Zakup samochodu 8 - 10 tysięcy złotych

18 Lis 2012, 18:10

Witam użytkowników forum

Jestem młodym kierowcą szukającym wrażeń z jazdy, ale też jak na swój wiek bardzo poważny i właśnie dlatego mam nie lada problem przy kupnie samochodu.
Na czym polega problem?
Otóż uwielbiam szybką jazdę, zasmakowałem jej w Holandii, ponieważ autostrady i wąskie uliczki bardzo sprzyjają do pokonywania ich troszkę szybciej niż zwykli śmiertelnicy (bez urazy).
Ale!
Wnętrze i elegancja samochodu to coś co kocham, a to nie bardzo idzie w parze z dynamiką jazdy.
Oczywiście jeśli chodzi o samochody z półki cenowej, którą mam na wydanie.

Przechodząc dalej do tematu jakim jest zakup samochodu w przedziale cenowym 8 - 10 tysięcy złotych.
Chciałbym kupić właśnie taki samochód sobie jako prezent pod choinkę. Dziwne? Dla mnie nie :)

Opowiem teraz troszkę o modelach jakie mnie interesują, a raczej o jednym Rover 75 w benzynie bądź zagazowanym. Zastanawiam się nad silnikiem, ponieważ jak wiadomo do pojemności 2.0 OC jest tańsze, ale jak obliczyłem w porównywarce ubezpieczeń wyszło, że silnik 2.5 Rovera 75 jest droższy o niecałe 200zł czyli nie tak dużo. Ja ubezpieczam auto na siebie co wiąże się i tak z dużymi opłatami w granicy 2000zł.
Ten samochód interesuje mnie ze względu na wnętrze (jasne). Wg mnie właśnie ten samochód wygrywa pod względem elegancji i dostojności. Myślę, że jest to najlepszy wybór jeśli chodzi o mój przedział cenowy jaki przeznaczam na auto.

Wracając do tego co napisałem na początku, szybka jazda nie idzie w parze z Rover 75, niestety. Dlatego rozglądałem się też po innych samochodach znalazłem kilka modeli Hondy Civic (hatchback/coupe), Forda Focusa, Fiat Barchetta, Ford Mondeo, Honda Prelude, Renault Laguna.

Honda Civic - szybkie, zwinne auto, ale wnętrze straszne.
Ford Focus/Mondeo - dostępne części, młodszy rocznik, wnętrze przeciętne.
Fiat Barchetta - mocny silnik 192KM, ale to fiat (stereotyp).
Honda Prelude - silnik 2.0 130KM, kubełkowe fotele, wnętrze ponownie straszne.
Renault Laguna - nowoczesny, młodszy, ciekawe wnętrze, (za dużo elektroniki?), zła opinia o renault.

Tak wygląda mój problem. Chcę samochód szybki jak Ferrari, ale wygodny jak Citroen.
Dlatego muszę zdecydować czy wybrać sercem i skierować się ku mojemu marzeniu czyli Rover 75 czy sercem ze wstrzykniętą adrenaliną i kierować się na coś mniejszego i mocnego, ale bez elegancji.

Mam nadzieję, że jest możliwa pomoc z Waszej strony.
...w manualu Rover 75 mknie po asfalcie, a gdzie jedziemy nie wiem...
Chris21
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kalisz
Prawo jazdy: 0- 2-2010
Auto: Peugeot 107
Silnik: 998cm³ 50KW 68KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2012

18 Lis 2012, 18:55

Ostatnio miałem Rovera 75 2.0 V6. Dźwięk V6 naprawdę fajny i motor bardzo elastyczny, na piątym biegu można jechać prędkością 40km/h i się nie zachłyśnie. Zawieszenie z BMW, raczej trwałe, blachy też raczej trwałe. Wnętrze jak salon u samej królowej Elki ;) Ja się w nim czułem dobrze. Z kolei inne modele które wymieniłeś nie mają nic wspólnego z elegancją. Ja bym tam brał Rovera, może nie poszalejsz, ale za to będziesz się dobrze czuł w tym aucie.
arti123
Początkujący

Miejscowość: Lca

18 Lis 2012, 19:08

Tak, ten salon rodem z królewskiego dworu jaki reprezentuje Rover 75 jest bardzo elegancki i to mnie do niego ciągnie.
Myślę, że to ten samochód sobie kupię, bo spełnię choć jedno swoje marzenie.

