Zakup samochodu sprowadzonego z Danii - przykład.

08 Wrz 2019, 10:49

Panie , nie przeginaj, w opisie ogłoszenia PISZE Rok produkcji 2013, Data 1 Rejestr 2014, Cała Europa zachodnia posługuje się DATĄ 1 REJESTRACJI a nie ROKIEM PRODUKCJI (po PRLowski wymysł) więc równie dobrze mogę nie podawać informacji o roku produkcji bo ja nie sprzedaję Roków produkcji, i nie muszę rozkodowywać VINÓW , w niektórych przypadkach samo ASO ma z tym problem, miałem takie przypadki np. z Suzuki Grand Vitarą.

Przebieg Potwierdzony

Właściel 1 odznaczony ...poprawione (błąd , pomyłka) i co z tego ?

Poza tym tacy klienci to dla mnie nie klienci, kolekcjonerzy Vinów którzy szukają od 5 lat samochodu i nic nie kupują i przez kolejne 5 lat też nie kupią, za granicę też sami nie pojadą bo zobaczą to samo co u nas, a do niemieckiego salonu też nie pójdzie bo tam ceny kosmos.

Niech jedzie do komisu na wielkopolske to go tam handlarze ugoszczą towarem i odpowiednio potraktują

Do Danii też nie pojedzie bo żal będzie 1200,-- na prom, drugie tyle na paliwo i auta w tym samym dniu nie odbierze , może za 2 tygodnie , bo większość tych samochodów i tak nie jest "gotowa" także wtopa

Suma Summarum nie ma się czym przejmować, Jak che po prywatnej osobie to też takie Avensisy są w Ofercie ale w tej cenie Przedlift czyli roczniki co najwyżej 2011-2012 , przebiegi takie same
andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie

08 Wrz 2019, 11:27

Tomek to powiedz nam ile wykryłeś tych mega wałków z licznikiem na 100stron tematu a ile razy prowadziłeś "wywody" które nam wytykasz. Prawda jest taka że sprawdzając przebieg pomagasz a resztą jesteś współudziałowcem polskiej patologii motoryzacyjnej. Kształcisz Januszy którzy potem domagają się od handlarzy oszukania...czyli drętwych gadek, opisów, zdjęć...bo jak ich nie będzie to wszystko podejrzane.
Już nie wspomnę o tych wywodach o wypadkowości i bezpieczeństwie.

Powtórzę Ci kreujesz Januszy, obciachowców i oszustów handlarzy którzy tym śledczym dostarczają tego co głupki chcą.

andrewb25 napisał(a):Przebieg Potwierdzony

Właściel 1 odznaczony ...poprawione (błąd , pomyłka) i co z tego ?

Poza tym tacy klienci to nie klienci, kolekcjonerzy Vinów którzy szukają od 5 lat samochodu i nic nie kupują i przez kolejne 5 lat też nie kupią, za granicę też sami nie pojadą bo zobaczą to samo co u nas, a do niemieckiego salonu też nie pójdzie bo tam ceny kosmos.

Do Danii też nie pojedzie bo żal będzie 1200,-- na prom, drugie tyle na paliwo i auta w tym samym dniu nie odbierze , może za 2 tygodnie , bo większość tych samochodów i tak nie jest "gotowa"

Popieram w 100% przez tych zje...ów śledczych nic nie można normalnie zrobić bo wszystko jest na nie... przebieg potwierdzony, blacharsko wzorowo, książka serwisowa jest a k.u..wa i tak znajdzie pajac coś do czego się przyczepi...

A najgorsze jest toże zamiast pajac się cieszyć że może kupić uczciwe auto z możliwością sprawdzenia to ... nie...będzie dalej filozofia. Ale mundrala już sama nie pojedzie za granicę bo to kosztuje. Co ciekawe nawet jak proponuje sprawdzenie auta w aso to też jest za drogo.

P.s.

W tamtym tygodniu pajac w aucie perfekcyjnym z 10r.i przebiegiem 85k.km.co się doszukał...? Że mało jeździłem i w silniku mógł powstać rdzawy nalot który przytarł panewki ...
No i jak Tomek znasz temat aut mało jeżdżonych chociażby z poprzedniej Twojej strony.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

08 Wrz 2019, 14:15

Taki kontrprzykład, taka toyota która zarejestrowana była jako taxi, ale tym taxi nie była:
SB1EG76LX0E099106
Oferowana za naprawdę spore pieniądze, klient sprawdził, pojechał i kupił i nie przeszkadzało że ma taki zapis.
I takich samochodów jest bardzo dużo czasami reimportowanych do Niemiec,
Po co takie zabiegi się robi? A no jak ktoś nie wie to niech poczyta.
Takich samochodów rejestrowanych jako taxi a tym taxi nie będących jest dużo,
Mój egzemplarz nie jeździł na żadnym taxi, właścicielem był ktoś inny, ot chociażby można zobaczyć stan foteli , wyglądają jak nowe , skóra nie nosi śladów zużycia, samochód jeździł również między Danią a Niemcami, no ale ja tam nie zamierzam się tłumaczyć.

Szybki też 100% racji
Mogłeś klientowi powiedzieć że oddajesz auto do Aso na demontaż , sprawdzenie wszystkich elementów silnika, tłoków, panewek , pierścieni ,pomiar , sprawdzenie stopnia zużycia, po czym montaż tego z powrotem , Za robociznę , koszty uszczelek , oleju, itp, płaci klient :lol:
Więc sami widzicie, do czego to dochodzi, to jakieś chore jest , patologia,
Zobaczcie ten filmik, dlaczego klient nie kupił samochodu, pojechał gdzieś tam na drugi koniec europy.

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

już niedługo trzeba będzie chyba kupować nowe samochody, i sprzedawać je 20-30% poniżej zakupu bo tak chce polski klient, oczywiście dać pełną gwarancję i sprzedać ze stratą, ma być tanio i dobrze. :lol:

Tą Astrę nawet miałem ochotę zakupić, aczkolwiek nie lubięzbytnio takich samochodów, ale chyba odpuszczę, bo znowu
zgłosi sie januszeria, sprawdzi po VIN że ma szkodę całkowitą w DE (a uszkodzenia są naprawdę śmieszne) i januszeria będzie później tylko Obsr...wać po internecie jakim to oszustem jesteś bo wymieniłeś lampę i zderzak.

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Dobra koniec OT, przyjemnej niedzieli życzę, a januszom, pakować termos i kanapki i ogień na placyki do Niemiec po te Igły na arabskich placach :lol:
andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie

08 Wrz 2019, 15:47

Panowie - Wy nie rozumiecie jednego, że jesteście bardzo zamknięci przez pryzmat biznesu, który prowadzicie i on bardzo zaburza widzenie całościowe poprzez jakieś negatywne doświadczenia a w ogóle nie skupiacie się na rynku całościowo. I nie da rady dyskutować, bo wszystko jest odbierane personalnie, a to, że polski rynek jest totalnie roz...ny doskonale wiecie. Podam przykład ... "Mazda 6 z 2007 roku, 195000km, Pierwszy właściciel - Tak" ... okazało się, że była skręcona z 320000km i miała 9 właścicieli. Samochodów wystawianych jako "bezwypadkowe" a po szkodach całkowitych też jest cała masa, oczywiście nie każde jest totalnym szrotem, bo pewnie niektóre (te tańsze) z nich były tylko zarysowane - ja zawsze to piszę analizując auto po szkodzie całkowitej. Z drugiej strony nie będąc stroną wypadku nigdy nie wiesz dokładnie co i jak dostało. A handlarzy oszukujących w Polsce jest ogrom, dlatego się nie dziw szybki, że brak zaufania do Ciebie jako osoby wystawiającej auto istnieje z automatu, to Ty wybrałeś sobie działalność na takim rynku, zatem zaakceptuj reguły gry i nie wiń graczy, bo tak to w Polsce wygląda. A za wszystko możecie podziękować kolegom z branży.
Z mojej strony koniec.
tomekdk

09 Wrz 2019, 13:57

Dzień dobry :)
Bardzo proszę o pomoc w sprawdzeniu autka - Honda Hrv
nr vin 3HGRU8750GM403612
nr rej. BA37051
wg ogłoszenia 2016r, 153 000 przebiegu, bezwypadkowy.
Z góry dziękuję za pomoc :)
Pozdrawiam
niv86
Obserwowany

13 Wrz 2019, 12:43

Witam
Proszę o potwierdzenie bezwypadkowości i orginalności przebiegu
Toyota Avensis t27 2010r 1.8 benzyna (154tyś przebiegu podaje sprzedawca)
samochód z Danii
Nr Vin: SB1BG76L10E028038
data pierwszej rejestracji 16.03.2010
nr rej. BL47521
Będę bardzo wdzięczny.
Piotrek1980r
Nowicjusz

13 Wrz 2019, 19:08

@niv86 - pierwsza rejestracja to 25-02-2016.
W systemie nie ma adnotacji o większych szkodach na aucie a przebieg by się zgadzał, z tym, że było tylko jedno badanie techniczne:
http://selvbetjening.trafikstyrelsen.dk ... 50GM403612
związane z eksportem auta.

