Zakup samochodu 10 tys

12 Lut 2017, 19:33

Witam,

już jakiś czas temu pisałem tutaj temat z prośbą o pomoc w poszukiwaniu pierwszego auta. Nie udało się kupić przez nawałnicę innych wydatków. Teraz pieniądze już są, i póki mam urlop chcę pojeździć i poszukać czegoś. Do rzeczy:

Auta szukam w okolicach Szczecina, + 50-100 km ( jak będzie coś wartego uwagi mogę podjechać). Autem będę jeździł głównie do pracy, więc głównie jazda po mieście ale dobrze by było żeby w trasie też sobie poradził.

Myślę, że auto będzie robiło ok. 10 tys km rocznie. Na samo auto mam 10 tys, nie licząc pakietu startowego i OC.

Dodatkowe wymagania: Tylko pięć drzwi, raczej hatchback, ekonomiczna jazda ale tylko benzyna, odpada gaz. W miarę możliwości tanie utrzymanie, i naprawy. Fajnie jakby nie było totalnie puste w środku, z jakimś nie zerowym wyposażeniem. Ceniłbym sobie klimatyzację jako podstawę, komputer pokładowy i elektrycznie ustawiane lusterka zewn. A no i, dużo bardziej liczy się dla mnie wygoda oraz cisza w środku niż moc :)

+ najważniejsze. Jestem totalnie zielony, i nie mam pojęcia na co zwracać uwagę przy poszukiwaniach. Robiłem mały reseach, i poczytałem czego się wystrzegać, i na podstawie tego zrobiłem małą liste aut które mi się podobają:

Audi A3 8l
Peugot 206
Peugot 307
Alfa Romeo 147
Seat Leon 1
Nissan Almera
Ibiza 2 Lift i 3
Corsa C
Renault Megane II
Mazda 3 - [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] ?? - słyszałem, że bardzo rdzewieją :(
Skoda Fabia

Z góry dzięki za pomoc!!
Ostatnio edytowany przez amajo, 12 Lut 2017, 21:15, edytowano w sumie 1 raz
amajo
Nowicjusz

Prawo jazdy: 24 04 2014
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Nie mam

12 Lut 2017, 20:07

Na Mazdę 3 za mały budżet, AR i Almerę odpuść, bo są problematyczne. W 307 wystrzegaj się rocznika 00/01, bo miały sporo chorób wieku dziecięcego. 206, Ibiza, Fabia ok, aczkolwiek będzie ciasnawo (zwłaszcza w Fabii), choć to też zależy jakich jesteś wymiarów. a3 i Leon to technicznie to samo, a więc kup to, co będzie w lepszym stanie (podobnie zresztą Ibiza - Fabia).
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

12 Lut 2017, 21:14

A co byś powiedział jeszcze na temat Meganki?
amajo
Nowicjusz

12 Lut 2017, 21:19

Mnie najbardziej w Megane ii denerwuję nietrwałe zawieszenie, co roku po zimie coś zaczyna mi stukać i zawsze wymiana jak nie sworznia to końcówki drążka, może moja jest jakaś pechowa bo mechanik powiedział że ludzie nie narzekają na zawieszenie, albo przez koła 16" trochę pierdół z elektryki jak kostka do świateł, masa a to czujnik jakiś ale ogólnie silnik 1,6 prawie nie do zdarcia jak nie trafisz na wadliwe koło zmiennych faz rozrządu.
Malix7
Początkujący

Prawo jazdy: 01 06 1996
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Renault Megane II
Silnik: 1.6 16v
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

12 Lut 2017, 21:49

Dzięki bardzo za opinie. Szczerze mówiąc z tych wszystkich opcji właśnie Megane II najbardziej przypadła mi do gustu, nie ukrywam że głównie przez design.

W oko wpadły mi dwa ogłoszenia:

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - troche drogo...

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
- tu cena ok ale tylko 3 zdjęcia chyba nie ma czego oceniać.

Dużo więcej dieslów w ofertach. Jest jakaś alternatywa dla tej benzyny 1.6?
amajo
Nowicjusz

12 Lut 2017, 22:40

Moim zdaniem za drogo za ten pierwszy jak na tą wersję i chyba coś z pprzodem było.
Drugi też za drogi jak na ten rocznik i nic specjalnego.
Da radę ładniejsze znaleźć.
Jakbyś odbywał jazdę testową jakąś Meganką to zwróć szczególną uwagę czy nie ściąga w lewo one często mają taką przypadłość nie wiadomo od czego i później ciężko zweryfikować co jest przyczyną.
Malix7
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kopiowanie samochodów
    Policyjne źródła donoszą,że w ostatnim czasie bardzo wzrosła ilość kradzionych samochodów.A właściwie nie kradzionych,ale kopiowanych.Polega to na tym,że kradzione sa dokumenty samochodu i na ich podstawie jest ...

15 Lut 2017, 13:37

Byłem wczoraj oglądać jedną Meganke, od drugiego właściciela, zarejestrowany w Polsce, nie najgorsza cena 10.5 tys. ale miał tą przypadłosć, o której wspominał kolega wyżej, uciekał w lewo. Najlepsze jest to, że podczas jazdy próbnej poinformowałem o tym właściciela, ale on jakby nie dostrzegał problemu :sly:

No nic, szukamy dalej... Powiedzcie mi jeszcze jak jeździ Megane II z silnikiem benzynowym 1.4? I jak się sprawdza silnik 1.6 Audi A3 8l benzynowy? Wiem, że najlepiej w tym modelu sprawdza się podobno niezniszczalne 1.9TDI ale odstrasza dużo większy koszt oc, oraz charakterystyczny dźwięk diesla...
amajo
Nowicjusz

15 Lut 2017, 13:57

1.4 w Megane szału nie zrobi, ale pojedzie. Jednak za te pieniądze to bym nie kupił, celuj w 1.6 lub wyżej.

Tak samo 1.6 w Audi, pojedzie, ale bez szału. Tylko problem w 1.6 VAG jest taki, że pali więcej jak porównywalny silnik. Np. ojca Golf 4 1.6 pali więcej a jedzie wolniej, niż moja Megane. Z jednej strony słaby dół, a z drugiej wysokie obroty przy np. 100 km/h (u mnie będzie na oko 3000, u niego 3200-3300).

Jak kupowałem Megane TEŻ ściągało na jedną stronę, okaząło się że ma po prostu mało powietrza w jednym kole ;)
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 2007

15 Lut 2017, 14:32

No, i teraz sytuacja robi się coraz bardziej klarowna:

- odpuszczam Audi a3, bo w benzynie nie jedzie najlepiej + ciężko jest znaleźć coś w miarę zadbanego w mojej okolicy
- O Alfie 147 sporo się naczytałem, z wyglądu auto po prostu idealne, ale często jest kosztowna w utrzymaniu, a na to nie mogę sobie pozwolić - może kiedyś :)
- Opdada także Almera i Fabia - dzięki mike dostrzegłem minusy tych aut
- Odpada także Mazda 3, bo za mały budżet :(

W grze zostają:

- Renault Megane II - i tu już wiem żeby celować w silniki benzynowe 1.6
- Seat Leon I - za jakimi silnikami w tym aucie polecalibyście się rozejrzeć?
- Seat Ibiza III - również ciekawa opcja, tylko słabe wyposażenie w tych autach jest, i takie samo pytanie jakie silniki?
- Peugot 206 / 307 - wiem, że w 307 wystrzegać się roczników 00/01, a w 206 jest niewiele miejsca ale pozwoliłem sobie przetestować i jest go wystarczająco dla mnie, więc oba pozostają w grze. I znów pytanie o silniki?

Postanowiłem także zwiększyć budżet do 12 tys. na samo auto. Czy pojawią się jeszcze jakieś propozycje lub spostrzeżenia?

Chcę już wozić się autem! :D

galakty napisał(a):ak kupowałem Megane TEŻ ściągało na jedną stronę, okaząło się że ma po prostu mało powietrza w jednym kole ;)

Wątpię, że to to, tym bardziej że tak jak mówiłem koleś próbował nie widzieć problemu, i peszył się jak o tym wspominałem.
amajo
Nowicjusz

15 Lut 2017, 14:54

amajo napisał(a):Seat Leon I - za jakimi silnikami w tym aucie polecalibyście się rozejrzeć?
1.6 (bez szału), 1.8 z ew T
amajo napisał(a):Seat Ibiza III - również ciekawa opcja, tylko słabe wyposażenie w tych autach jest, i takie samo pytanie jakie silniki?
1.4-1.6
amajo napisał(a):w 206 jest niewiele miejsca ale pozwoliłem sobie przetestować i jest go wystarczająco dla mnie
pewnie wyjdę na antyVAGowca -w sumie już podobno jestem jednym z wiodących :D , ale gdy porównam przestrzeń za kółkiem 206 i Fabii, to w tym pierwszym było go więcej. Jedynymi wadami 206, którą poganiałem było brak mocy (1.1) oraz wspomagania, choć w takich małych pierdzielach brak tego drugiego jest nawet fajny :mrgreen: szukaj podobnie jak w ibizie 1.4-1.6
amajo napisał(a):Postanowiłem także zwiększyć budżet do 12 tys. na samo auto. Czy pojawią się jeszcze jakieś propozycje lub spostrzeżenia?
może uda się kupić Toyotę Corollę e12 (choć raczej 1.4, który jest nawet ok), Syfik VII też, przy wielkim szczęściu Focus mk2
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

15 Lut 2017, 14:56

Nie daj się zwieść niskim ciśnieniem lub podobnymi, jak ściąga to odrazu olej te auto bo nie dojdziesz co i jak.
Malix7
Początkujący