Z tym, że mam nadzieje, że będzie to udany wybór, ponieważ dość długo zbieram do skarbonki i muszę mieć to na uwadze.

Czy istnieje inny tak rzucający się w oczy samochód w moim przedziale cenowym? Ja nie znalazłem.

Dlaczego sprzedałeś?
Chris21
Nowicjusz
Awatar użytkownika

25 Lis 2012, 00:50

Ehh brak odpowiedzi, ale forum ciekawe.
Chris21
Nowicjusz
Awatar użytkownika

25 Lis 2012, 01:38

Tez jakis czas temu napalalem sie na roverka, ale po zaglebieniu tematu (AWARYJNOSC!) odpuscilem.
Pamietaj ze 90% to beda auta sprowadzone. Skoro ktos sproawadza auto i sprzedaje je za 10tys to musial je kupic za mniej niz 10. Teraz pytanie - czemu ktos racjonalny mialby sprzedawac ten salon na kolkach (tez uwazam ze w srodku roverek prezentuje sie fenomenalnie) za 2tys Euro.
Odpowiedz nasuwa sie sama i zniecheca niestety do zakupu, razem z opiniami tych, ktorzy juz trafili na mine.

Niemniej jesli jestes w stanie dobrze sprawdzic kupowany samochod to na pewno warto czegos poszukac jesli traktujesz to w kategoriach realizacji marzen, bo to jest w koncu bezcenne ;)
Yankee
Aktywny

Prawo jazdy: 01 12 2005
Przebieg/rok: 19tys. km
Auto: Skoda Octavia
Silnik: 1.8 TSI 180KM
Typ: Liftback
Rok produkcji: 2017

02 Gru 2012, 14:30

Jak to jest, że interesują mnie samochody, które są nieprzewidywalne.
Teraz zacząłem spoglądać w stronę Alfy Romeo 166, ale silnik 2.0 jest niepolecany, lepiej 2.5.
Jeździ ktoś tą Alfą i może się podzielić opinią?
Chris21
Nowicjusz
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Lexusa LC 500 Convertible - jak będzie cena?
    Polski oddział Lexusa udostępnił cennik najnowszego kabrioletu marki – modelu LC 500 CV. Napędzane 5-litrową V-ósemką luksusowe, sportowe auto z miękkim dachem jest dostępne w trzech wersjach wyposażenia, w tym ...

02 Gru 2012, 17:35

swego czasu interesowalem sie tez alfa gtv - ogolnie opinie o jej awaryjnosci sa przesadzone. Jesli chcesz byc pewny, to miej 5-7tys w zapasie na ewentualny remont silnika, wymiane na zawieszenie gwintowane nowe, sportowe (lepiej bedzie trzymal w zakretach, gorszy komfort, lepszy wyglad) i wtedy raczej nie bedziesz narzekal - chyba ze na jakies pierdoly, typu cos sie zacina, szyba sie nie opuszcza itd... to usuniesz za 20zl u mechanika. Co do tego rovera - marka zle mi sie kojarzy, samo auto tez wyglada nijako, troche jak chinska podroba, z reszta tej firmy juz nie ma, wiec przemysl to
...
numberOne
Początkujący
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Olsztyn
Prawo jazdy: 10 03 2011
Przebieg/rok: 32tys. km
Auto: mam
Typ: Sport/Coupe

02 Gru 2012, 19:28

To fakt,wtedy też rodzi się pytanie: czy warto brać ten model Alfy i dołożyć 5-7 tyś zł na remont silnika. Moim zdaniem absolutnie nie i wybrać coś z zakresu chociażby Astry II,czyli mało awaryjnego i taniego w utrzymaniu.
Savro
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Auto: BMW M3

02 Gru 2012, 21:43

Zajmuję się trochę handlem samochodami i tego Rovera sprowadziłem na sprzedaż. Z tego co mi wiadomo awaryjne nie są, jedynie obsługa silnika może być droższa - typu wymiana rozrządu. Miałem miesiąc temu Alfę 166 też bardzo fajne auto, z tym że z chyba najlepszą jednostką 2.4JTD - fajny gang R5, nieduże spalanie i 6-biegowa skrzynia. 2001r, poszła za 9000 zł. Motor bardzo dobry, natomiast minusem jest zawieszenie. Jakbyś się interesował tym modelem to sprawdzaj czy tylne koła nie są pod kątem nachylone w stronę nadwozia i czy bieżnik obony nie jest zjechany od środka, jak jest to tylne zawieszenie do remontu - tuleje wahaczy tylnych.
arti123
Początkujący

