Jak policzyć liczbę szkód z OC?

30 Sty 2016, 11:19

Witam.
Jeżeli była taka sytuacja - kolizja z winy sprawcy (oczywiście OC było) w którym brały udział 2 pojazdy (oprócz sprawcy) + szkoda na osobie to przy kalkulowaniu polisy OC, ile "szkód" należy wybrać?
1 kolizja = 2 pojazdy = 2 szkody, czy 1 szkoda?
1 kolizja = 2 pojazdy + szkoda na osobie = 3 szkody, 2 czy 1?
Pozdrawiam
reexe
Nowicjusz

Auto: Fiat Panda

30 Sty 2016, 22:15

reexe napisał(a):Jeżeli była taka sytuacja - kolizja z winy sprawcy

Kolizja/wypadek ZAWSZE jest z winy sprawcy. Nigdy nie ma inaczej...
Co do reszty, to zależy, co orzekła policja - ona wyznacza sprawców i poszkodowanych.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

30 Sty 2016, 22:53

Wszystko jest już wyjaśnione. Zdarzenie miało miejsce 3 lata temu - wina jak napisałem jest sprawcy. Zostało już wypłacone 3 lata temu z OC kwota dla każdego z 2 pojazdów + szkoda na osobie.

Teraz tylko pytanie, jak traktować to zdarzenie wykupując polisę OC - jako 1, 2 czy 3?
reexe
Nowicjusz

31 Sty 2016, 12:54

reexe napisał(a):Zdarzenie miało miejsce 3 lata temu - wina jak napisałem jest sprawcy.

Jak napisałem wcześniej - winny jest zawsze sprawcą. Nigdy nie ma inaczej. Jeżeli ty byłeś sprawcą, czyli policja uznała cię za sprawcę wypadku i uszkodziłeś dwa samochody ( podczas jednego zdarzenia, nie licząc oczywiście twojego samochodu ) , w tym z jednego z tych samochodów była osoba poszkodowana, to liczone to jest jako jedno zdarzenie.
Zresztą wejdz sobie na stronę UFG, tam wpisujesz imię, nazwisko, numer pesel i masz swoją historię ubezpieczenia.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

02 Lut 2016, 15:21

Zresztą wejdz sobie na stronę UFG, tam wpisujesz imię, nazwisko, numer pesel i masz swoją historię ubezpieczenia.

Tam właśnie byłem i każda szkoda ma inny nr (polisa tylko ta sama) i w tabelce "szkody" są oznaczone, jako 3 (1AUTO+1AUTO+OSOBA), ale rozumiem, że mam to traktować, jako 1 szkoda.
reexe
Nowicjusz

02 Lut 2016, 17:51

Przy wyliczaniu zniżek/zwyżek jest to traktowane jako jedno zdarzenie. Wszystko co zostało uszkodzone w ramach jednego zdarzenia jest liczone łącznie.
Swoją drogą kalkulując u nas nie musisz się zastanawiać jakie masz zniżki i ryzykować podaniem złej wartości :) Na naszej porównywarce pobieramy dane o Twojej szkodowości z UFG i dzięki temu otrzymujesz 100% prawdiłową składkę, którą można ewentualnie zbijać w dół 8)

Pozdrawiam,
Łukasz
mfind
Aktywny

Zdjęcia: 4
Auto: Volvo S40
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Samochodem elektrycznym dookoła świata - Izabella Miko
    Izabella Miko przyleciała do Polski prosto z USA by opowiedzieć o tym, po co jeździła na stację paliw... elektrycznym Mitsubishi i-MIEV. Zdradzi też, jak wyglądałaby jej podróż dookoła Ziemi za kierownicą auta na prąd. ...