Zakup samochodu sprowadzonego z Danii - przykład.

11 Sie 2019, 14:02

samuray napisał(a):temat jest mega aktywny, ale zupełnie nie rozumiem, jak te auta z DK trafiają do PL.

normalnie, są kupowane w DK i przywożone do PL

samuray napisał(a):Czy kupujący zlecają komuś kumatemu przywóz, czy chcą zweryfikować auta już sprowadzone ?!

Temat tyczy się samochodów które są już sprowadzone z DK i są oferowane do sprzedaży w Polsce

samuray napisał(a):Tak czy inaczej proszę o informację, jak sprowadzić auto z DK.

Ale po co Ci to wiedzieć jak ? Jak nie wiesz jak to się za to nie bierz bo Umoczysz :lol: poszukaj sobie lepiej czegoś na miejscu już sprowadzonego
andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie

12 Sie 2019, 10:34

Dlatego napisałem jak niżej :-) Do Niemiec jeździ sporo osób, z którymi można się wybrać po auta...

samuray napisał(a):PS. Chętnie skorzystałbym z pomocy kogoś kto się tym już zajmuje, ktoś kogoś poleci ?
samuray
Obserwowany

12 Sie 2019, 10:43

Z Danii handlarze kupują przeważnie zdalnie, tutaj masz największy komis eksportujacy i opisane jak wyglada procedura:
https://www.engrosbilerdanmark.com/how-to-export/faqs/
I ich oferta:
https://www.bilbasen.dk/find-en-forhand ... ps-id10858

Osobiście nigdy bym tak auta dla siebie nie kupił, z drugiej strony rynek duński daje możliwość sprawdzenia przebiegu i bezwypadkowosci, tutaj masz poradnik jak to zrobic:
http://www.samochodyzdanii.pl
tomekdk

12 Sie 2019, 14:37

samuray napisał(a):Dlatego napisałem jak niżej :-) Do Niemiec jeździ sporo osób, z którymi można się wybrać po auta...

tak jeżdżą, Zarebsky i inne tego typu spędy, na Berlińskie place 90% jeździ ,działa to na zasadzie że wsiadasz z jegomościem wraz z innymi ludźmi zostajesz wypuszczony na plac pełen aut i sobie szukaj , oczywiście musisz mu zapłacić 500-800zł niezależnie czy coś kupisz czy nie, wielu wraca z niczym bo to w sumie takie troche bez sensu, dodatkowo presja czasu bo inni też kupują, lub już kupili itp, itd, osobiście nigdy bym nie pojechał po samochód i kupował w ten sposób,
takie place to pamiętam 10 lat temu jeździłem tam po samochody, ale i to nie zawsze , tylko czasami. Sam tam mozesz sobie pojechać okolice lotniska Tempelhoff jest tam pełno arabskich placy

tu masz kanał takiego gościa

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Do Danii jako laik nie masz po co jechać tym bardziej , bo tym bardziej nic nie kupisz, tam sam dojazd to często gęsto jest już 2500,-- PLN promy , paliwo itp, mosty, dlatego wyjazd tam jest mało popularny, tam się kupuje inaczej :D , raczej bardzo małe szanse żeby odebrać auto w tym samym dniu co zakup, przeważnie nie jest "gotowe", nie ma przeglądu technicznego który trzeba zrobić, a jeżeli nie przejdzie przeglądu to zapomnij że odbierzesz samochód, do 2 tygodni SKAT może skontrolować taki samochód więc i tak Ci go nikt nie wyda jeżeli nie jest "gotowy", 2 tyg. też nie będziesz tam czekał w hotelu na auto bo z torbami pójdziesz, 2 raz też nie będzieCi się opłacać jechać do DK bo to kolejne 2500,-- PLN do kupeczki i tak mogę Ci wymieniać
andrewb25
Stały forumowicz

13 Sie 2019, 09:09

Witajcie. Ostatnio spodobał mi się Citroen C5 z Danii, którego w ofercie ma polski handlarz. Sprawdziłem przebieg, który się zgadza, a także jego bezwypadkowa przeszłość. Auto jest po 2 właścicielach. 2009 rok, benzyna w dość niskiej cenie.

Pytałem handlarza jakie są opłaty i czy to cena netto/brutto. Stwierdził, że (auto jest w Danii wyrejestrowane na eksport) koszty rejestracji wyniosą mnie 700zł. No i mam pytanie, czy faktycznie takie poniosę koszty. Czy też znacznie większe?

Samochód od kilku dni znajduje się w Polsce.
raziel88ck
Nowicjusz

Miejscowość: Kielce
Prawo jazdy: 27 03 2008
Przebieg/rok: 6tys. km
Auto: Ford Mondeo MK3
Silnik: 1.8 - 125KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Liftback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

13 Sie 2019, 09:33

Cześć, podaj numer VIN to się zerknie na niego w rejestrze, ewentualnie jeszcze link do ogłoszenia, może coś się w oczy rzuci ... nikt tutaj tego auta Tobie nie ukradnie a rozszerza się wówczas pole widzenia.

700zł opłat to ... może pogadaj ze sprzedającym czy umowa na fikcyjną osobę czy w ramach jego działalności, bo:
1. przegląd w PL - 100zł
2. tłumaczenie dowodu - +-150zł
3. Wydział Komunikacji - 250zł
4. Akcyza - 3,1% wartości auta (kwoty na umowie), czyli pewnie minimum 500zł.

To wychodzą inne kwoty niż 700zł.
tomekdk

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak działa układ chłodzenia w samochodzie?
    Układ chłodzenia w samochodzie ma za zadanie utrzymać silnik przy optymalnej temperaturze pracy tak aby zapobiec jego przegrzaniu. Z czego składa się układ chłodzenia w samochodzie? - pompa wody, - termostat - czujnik temperatury ...

13 Sie 2019, 09:47

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

VIN - VF7RW6FYC54037938

AH 17 716
raziel88ck
Nowicjusz

13 Sie 2019, 10:37

Czy cena jest niska? - raczej nie, adekwatna do przebiegu / auta.
Masz tutaj silnik 1.8 a nie polecany 2.0, do tego auto bez hydropneumatyki, tylko na zwykłych amorkach (może dobrze przy tym przebiegu), no i przebieg już konkretny.
Na przeglądach też sporo miało powtórek ze względu na jakieś tam usterki:
https://www.nummerplade.net/soeg/?ssi=6 ... nr=AH17716

Tablice na aucie są fałszywe = nie możesz na nich wracać:
https://www.auto-swiat.pl/porady/prawo/ ... ce/vjxn0f7

Od października 2012 do lipca 2013 stało wymeldowane, od tej daty miał je ostatni właściciel, kiedy to w kwietniu 2019 zostało wymeldowane (i od tej pory stoi bez jazdy).

Jak jesteś zainteresowany to z opłatami zapytaj wprost sprzedającego na kogo umowa / kto sprzedaje.
tomekdk

13 Sie 2019, 15:33

Od nowego roku się skończy z tymi tabliczkami.
Właśnie weszła ustawa na obowiązkową rejestrację używek więc będziecie już jeździć na autach zarejestrowanych i od razu rzecz jasna ubezpieczonych, i Rzecz jasna droższych o koszty rejestracji i ubezpieczenia.
I bardzo dobrze, handlujący na janusza mają problem :lol:
andrewb25
Stały forumowicz

14 Sie 2019, 10:18

Po co sprowadzać auta z DK, mało jest ich w Polsce, czy też Niemczech? Mniej problemów, ceny konkurencyjne. :ok:
adamczyk135
Nowicjusz

14 Sie 2019, 10:32

O to właśnie chodzi, że nie ma. Najchętniej kupiłbym Mondeo MK4 w benzynie 2.0, ale takich aut od prywatnych właścicieli praktycznie nie ma. Przynajmniej nie do 20 000zł. A 2007 rocznik to już niestety nie jest młody.

Nie mogę uwierzyć, że 12 letnie Mondeo MK4 kosztuje zazwyczaj powyżej 20 000zł, podczas gdy 10 wówczas letnie Mondeo MK3 kupiłem za 11 500zł.

Jechałem MK4 i większych różnic w jeździe brak w porównaniu do MK3, a silnik 2.0 pochodzi z MK3. Ot ładniejsze auto z lepszą blacharką.
raziel88ck
Nowicjusz

14 Sie 2019, 14:30

raziel88ck napisał(a):O to właśnie chodzi, że nie ma. Najchętniej kupiłbym Mondeo MK4 w benzynie 2.0, ale takich aut od prywatnych właścicieli praktycznie nie ma. Przynajmniej nie do 20 000zł. A 2007 rocznik to już niestety nie jest młody.

W Danii też tego dużo nie ma, w jakiejś wersji Titanum 2.0 sprzedaje się w tempie takim, że zanim byś tam dojechał to by się sprzedało 10 X jak jest dobre :lol: MK4 to za 20 000zł to się kupuje w zakupie od prywatnej osoby z małym i potwierdzonym przebiegiem,
Ogólnie benzyniak 2.0 i Mk4 i do 20 tys to sobie szukaj Ruski rok i tak nie znajdziesz, trzeba albo obniżyć wymagania albo zwiększyć budżet.

raziel88ck napisał(a):Nie mogę uwierzyć, że 12 letnie Mondeo MK4 kosztuje zazwyczaj powyżej 20 000zł, podczas gdy 10 wówczas letnie Mondeo MK3 kupiłem za 11 500zł.

Normalna rzecz
Weź Astrę H którą kupisz za 12-15 tys
A weź Astrę J gdzie musisz zapłacić 25-30 tys.

A ogólnie przy dzisiejszym szaleństwie na benzynę to ich ceny poszły o 30-40 % do góry,
andrewb25
Stały forumowicz

22 Sie 2019, 22:07

Moje Mondeo MK3 sprowadzone jako wypasiona nówka z Danii właśnie poszło "do ludzi" po 18 latach i z zaledwie 108 tys. przebiegu, garażowane itp, z wyglądu 8-10 lat, chyba , ze ktoś rozróżnia szczegoły modelu
HalfPrisoner
Początkujący

Prawo jazdy: 0- 6-1973
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: Lexus IS250 Mondeo III
Silnik: 2,5 l 207 2 l 145 KM
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna

23 Sie 2019, 14:18

jaki to ma związek z tematem?
andrewb25