Miejscowość: Lca

01 Sty 2013, 19:21

Witam ponownie,

dziękuję za wszystkie rady dotyczące samochodów. Dziś do mojej głowy wpełzła myśl kupienia samochodu w najbliższym czasie i dlatego odwiedziłem allegro. Znalazłem takie samochody:

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do oferty na Allegro wygasł]

Pewnie zauważyliście, ze 3 samochody mają jasne wnętrze. Tak, gdyż własnie takiego auta szukam. Alfa trafiła do rankingu mimo, że ma ciemną tapicerkę, ale jest to Alfa. Albo trafisz dobrze, albo nie. Jak z każdym w sumie samochodem.

Czy możecie powiedzieć coś więcej o tych konkretnie modelach. Wasze oko nawet na zdjęciu zauważy więcej niż ja.

Czy te ceny są realne? Samochody nie za bardzo odpicowane do sprzedaży?. Pomożecie mi? Odcinek Holandia - Polska do pokonania.

Rozsądek - Passat
Marzenia - Rover
Serce - Alfa

Dziękuję.
Chris21
Nowicjusz
Awatar użytkownika

05 Sty 2013, 11:33

Oglądam co raz więcej ogłoszeń i zastanawiam się co rządzi rynkiem motoryzacyjnym.
Piękne Alfy, Rovery stoją od 7 czy 8 tysięcy, a inne "buble", które już dawno powinny być zutylizowane nie oddalają się od nich z ceną.

Dzisiaj znalazłem Alfę z czerwoną skórą 2.5 benzyna super wygląda za 5 tysięcy do opłat. Przecież to prawie za darmo jeśli chodzi o taki samochód.
Chris21
Nowicjusz
Awatar użytkownika

05 Sty 2013, 11:36

Bo takie auta sprzedaje się gdy robią się skarbonkami - nakłady finansowe ze względu na wiek i zużycie przekraczają rzeczywistą wartość. Innym słowem utrzymanie staje się droższe niż wartość auta.
Longhorn
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 518
Miejscowość: pdk
Auto: Toyota Corolla E12 FL
Silnik: 1.4 VVT-i 97KM
Rok produkcji: 2006

05 Sty 2013, 11:45

No tak, ale Alfa czy Rover to rocznik 1999 2000, a starsze samochody typu Passat B5 96 97 rocznik są droższe bądź w tej samej cenie.
BMW 94 95 rocznik też się zbliżają. Peugeot 406. Corsa czasem jest w takiej cenie.
Nie o wiek tu chodzi. Dużo jest sprowadzonych to może z kilku samochodów je składają.
Ale przyciągają uwagę. Nie chcę się wkopać w jakiś shit.
Chcę kupić samochód i wrócić nim do NL to nie bardzo mi w głowie jakieś naprawy.
Chris21
Nowicjusz
Awatar użytkownika

05 Sty 2013, 13:46

Bo alfa się psuje i naprawy są drogie, dlatego cena jest niska żeby się tego pozbyć. A Passaty, BMW itp itd są drogie ze względu na markę i polską mentalność i pragnienie posiadania VW.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 2007

05 Sty 2013, 15:17

Może i się psuje ale naprawy drogie nie są, w popularnych modelach przecież większość podzespołów pochodzi z Fiata, nawet to felerne zawieszenie które ma trwałość równie słabą jak to w Passacie B5 czy A4 B5 jest tańsze niż do Niemców(mowa o 156) a np. Alfa 147 to już całkiem normalny konstrukcyjnie samochód taki jak każdy inny kompakt tylko ładniejszy.
BMW jest drogie bo było znacznie droższe jako nowe a i utrzymanie takich aut jest droższe ze względu na ceny części, mam Mercedesa już od wielu lat i może nie jest drogi w eksploatacji ale jak słyszę ile znajomi płacą za poszczególne części a ile to widać różnicę.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000