@tomekdk + inni użytkownicy forum poszukujący auta z Danii
Wczoraj oglądałem auto o które pytałem Tomka nr VIN VF36DRFJC21626050
[link do oferty na Allegro wygasł]Mimo całkiem niezłej historii w duńskich rejestrach auto miało przygody;
- pęknięta prawie przez całą wysokość przednia szyba około 15-20 cm od słupka po stronie pasażera (zewnętrzna warstwa szyby) - Czy z takim defektem auta w Danii przechodzą przegląd przedeksportowy?
- na fotkach jest rejestracja od Harleya - sprzedający twierdził, że przyjechał ponad 1100 km na tej tablicy, bo na oryginalnej bał sie ponieważ auto kupil w piątek, a formalności w dunskim urzędzie mogl załatwiać dopiero w poniedziałek
![Zmieszany :?]()
- pogubilem sie w tym jego tłumaczeniu już na samym początku
- w ogłoszeniu jest I właściciel - w rzeczywistości dwóch, ale pod tym samym adresem - to można wybaczyć
- wnętrze zadbane, chociaż wyświetlacz komputera "ledwie zipie" oraz perfidnie zamontowany system glośnomówiący do Nokii
- w ogłoszeniu napisane bezwypadkowe - na moje pytanie, czy auto jest bezwypadkowe usłyszałem zapewnienia, że owszem. Gdy powiedziałem, że auto dostało "strzała" w lewa przednią stronę to sprzedający zaczął tłumaczyc, że tak przyjechał na kołach, ze on nic nie robił itp (chociaż przed chwilą chwalił sie, że jest znawcą i niepewnych aut nie sciąga)
Poprosił, żebym powiedział co wskazuje na uszkodzenie auta, bo on ciągle się uczy i chciałby na przyszłość wiedzieć na co zwrócić uwagę (patrz wyżej "znawca"). Trochę żałuję, że wskazałem miejsca, które mnie "bolały"
(z pewnością spróbuje je bardziej zakamuflować):
- podniesiony o jakieś 0,5-1 cm krawedz lewego błotnika w stosunku do prawego.
- oczywiście pęknięta szyba
- wgiecona chłodnica od wewnętrznej strony na wysokości przewodów od klimy (przewody od klimy nowe)
- opaska zaciskowa pod lampą - potrzymująca zderzak lub lampe (trudno mi bylo ustalc
- róznice w śrubach przy błotnikach (także lakierowane)
- brak przykrycia wlewu plynu do spryskiwacza - wg. mnie scięty przez przemieszczoną chlodnicę - sprzedający twierdził, że sam go urwał przez przypadek (oczywiście nie miał tego elementu)
Oprócz tego
- "nowa" świszcząca pompa elektryczno-hydrauliczna od wspomagania - ale to normalne w tych autach usłyszałem
- "nowe" amortyzatory z odklejającymi sie naklejkami
![Uśmiechnięty :)]()
Po analizie ogloszenia, rejstrów dunskich i dośc wysokiej cenie auta 17,900,00 w tym roczniku spodziewałem sie naprawdę perełki.
Niestety ....
Z uwagi na ryzyko związane z przygodami auta zaproponowałem 14000, bez rezultatu.
Szukam dalej
![Uśmiechnięty :)]()
Pozdrawiam wszystkich!