Zakup samochodu i użytkowanie na OC byłego właściciela

02 Lut 2016, 14:59

Witam,w maju kupiłem samochód,a że OC było ważne jeszcze rok to zostałem poinformowany że mogę jeździć spokojnie. Tak zrobiłem,mija pare miesięcy i przychodzi mi pismo że po przeliczeniu składek mam do zapłaty 1100zł. Dzwonie do towarzytswa pytam sie i dostaje informacje że musze to zapłacić. Pyytanie do Was,czy serio musze? dostałem list normalnie,nie jakiś polecony,termin płatności to 10dni,a ja tyle nie mam. Co moge zrobić w takiej sytuacji
    xgonzox
    Nowicjusz

Prawo jazdy: 04 04 2007
    Przebieg/rok: 15tys. km
    Auto: Renault Clio
    Silnik: 1.2 16V
    Paliwo: Benzyna
    Typ: Hatchback
    Skrzynia biegów: Manualna
    Rok produkcji: 2001

02 Lut 2016, 17:58

Niestety musisz zapłacić jeśli po zakupie nie skontaktowałeś się z ubezpieczycielem, aby dowiedzieć się czy będzie wykonywał rekalkulację :( Dla tego ubezpieczyciela jesteś widocznie kierowcą o podwyższonym ryzyku dlatego wykonał rekalkulację do której miał prawo. Jeśli to ubezpieczenie jeszcze trwa pozostaje przekonać się czy w tym momencie bardziej opłaca się zapłacić wymaganą przez ubezpieczyciela kwotę w całości i korzystać z tego OC do końca, czy wypowiedzieć je jak najszybciej, wykupić nowe tańsze OC na siebie i zapłacić jedynie wymaganą składkę za wykorzystane dni od zakupu do wypowiedzenia.
    Zachęcam do skorzystania z naszej porównywarki i przeliczenia składek, (gdybyś liczył to wyślij do nas link do wyników kalkulacji w prywatnej wiadomości i sprawdzimy, czy możemy dać dodatkową zniżkę). Jeśli okaże się, że wykupienie nowego OC wyjdzie tanio wtedy wypowiadasz stare OC i opłacasz wymaganą przez ubezpieczyciela kwotę jedynie w części. W innym wypadku jeśli zdecydujesz się korzystać z tego OC do końca będziesz musiał zapłacić pełną kwotę.

Pozdrawiam,
    Łukasz
    mfind
    Aktywny

Zdjęcia: 4
    Auto: Volvo S40

02 Lut 2016, 18:57

Dziekuje za odpowiedz. A czy opłaca sie wymawiac to jak mam ubezpieczenie do kwietania a chciałem przed tym okresem zmienić samochód? nie bardzo więc to zapłace i tyle.No cóż,połowa wartości samochodu:(
    xgonzox
    Nowicjusz

02 Lut 2016, 19:00

Najprawdopodobniej się to nie opłaci :(
    mfind
    Aktywny

02 Lut 2016, 20:39

No to wrzucam pół wypłaty w to badziewie,no coż mam tylko nadzieje, że jak to zapłace to już będę miał jakieś zniżki na OC
    xgonzox
    Nowicjusz

02 Lut 2016, 21:18

Zniżki naliczają się po pełnych 12 miesiącach posiadania ubezpieczenia, czyli u Ciebie jeśli nie miałeś wcześniej ubezpieczenia będą liczone od dnia zakupu pojazdu :)
    mfind
    Aktywny

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Raport: Fakty i Mity rynku samochodów używanych
      Rynek samochodów używanych w Polsce od lat cieszy się ogromnym zainteresowaniem. W 2024 roku zanotował znaczące ożywienie, osiągając najwyższy poziom aktywności od 2021 i wzrost o 31% w porównaniu do 2023. Wybór ...
      Najważniejsze informacje dotyczące wymiany turbosprężarki
      Czy naprawa turbosprężarek zawsze jest opłacalna? Tańsze rozwiązania nie zawsze przynoszą zadowalający efekt, a koszty naprawy często zamiast się zmniejszać, rosną. W silnikach Diesla większość turbosprężarek ma obecnie konstrukcję ...

02 Lut 2016, 21:45

Czyli braknie mi 1 miesiąca,super:D
    xgonzox
    Nowicjusz

02 Lut 2016, 23:36

Nie bój nic :) To wcale nie znaczy, że nie znajdziesz taniego OC :)
    mfind
    Aktywny