@Piotrek - kilka razy już o tym mówiłem, że auta z Danii przeważnie same się obronią, namieszać może tylko polski handlarz, i tak jest w przypadku tej Toyoty.
"spalanie ok. 6 l/100 km." ... :shock: :D
Miałem Mazdę 6 2.0 benzyna 147 koni, skrzynia 6-biegowa i Lagunę 2.0 benzyna 140 koni, skrzynia 6-biegowa i paliły ok. 9l/100km, gdzie miasto to było z 15%, sporo zwykłej lądówki. Obstaję, że ten Avensis będzie miał podobnie, albo więcej - jeśli będzie więcej miasta.
"Pierwszy właściciel Tak"
A właśnie, że nie, w Danii było 3 właścicieli, pierwszy miał auto do sierpnia 2010 - także pewnie salon, drugi od tej daty do stycznia 2017.
Trzeci od marca 2017 do stycznia 2019, kiedy to auto wymeldowano, także od stycznia stoi bez jazdy.
W systemie nie zanotowano większych szkód i przebieg by się zgadzał:
http://selvbetjening.trafikstyrelsen.dk ... L10E028038
Dla "detektywa" istnieje małe ryzyko, bo auto wymeldowano w styczniu, a w marcu ktoś kto eksportował robił badanie ze względu na procedurę eksportową (standard), ale z dużym prawdopodobieństwem można przyjąć, że przebieg się zgadza.
Ale ze względu na bajki handlarza polecałbym ją dokładnie prześwietlić.
tomekdk

17 Wrz 2019, 10:37

Witam, sprawdziłby ktoś to autko:

Seat Toledo 2008
Przebieg 335356
Vin: VSSZZZ5PZ8R009834

Z góry dziękuje
I pozdrawiam
konrad1988skc
Obserwowany

17 Wrz 2019, 12:48

@konrad - 2 właścicieli w Danii, pierwszy do 2014,drugi od 2014 do maja 2019.
Przebieg by się zgadzał :
https://selvbetjening.trafikstyrelsen.d ... PZ8R009834
Eksportowany w całości.
tomekdk

17 Wrz 2019, 12:58

Dzięki wielkie!!

Pozdrawiam
konrad1988skc
Obserwowany

17 Wrz 2019, 18:18

WItam
Mam pytanie o historię pojazdu Peugeot 107. Kupiłem go od dilera który strasznie kręcił. Nic nie wiedział o pojeździe tylko tyle że miał jakieś lekkie stuknięcie. Auto jak na swoj rocznik i przebieg (ok 100000) wydawało się ok i go kupiłem. Bardzo byłbym wdzieczny za poznanie jego historii.
VF3PNCFB488616698 bez nr rejestracyjnych
JózefHoman
Obserwowany

17 Wrz 2019, 18:39

@Józef - auto ma w Danii status szkody całkowitej (załączam w plikach, możesz sobie pobrać raport a na stronie http://www.samochodyzdanii.pl sprawdzić gdzie to odczytać), ale nie od razu oznacza to, że było totalnie skasowane.
Szkoda całkowita występuje przy szkodach powyżej 65% wartości auta.
Twój Peugeot 107 w 2018 roku (wtedy to miał szkodę, bo wymeldowano go w lutym 2018) miał wartość ok. 40000 koron, także szkody były na minimum 26000kr. No nawet jak na Danię to trochę jest, gdyby były to szkody powierzchowne to musiałby mieć sporo elementów porysowanych (maska, klapa, drzwi - za każdy element liczą ok. 5000kr), także równie dobrze mógł być cały zarysowany, ale niestety mógł być też trochę skasowany, bez zdjęć z wypadku ciężko to określić i jest to kompletne wróżenie z fusów, aczkolwiek wnioskując z wyceny lekkie stuknięcie to raczej nie było, chyba, że zderzak, maska, chłodnica np. ... no, ale to optymistyczny wariant i jak wspomniałem totalne wróżenie z fusów - musiałbyś auto przelecieć miernikiem, posprawdzać śruby - czy były ruszane, posprawdzać szpary, itp., by mniemać gdzie mógł dostać.
Pytanie jak sprawdzić poduszki powietrzne.
Jeśli było zaznaczone "Bezwypadkowy: tak" a sprzedawał poważny diler to możliwe, że z raportem o szkodzie całkowitej i z wizytą prawnika dałoby się coś zdziałać, z drugiej strony jakąś tam wiedzę o stuknięciu miałeś, a to powinno już zapalić lampkę ostrzegawczą, w Polsce takie rzeczy sprawdza się dokładnie a nie wierzy handlarzowi.
tomekdk

19 Wrz 2019, 17:56

Witam,
Proszę o sprawdzenie auta:
Chevrolet Cruze rok 2009 przebieg 47 000
numer rejestracyjny: ZX26785
kamiljen
Nowicjusz

19 Wrz 2019, 18:01

Niestety jest szkoda całkowita na tym Chevrolecie, szkody na minimum 40000kr, także mogło być już coś poważniejszego.
tomekdk

19 Wrz 2019, 18:11

Sprzedajacy mówi, że auto miało przejechany bok i było robione lakierniczo, podobno ma zdjęcia przed. Jestem w stanie w to uwierzyć bo znajmowy miał tak samo, ktoś przejechal mu po calym boku, ubezpieczalnia uznala, że to szkoda całkowita, naprawa dokładnie tych samych elementów.
Mogę prosić o informację ilu było właścicieli?
kamiljen
Nowicjusz