Zakup samochód na codzień i do pracy ~30/35k zł

31 Paź 2014, 21:45

Witam serdecznie wszystkich forumowiczów :) Jest to mój pierwszy i mam nadzieje, że nie ostatni temat na tym forum.

Na początku roku muszę otworzyć własna firmę a co się z tym wiąże zmienić obecny samochód :)

Kwota do wydania będzie oscylowała w okolicach 30 do 35tyś. zł Obecnie nie szukam konkretnych ofert, ale bardziej chcę zasięgnąć rad za czym się rozglądać, bo jak wiadomo, czasami trzeba chwilę poszukać zanik kupi się coś porządnego.

Czego wymagam od samochodu :
- dynamiki, lubię jak jest czym jechać, więc 150KM w górę;
- w miarę rozsądne spalanie, jeśli nie diesel to silnik który nadaje się do gazowania - obecnie moje przebiegi roczne to około 30kkm, tylko swoim samochodem, a dochodzą do tego jeszcze dwa inne samochody w rodzinie i firmowe.

Zainteresowały mnie przede wszystkim takie modele jak :
- A4 B7 - wersja silnikowa 2.0 TDI raczej odpada, ze względu na średnią opinię, jak jest z silnikem 2.7 i 3.0 TDI ? czy może lepiej benzynę ?
- BMW E90 ale nie mam pojęcia, który silnik, jeździłem tylko wersją 335D, niestety spalanie w trybie miejskim jest spore;
- BMW E87 - też nie wiem, który silnik w tej budzie się nadaje do w miarę dynamicznej jazdy;

To są moje główne typy. Może ktoś ma inne propozycje ? Jeśli będę na 100% pewny, którego modelu szukam to wyposażenie także będzie grało dużą rolę, ponieważ nie lubię 'golasów' i wolę wziąć rok/dwa lata starsze auto ale z fajnym wyposażeniem.
toti666
Nowicjusz

Prawo jazdy: 04 01 2010
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Renault Laguna II
Silnik: 1.9 110KM
Paliwo: Diesel
Typ: Liftback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002

31 Paź 2014, 22:02

Może tak Honda accord VII 2,0 lub 2,4 lub jak diesel to 2,2 lub honda civic VIII 1,8. Albo jakaś mazda 6 w benzynie.
Nowe Fotki Mojego Auta są w tym temacie
fiat-seicento-900-krzycha-vt94145.htm
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Auto: VW POLO 6R
Silnik: 1.2 TDI CR 75 KM
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2010

31 Paź 2014, 22:06

W BMW jest bardzo dobre 3.0 D i w to bym uderzał, jeśli benzyna do gazu to powyżej 2.5. W Twoim budżecie bardziej zainteresowałbym się e46 w super stanie niz e90 w średnim.
A4 B7 ma się nijak do BMW za względu na tandetność wnętrza, kiepski zawias. Z silników to ma dobre 1.8T i 2.0 oraz 1.9 TDI :ok:
To poniżej to jest śmiech na sali.
[link wygasł]
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

31 Paź 2014, 22:17

Accord jeszcze w miarę przejdzie, natomiast civic w wersji ufo odpada zdecydowanie, nie widzę siebie w tym samochodzie ;p

@Koniu miałem przyjemność przez dłuższy czas latać A4 B7 w pełnym S-Linie (pół kubełki, utwardzane zawieszenie itd. łącznie z grzanymi dupami i duża navi) i oczywiście z korbotronikiem w tylnych drzwiach, niby nie jeździłem z tyłu ale sam fakt że miałem o 3 przyciski w swoich drzwiach za mało mnie załamywał.

Co do e46 to chyba odpada, jeździłem i jest to bardzo fajny samochód, ale jego epoko moim zdaniem przeminęła.

Czy w BMW jest jakiś silnik do którego nie poleca się LPG ?
toti666
Nowicjusz

31 Paź 2014, 22:25

toti666 napisał(a):Czy w BMW jest jakiś silnik do którego nie poleca się LPG ?
jiGsaw pewnie wbije i coś napisze bo ja aż tak w BMW obeznany nie jestem.
A ode mnie wiem że ponad budżet ale myślę że warto.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Jeśli nie masz z czego dołożyć to zerknij na Magentis, Sonata. W USA w rankingach bezawaryjności zajmują czołowe lokaty. Na "-" kiepskie prowadzenie.
A jak coś z prestiżem to
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

01 Lis 2014, 00:10

Jak masz wtrysk bezposredni to lipa troche z lpg. Jak masz valvetronic to trudniej, ale da sie. Co masz na mysli z ta przeminieta epoka? Bo to auto trzyma nadal wszelkie standardy podstawowe.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

01 Lis 2014, 12:38

ja obstaje za Accordem VII obojętnie w jakiej wersji silnikowej bo wszystkie są ok albo za Lexusem GS430 z V8 pod maską, który lubi LPG, pali jak V6 i o wiele lepiej jeździ niż te wymienione przez Ciebie ropniaki
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2010

01 Lis 2014, 14:48

To ja podrzucę E-klasę, która bardzo dobrze współpracuje z LPG:

Do 40 tysięcy można znaleźć również 5-litrowe V8, które pali niewiele więcej.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna

03 Lis 2014, 15:49

Wielkie dzięki za podpowiedzi.

Co do Mercedesa to on odpada, bardzo fajny samochód, miałem przyjemność jeździć różnymi wersjami, ale nie jest to samochód dla mnie :P szkoda było by mi go męczyć w pracy, którą wykonuję i stwierdzam, że chyba jeszcze wiekowo nie dorosłem.

Co do E46, to bardzo fajny samochód, ale zdecydowanie chcę coś nowszego.

Zastanawiam się i to bardzo nad poszukiwaniami ww. e90 i e87 z silnikiem benzynowym.

Na co zwrócić uwagę szukając BMW ?
toti666
Nowicjusz

03 Lis 2014, 16:06

Na to co w normalnym aucie + stuki z ukladu napedowego - luzy, dziwne dzwieki z silnika (vanos, valvetronic), na sprawnosc sprzegla wiskotycznego jezeli wystepuje. Wskazowka cieczy powinna byc idealnie w pionie chocby nie wiem co.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW