Zakup samochodu sprowadzonego z Danii - przykład.

21 Cze 2017, 14:34

Witam zainteresowany jestem kupnem auta z Danii, prosilbym o sprawdzenie. 2008 Honda Accord vin# JHMCM18507C200683 [link do mobile.de wygasł]
kocski
Obserwowany

Prawo jazdy: 05 06 2000
Auto: Accord
Silnik: 2.0
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2008

21 Cze 2017, 15:35

@kocski - przebieg by się zgadzał:
http://selvbetjening.trafikstyrelsen.dk ... 507C200683
2 właścicieli, pierwszy do lutego 2015, drugi od tej daty do 27 kwietnia 2017.
Szkody w systemie nie odnotowano.
Na aucie nie ma zastawu pieniężnego.
Data 1-j rejestracji 7 kwiecień 2008, rok produkcji pewnie 2007, tak też by wynikało z VIN-u (dziesiąty znak w VIN-ie Honda oznacza jako rok ... modelowy, przeważnie to rok produkcji).

Widzę, że wystawiają go również na Danię:
http://www.bilbasen.dk/brugt/bil/honda/ ... 5d/3229598
Rozumiem, że jechałbyś w ciemno? - to może dowiedz się, czy cena jest stała, bo ... coś tanio na ten eksport (przy tej duńskiej cenie).
Generalnie ostatnio jest też exodus handlarzy, tyle aut co ostatnio wyjeżdża z Danii na eksport jeszcze nigdy nie było, zatem polecam szybko działać (wszyscy handlarze przeglądają duńskie auta na mobile.de).
tomekdk

22 Cze 2017, 00:17

dzięki za wszystkie info :) . w dowodzie jest produkcja 2007 i w sumie gość liczy jak za ten rocznik.... na foto i w opisie wygląda dość obiecująco jutro jadę oglądnąć zobaczymy co z tego wyjdzie... w sumie stan zachwalany na foto nie widać rdzy co jest nowością porównując do 5 jakie oglądałem do tej pory... jest niby zrobiona konserwacja ale nie wiem czy się cieszyć czy tylko "zamaskowana" jest podłoga.. a skoro zacząłeś temat to powiedz mi proszę jak mogę odczytać datę z szyb?
gofent
Nowicjusz

Prawo jazdy: 19 01 2006
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: audi 80 B3
Silnik: 1,8
Paliwo: Benzyna + LPG

22 Cze 2017, 00:26

Może chodziło o duńską konserwację - są bardzo popularne w Danii:

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Przeważnie jest naklejka na przedniej szybie (firmy to Dinitrol, PAVA, SUVO, Tectrol), ale też jest książeczka papierowa (czasami właściciel gdzieś zgubi).
Dobrze też wiedzieć kiedy była robiona, generalnie zalecają co 3 ją odnawiać, ale mało kto tak robi.
Co pod spodem - nigdy nie wiadomo, ale taka duńska konserwacja na pewno nie zaszkodzi, bo robią to fachowo.

Rok na szybach:
http://foto.vwgolf.pl/golf/szyba.jpg
kropki to miesiące.
"Ilość kropek wskazuje na miesiąc, w którym szyba została wyprodukowana. Jeśli kropki są przed cyfrą, to szyba powstała w okresie od stycznia (1 kropka) do czerwca (6 kropek), z kolei jeśli za cyfrą, to od lipca (6 kropek) do grudnia (1 kropka). Cyfra oznacza rocznik produkcji. Zazwyczaj jest to jedna lub dwie ostatnie cyfry roku produkcji."
tomekdk

22 Cze 2017, 01:24

Witam mam prośbę,chodzi o sprawdzenie numeru VIN auta z danii.Kupiłam wczoraj auto z komisu sprowadzone z Danii.wyjechałam 200 metrów za brame komisu i auto padło.handlarze komisowi nie chca zwrócic pieniedzy,twierdza ze auto naprawia ze to nic takiego,,,,,,dla mnie troche szokujace.........jest to citroen picasso c4 z 2007 roku 1,6 diesel automat w ofercie przebieg był podany 238 tysiecy mi wyszło z raporu z internetu ze juz 2015 roku auto miała 371 tys przebiegu.NIE wiemtylko czy poprawnie wszystko sprawdziłam.prosze o sprawdzenie numeru vin bo mam wielki kłopot z nimi teraz.podaje Vin:VF7UA9HZH45143681 ., Z GÓRY BARDZO DZIEKUJE,.pozdrawiam
beatalaura1
Nowicjusz

Prawo jazdy: 09 09 1999
Przebieg/rok: 8tys. km
Auto: citroen picasso c4
Silnik: 1600
Paliwo: Diesel
Typ: Van
Rok produkcji: 2007

22 Cze 2017, 02:43

Szczególnie prosze o pomoc pana tomekdk:)z nerwów nie moge spać........mam nadzieje że pan to przeczyta do jutra.
beatalaura1
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

BYD e6 - elektryczny samochód o dużym zasięgu
    Pierwsza w Polsce prezentacja w pełni elektrycznego samochodu BYD e6 odbyła się w dniach 9 – 10 lipca w czasie konferencji "2012 International Symposium on Electric Vehicles – Triple Helix Activity Research; Energy-Technology; ...

22 Cze 2017, 03:16

tomekdk,może tez da rade sprawdzic czy oprócz przebiegu była na nim szkoda całkowita i co sie z nim działo,z góry dziękuje:)
beatalaura1
Nowicjusz

22 Cze 2017, 10:37

Spróbowałam wejść na tą stronę dunska do sprawdzenia -jak wpisuje vin zeby sprawdzic badania techniczne i przebieg to nic mi nie pokazuje oprócz komunikatu po dunsku,potem cos pokazało jak wbiłam vin w strone gdzie szuka sie czy nie było szkody całkowitej to wogule nie pojawia sie komunikaty takie jak w instrukcij.prosze o pomoc
beatalaura1
Nowicjusz

22 Cze 2017, 11:24

@beatalaura1 - no niestety, przebieg z sierpnia 2015 to 371 000 km:
http://selvbetjening.trafikstyrelsen.dk ... ZH45143681
Co gorsza, auto wymeldowano w grudniu 2016 i do tego czasu był ten sam właściciel a widać, że robił średnio 50 000 km rocznie, także to auto mogło mieć przejechane ponad 400 000 km.
Szkody w systemie nie odnotowano.

Raport z tej strony można wydrukować i skupiłbym się na nim jako na podstawie roszczeń.
tomekdk

22 Cze 2017, 12:15

Napewno wydrukuje dziekuje panu za pomoc:)DOBRZE ZE PAN JEST:) :)
beatalaura1
Nowicjusz

22 Cze 2017, 19:56

Witam,
Bardzo proszę o sprawdzenie samochodu z Danii: Audi A3 8V 1.8 TFSI
VIN: WAUZZZ8V7EA120023, nr rej. AK96397
Dziękuję i pozdrawiam,
Tomek74
Obserwowany

Prawo jazdy: 10 10 1991
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: seat leon
Silnik: 1.9 tdi
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002

22 Cze 2017, 20:14

@Tomek74 - auto z leasingu:
"Leasingperiode: 06-02-2014 til 05-03-2017"
Zła wiadomość jest taka, że te auta nie są objęte systemem, dlatego mogą być po szkodzie, a informacji w systemie nie będzie, dlatego polecam je sprawdzić kompleksowo, tym bardziej jeśli źródło to nie jakaś sprawdzona duża firma.
Historii przebiegu też nie będzie, za świeże auto.
tomekdk

22 Cze 2017, 20:28

@tomekdk
No niestety auto obejrzane przeze mnie wczoraj było obiecujące, ale niestety okazało się że uderzone z obu stron. Gościu sporo ściemniał na miejscu.
Czy warto w tym miejscu umieścić link do ogłoszenia na jednym z popularnych serwisów?
Mimo wszystko dzięki za pomoc. Odezwę się przy następnym.
vladi4
Nowicjusz

Auto: Nie mam

22 Cze 2017, 20:42

@vladi4 - a co wskazywało na to, że uderzone? Wartości miernika? Jakie były?
Wiesz, w Danii na rynku duńskim zdarzają się auta z np. drzwiami lakierowanymi, klapą bagażnika, itp. ... znaleźć całe auto w oryginalnym lakierze to nie lada wyczyn (tym bardziej, że to spore auto), no, ale ciekawe jakie tam były wartości.
Ten Ford był normalnie eksportowany z procedurami duńskimi i otrzymali za niego pełnoprawny zwrot podaku przy eksporcie, w systemie też nie ma informacji o szkodzie / szkodzie całkowitej (szkody na więcej niż 25000 koron), także ciekawa sprawa.
Z drugiej strony - badanie techniczne było dosyć dawno, także w jakim stanie było to do końca nie wiadomo.
tomekdk

23 Cze 2017, 08:20

@tomekdk
Cześć, tak myślę że 25k koron to w sumie 10-12k zł. To całkiem duża może być szkoda, a nie zgłoszona, ale mniejsza o to :D
Mówiąc w skrócie:
1. Na pierwszy rzut oka były różnice w kolorze lakieru.
2. Potem krzywo i za głęboko wklejone te małe szyby nad błotnikami z tyłu z obu stron, miały też ślady jakby powietrze dostało się pod klej, jak czasem na smartfonie pod folią.
3. Jeden próg był wygięty i widać było że dokładnie w tym miejscu rozpoczynała się naprawa. Z miernika na dużych obszarach wychodziły podwójne grubości lakieru, a im bliżej do krawędzi nad kołem to zmierzyłem 400-500 mikronów. To już zakrawa o szpachlę. Drzwi też nie były idealne ale nie pamiętam odczytów.
4. I w sumie najgorsze było to że sprzedawca twierdził że może była rysa i ktoś położył nową warstwę lakieru, a potem sam mi pokazał dokument, takie "oświadczenie" jak się ma kolizję, gdzie było narysowane kto w kogo wjechał i twierdził że on tych dokumentów nie przeglądał wcześniej. Oczywiście przed przyjazdem twierdził że auto ma idealny stan lakieru - po prostu strzał w kolano.
5. Dodatkowo w książce 2 wpisy o robotach lakierniczych w ASO.
6. Było jeszcze kilka drobnych innych rzeczy, które wydawały się dziwne - niby czysty silnik, a dookoła brud od oleistej substancji i drżący lekko pedał sprzęgła przy ruszaniu.

"Ale jak ktoś malował drugi raz drzwi to Pan przekreśla taki samochód?" - słyszałem. Generalnie żenada. Sorry za długiego posta. Pzdr
vladi4
Nowicjusz

Auto: Nie mam