Zakup samochodu, a rejestracja innej osoby

12 Wrz 2018, 16:11

Witam, przepraszam z góry jeśli w złym dziale.

Wczoraj kupiłem samochód, podpisałem umowę kupna-sprzedaży. Dostałem dowód rejestracyjny poprzedniego właściciela, kartę pojazdu i ubezpieczenie OC ważne do lutego. Teraz muszę odprowadzić podatek 2%.

Problem polega na tym, że na prośbę członka rodziny kupiłem dla niego samochód. Ja z niego nie będę korzystał.

Jak tu zarejestrować pojazd w tym przypadku? Do urzędu jeden z potrzebnych dokumentów aby zarejestrować to umowa kupna-sprzedaży, a w tej umowie jestem wpisany ja. Zatem gdy mój brat pójdzie do urzędu żeby zarejestrować pojazd, to jak on ma to załatwić?

Dziękuję za wyjaśnienie.
Ranolmz
Nowicjusz

Prawo jazdy: 19 11 2017
Auto: Nie mam

12 Wrz 2018, 19:05

Przecież to Ty kupiłeś samochód, nie brat. Trzeba było zrobić jakieś upoważnienie i podpisać umowę w imieniu brata, a tak to czego oczekujesz? Ty jesteś właścicielem auta.
Możesz teraz ... samochód sprzedać bratu (znowu 2% podatku, i pamiętaj, że jak sprzedasz za więcej niż kupiłeś to podatek dochodowy, a i tak będziesz musiał auto rozliczyć w rozliczeniu corocznym), ewentualnie jakaś darowizna, ale to może ktoś będzie bardziej w temacie darowizny zorientowany.
Może dopisanie brata w umowie i zarejestrowanie go na 2 właścicieli.
tomekdk

12 Wrz 2018, 21:06

Przed rejestracją należy zrobić darowiznę całego samochodu. do kwoty ponad 9 tyś nie płaci się podatku .
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

13 Wrz 2018, 17:13

Tylko potem brat nie będzie mógł chyba przez pół roku sprzedać auta bo zapłaci podatek od darowizny.
mateusz9986
Zaawansowany

Miejscowość: Wałycz
Prawo jazdy: 0- 3-2010
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Renault Megane II ph II
Silnik: 1.6
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

14 Wrz 2018, 08:47

mateusz9986 napisał(a):Tylko potem brat nie będzie mógł chyba przez pół roku sprzedać auta bo zapłaci podatek od darowizny.

Zgadza się. Zapomniałem jeszcze o tym :ok:
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Volkswagen Caddy 4MOTION
    Volkswagen Caddy z napędem na cztery koła oferowany jest od 2009 roku. W 2010 roku marka zaprezentowała nową wersję tego najbardziej popularnego samochodu dostawczego Volkswagena w Polsce. Samochód został udoskonalony ...