Dzień dobry, chciałem się na początku przywitać i poprosić o pomoc - chcę kupić auto, ale nie jestem do końca świadomy opłat, które mnie będą czekać, a bardziej od czego będa naliczane - czy pomożecie
![Uśmiechnięty :)]()
?
Auto to BMW X5 2008 od mojego duńskiego kolegi, które było zarejestrowane na firmę i nie miało tylnich foteli - za auto zostało zapłacone przy kupnie 120% podatku, a nie 180%. Cenę ustaliliśmy na poziomie 20,000 euro, co dałoby do odzyskania około 11,000 euro wg. moich 'nie znajacych duńskich realiów' obliczeń.
Jeśli dobrze rozumuję, otrzymam ten podatek spowrotem, nastepnie w Polsce będę musiał zapłacić akcyzę - czy ta akcyza zostanie naliczona od 20.000 euro czy 9.000 euro? Czy może będzie naliczona z jakiejś tabelki urzędowej? Co jeszcze oprócz akcyzy musiałbym zapłacić - nie licząc opłaty za tablice eksportowe oraz kosztów rejestracji i przeglądu w Polsce?
Chciałbym zgłębić temat ze względu na to, że auto jest bardzo dobrze utrzymane i znam jego historię, ale jednak wolałbym nie przepłacić zbyt dużo. Pozdrawiam.