Zakup samochodu sprowadzonego z Danii - przykład.

15 Lis 2019, 04:20

Czesc pomoglby mi ktos zweryfikowac przebieg VIN KL1YF7559CK508792 dziekuje za pomoc :)
andrew24x
Obserwowany

15 Lis 2019, 10:14

Orlando eksportowane w całości, 2 właścicieli w Danii, przebieg:
https://selvbetjening.trafikstyrelsen.d ... 59CK508792
tomekdk

18 Lis 2019, 19:18

Cześć,

Szukam informacji na temat tych dwóch samochodów
1. A3 Sportback Vin WAUZZZ8P27A110763
2.A3 Sportback Vin WAUZZZ8P05A171140

W środę jadę oglądać dajcie znać czy warto
Domi1010
Nowicjusz

18 Lis 2019, 19:54

obydwie A3 odnotowano szkody całkowite, więc trzeba uważać :mrgreen:
andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie

18 Lis 2019, 19:55

1. Szkoda całkowita, ale ze względu na mniejszą wartość auta nie oznacza to, że był całkowicie skasowany, no, ale też nie wiadomo co tam dokładnie się wydarzyło i jak dostał.
4 właścicieli w Danii.
Przebieg:
http://selvbetjening.trafikstyrelsen.dk ... P27A110763

2. Szkoda całkowita również, ten sam handlarz?
6 właścicieli w Danii.
Przebieg:
http://selvbetjening.trafikstyrelsen.dk ... P05A171140[/b]

Szkody w powyższych autach były na kwotę minimum 33000kr = ok. 19000zł, nawet jak na Danię to całkiem konkretna kwota.
tomekdk

18 Lis 2019, 19:59

Radzicie całkiem zrezygnować czy jechać z miernikiem sprawdzać ile z samochodu było wymienione? :shock: od 2 miesięcy szukam a3 5cio drzwiowej, bardzo bardzo ubogi rynek.... Oba auta fakt prezentują się godnie, przebiegi pokrywają się z tymi podanymi przez sprzedających.
Domi1010
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

(nie)Wiadome zmiany w branży motoryzacyjnej
    Cenowa karuzela w branży motoryzacyjnej dopiero się rozkręca. Zmiany w mandatach czy cenach samochodów to nie wszystko. Modyfikacje czekają kierowców również w zakresie cen OC. Przeciętny koszt ubezpieczenia ...

18 Lis 2019, 20:02

Dwóch różnych z dwóch końców polski właściwe :sly:
Domi1010
Nowicjusz

18 Lis 2019, 20:17

Jak nie ma zdjęć to ... ryzyko spore, bo nie wiesz co było przyczyną szkody całkowitej. Mieliśmy kiedyś szkodę całkowitą w aucie o podobnej wartości rynkowej i nasza Mazda była tylko poobcierana z każdej strony, mechanicznie nic się nie stało ... ale gdyby np. dostała w koło, zawieszenie by się przestawiło - to też by była szkoda całkowita a kwestia wpływu na bezpieczeństwo i pewność auta już całkiem inna.
Z miernikiem to nie masz właściwie po co jechać, bo auto po szkodzie - to wiadomo, a tego jak dostało z miernika nie wywróżysz.
tomekdk

18 Lis 2019, 20:19

A czy jest możliwość wywnioskować kiedy dana szkoda powstała?
Domi1010
Nowicjusz

18 Lis 2019, 20:33

:x szukam dalej, znając moje szczescie auto było tak skasowane że nie było co zbierać :D
Domi1010
Nowicjusz

18 Lis 2019, 20:41

Tak skasowane pewnie nie były, bo przy aucie o takiej wartości rynkowej nie opłacałoby się ich naprawiać, no, ale jak wspomniałem, mogło dostać jedno koło, się poprzestawiać i ktoś to w garażu naprawił i ... chciałbyś jeździć takim autem?
Mogło być lakierniczo poobijane ...
Mogło być ...
Mogło być ...
itd. - tego nie wiemy co było, dlatego ryzyko jest ogromne.

