Zakup samochodu, a rejestracja innej osoby

12 Wrz 2018, 16:11

Witam, przepraszam z góry jeśli w złym dziale.

Wczoraj kupiłem samochód, podpisałem umowę kupna-sprzedaży. Dostałem dowód rejestracyjny poprzedniego właściciela, kartę pojazdu i ubezpieczenie OC ważne do lutego. Teraz muszę odprowadzić podatek 2%.

Problem polega na tym, że na prośbę członka rodziny kupiłem dla niego samochód. Ja z niego nie będę korzystał.

Jak tu zarejestrować pojazd w tym przypadku? Do urzędu jeden z potrzebnych dokumentów aby zarejestrować to umowa kupna-sprzedaży, a w tej umowie jestem wpisany ja. Zatem gdy mój brat pójdzie do urzędu żeby zarejestrować pojazd, to jak on ma to załatwić?

Dziękuję za wyjaśnienie.
Ranolmz
Nowicjusz

Prawo jazdy: 19 11 2017
Auto: Nie mam

12 Wrz 2018, 19:05

Przecież to Ty kupiłeś samochód, nie brat. Trzeba było zrobić jakieś upoważnienie i podpisać umowę w imieniu brata, a tak to czego oczekujesz? Ty jesteś właścicielem auta.
Możesz teraz ... samochód sprzedać bratu (znowu 2% podatku, i pamiętaj, że jak sprzedasz za więcej niż kupiłeś to podatek dochodowy, a i tak będziesz musiał auto rozliczyć w rozliczeniu corocznym), ewentualnie jakaś darowizna, ale to może ktoś będzie bardziej w temacie darowizny zorientowany.
Może dopisanie brata w umowie i zarejestrowanie go na 2 właścicieli.
tomekdk

12 Wrz 2018, 21:06

Przed rejestracją należy zrobić darowiznę całego samochodu. do kwoty ponad 9 tyś nie płaci się podatku .
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

13 Wrz 2018, 17:13

Tylko potem brat nie będzie mógł chyba przez pół roku sprzedać auta bo zapłaci podatek od darowizny.
mateusz9986
Zaawansowany

Miejscowość: Wałycz
Prawo jazdy: 0- 3-2010
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Renault Megane II ph II
Silnik: 1.6
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

14 Wrz 2018, 08:47

mateusz9986 napisał(a):Tylko potem brat nie będzie mógł chyba przez pół roku sprzedać auta bo zapłaci podatek od darowizny.

Zgadza się. Zapomniałem jeszcze o tym :ok:
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...
    Opony letnie gwarancją bezpiecznej jazdy
    Opony letnie należy założyć wtedy, gdy średnia temperatura przekracza 7 stopni. Tym samym warto już teraz umówić się na zamianę, aby później uniknąć stania w kolejkach. 1. Czy opłaca się samemu zmieniać opony? ...