Szkody powstały:
1 - okolice sierpnia 2019
2 - okolice kwietnia 2019
i niestety z tego powodu te auta pojechały do PL - żeby je tam ktoś naprawił, sprzedał i zarobił.
W weekend robiłem trasę DK - PL - DK, nie wiem czy w Polsce ktoś nie ma szarych komórek, czy w d...ie mają własnych obywateli, ale lawety jadące do PL a na nich samochody z totalnie rozbitymi przodami mijałem kilka razy, to państwo to jest porażka totalna jeśli chodzi o dbanie o własnych obywateli.
tomekdk

18 Lis 2019, 20:46

Załamujesz mnie :unsure: znalezienie dobrego auta w Polsce graniczy z cudem. Tracę nadzieję na zakup czegokolwiek, niemców też strach kupować co drugie bite i niby od pierwszego właściciela, później okazuje się że 5 lub 6 jak w przypadku tych dwóch powyższych. Ten od 6 właścicieli w DK - w ogłoszeniu informacje ze od pierwszego właściciela a sam polecił sprawdzenie wszystkich informacji na duńskiej stronie ;)
Domi1010
Nowicjusz

18 Lis 2019, 21:23

Domi1010 napisał(a):Ten od 6 właścicieli w DK - w ogłoszeniu informacje ze od pierwszego właściciela a sam polecił sprawdzenie wszystkich informacji na duńskiej stronie

No na mnie to już niestety wrażenia nie robi, przez te kilka lat aktywności zweryfikowałem setki, jak nie tysiące aut, mój ulubiony egzemplarz to była Mazda 6 z 2007 roku, w ogłoszeniu 1 właściciel i 195000km przebiegu a w realu właścicieli było 9 a przebieg udokumentowany to było 315000km.
Sprawdziłem kiedyś wyrywkowo 10 aut z Danii wystawionych na otomoto z zaznaczoną opcją "Pierwszy właściciel: Tak", w 9 przypadkach na 10 auto miało więcej niż 1 właściciela.

Niestety ... przerąbane z tym rynkiem w PL.
tomekdk

18 Lis 2019, 22:32

Domi1010 napisał(a):znalezienie dobrego auta w Polsce graniczy z cudem

ale czasami ma się bardzo dobre auto i szuka nowego właściciela pół roku-8 miesięcy, ja w 95% mam auta nie-lakierowane powtórnie , przywożone tylko w całości, nigdzie nie uszkodzone, a i tak czasami nie łatwo jest sprzedać bo takie auta niestety kosztują, a co do A3 to też mi swego czasu uciekła przepiękna A3 z 2010 R , wystawiona była za 6000 euro, więc nie wiem czy to dobra cena czy nie ..doliczyć koszty transportu, opłat, i robi się kwota gdzie przeciętny zjadacz chleba chce o 5 tys zł taniej i masz odpowiedź dlaczego inni przywożą to co przywożą.
andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie

18 Lis 2019, 23:55

Domi1010 napisał(a):Załamujesz mnie

Spokojnie nie panikuj strach ma wielkie oczy... musisz bardziej skupić się na stanie auta a nie na herezjach....i które już w Polskich warunkach są taką samą patologią jak kiedyś było cofanie liczników w starych tdi.
Niestety szukasz obiektu westchnień ogółu naszego społeczeństwa a oferta ma być tania i dobra + dopowiastki handlarzy. Więc nie trzymaj się kurczowo ceny tylko zostaw sobie widełki, szukaj aut w pobliżu zaufanego warsztatu ewentualnie aso, sprawdzaj viny ale też bez zbędnych interpretacji czyli patrz na przebieg i ewentualnie szkodowość co niestety dla ludzi którzy na tym się nie znają za dużo nie oznacza...
Bo jak zaczniesz rozkminiać te wszystkie "ważne" tematy to nigdy nie kupisz auta.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe