Zakup samochodu sprowadzonego z Danii - przykład.

27 Wrz 2016, 23:27

Witam serdecznie.
Proszę o sprawdzenie samochodu Superb 2012
Nr VIN TMBJF73T5D9025284
Ilu właścicieli . Jaki przebieg i czy serwisy wykonane zgodnie z wytycznymi
Lewym
Nowicjusz

Prawo jazdy: 05 01 1999
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Ford moneo
Silnik: 2.0 150km
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2012

28 Wrz 2016, 05:23

Samochody w Danii są średnio tak 2 x droższe niż w Niemczech / Polsce. Przy eksporcie otrzymuje się jednak zwrot podatku rejestracyjnego (duńskiego), dzięki czemu opłacalność się wtedy może pojawić. Jeśli zwrot jest niski, wtedy gorzej z opłacalnością. Ja mam podgląd na to, kto ile dostał zwrotu, także można sprawdzić cenę rynkową - po ile są w Danii, ile dostali zwrotu, i przekalkulować transakcję.

@Lewym - niestety, ten Superb Combi 2.0 TDI z 2012 ma orzeczoną szkodę całkowitą.
A ten Superb to jest jakaś atrakcyjna cenowo oferta?
tomekdk

28 Wrz 2016, 08:46

Witam
Dziękuje za informacje. Domyślałem się że szkoda całkowita. Widziałem stan tego samochodu po przyjeździe do Polski. A czy masz może informacje co do serwisów , czy były wykonywane zgodnie z przebiegiem, no i jaki przebieg ma ten samochód faktycznie
Lewym
Nowicjusz

Prawo jazdy: 05 01 1999
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Ford moneo
Silnik: 2.0 150km
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2012

28 Wrz 2016, 14:52

Niestety do baz ASO nie mam dostępu.
Polecałbym, jeśli z Danii, to samochód minimum 6 letni, jeśli chodzi o bardziej pewne auto, bo wówczas są już 2 przeglądy techniczne z odnotowanym przebiegiem (pierwszy po 4 latach od daty 1-j rejestracji, później co 2 lata).
Ryzykowny może być też np. 4-latek ze świeżym przeglądem i od razu eksportowany, jeśli tę procedurę przeprowadza handlarz.

A 4-latek, czy też 6-latek, raczej wielkiej różnicy nie robi, jeśli chodzi o stan (zakładając, że mają ten sam przebieg, w taki sam sposób użytkowane), a w dzisiejszych czasach (polski rynek) to trzeba sprawdzić wszystko, bo może się okazać, że zamiast 6-latka ze 130 000 km przebiegu mamy 4-latka z 240000km.
Ja bym nie kupił auta, nie mając namacalnego dowodu na jego przebieg.

Mazda ma fajną bazę serwisową, jest ona elektroniczna (od czerwca 2006 roku) z praktycznie powszechnym dostępem, także dane serwisowe można sobie poanalizować (oczywiście jak ktoś serwisował w ASO, ale przez pierwsze 2 lata raczej każdy, by zachować gwarancję).

A tę Skodę to proponowałbym kategorycznie odpuścić, szkoda całkowita jest wówczas, gdy szkody są na minimum 65% wartości auta, zatem mogły one wynosić minimum ok. 100 000 koron - to także bardzo duża kwota jak na duńskie warunki.

A jakie przebiegi mogą mieć takie Skody, to zobacz sobie tutaj:
http://www.bilbasen.dk/brugt/bil?Fuel=2 ... tOrder=asc
chociaż z drugiej strony, akurat tę, o którą pytasz, mogli eksportować nie ze względu na wyższy przebieg (i niższą cenę) i ewentualne przekręcenie licznika, tylko na szkodę całkowitą (i na tym zarabiać).
tomekdk

30 Wrz 2016, 22:05

Jeszcze raz dziękuję za pomoc. W sumie kupiłem ten samochód.

A co do OC - to z tego co się zorientowałem, fakt, że samochód nie jest dopuszczony do ruchu w Polsce nie jest możliwym powodem odmowy wypłaty odszkodowania OC przez ubezpieczyciela ani ściąganiem go potem od sprawcy. OC reguluje ustawa a nie OWU (jak na początku szukałem ;-) ). Tam są takie powody jak prowadzenie pod wpływem, ucieczka z miejsca wypadku, kradzież samochodu, ale już nie np. brak badań technicznych czy brak rejestracji.
czarekb
Nowicjusz

Auto: Opel Vectra

30 Wrz 2016, 22:36

Hej! Bardzo prosze o pomoc w sprawdzeniu auta z numerem VIN U5YFF52428L003516. Jak myslisz, skad wzielo sie podwojne sprawdzenie auta na stacji diagnostycznej 26/08/2016? Auto na zywo wyglada w swietnym stanie! :)
Czy sa jakies powody do niepokoju? Jest cos na co powinienem zwrocic wieksza uwage? Bardzo dziekuje z gory za pomoc! :)
matost
Obserwowany

Auto: VW Polo
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...
    Złość i agresja - niebezpieczni kierowcy na drodze
    Agresja, wulgarne gesty, utarczki słowne czy nawet fizyczna przemoc wobec innych uczestników ruchu to objawy syndromu "wściekłego kierowcy", zwanego przez psychologów także Mad Maxem1. Złość i agresja przenosi ...

01 Paź 2016, 00:05

@matost - w Danii 2 właścicieli, ostatni właściciel od 2013 roku. Samochód wymeldowano 17-08-2016.
Podwójne "sprawdzenie" to standardowa procedura, samochód przechodził przegląd techniczny przedeksportowy, jedno to wynik badania technicznego - rezultat, zaliczył bez problemu (co wykryli to pierdołka - złe ustawienie świateł mijania), drugie to ogólny stan samochodu - dostał status normalny (taki najczęściej dają).
Szkoda w systemie nie widnieje.
Zwrotu podatku dostali 18500 koron ... czyli cena (za ile mogli kupić w Danii minus zwrot podatku ... plus koszty sprowadzenia, przygotowania do sprzedaży, zarobek) pewnie ok. 17,5-18k + opłaty, jeśli jest mocno poniżej, to trochę podejrzane.
tomekdk

01 Paź 2016, 15:23

Jesteś naprawdę niesamowity! Dziękuję za pomoc! :yes:
matost
Obserwowany

Auto: VW Polo

02 Paź 2016, 20:31

tomekdk chciałem podziękować Ci za pomoc. Saab, o którego sprawdzenie prosiłem został przeze mnie kupiony i jestem super zadowolony:) Autko jest w naprawdę dobrym stanie technicznym jak i wizualnym. Silnik pracuje cicho i równiutko a przyjemność z jazdy jest niesamowita:) Jutro moje poczciwe volvo zmienia właściciela a ja już oficjalnie mogę zmienić posiadane auto w swoim profilu. Dziękuję
dzinek86
Nowicjusz

Auto: Saab 9-3
Silnik: 2.0t
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2008

02 Paź 2016, 21:06

Niech moc będzie z Tobą :)
"Jest, jest"

Powodzenia Wam.
tomekdk

02 Paź 2016, 21:35

Cześć
Bardzo proszę o sprawdzenie VIN vf1jk0ac640518412.
Pozdrawiam
rafbog
Obserwowany

Auto: Ford Focum MK1
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2001

02 Paź 2016, 21:39

Niestety VIN nie przechodzi, albo zły, albo nie Duńczyk.
Ja lecę już spać, jak będzie poprawny / duński, to sprawdzę jutro po pracy.
tomekdk

02 Paź 2016, 21:55

Przepraszam, okazało się, że z Belgii.
rafbog
Obserwowany

Auto: Ford Focum MK1
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2001

04 Paź 2016, 13:35

Sprawdzi ktoś WMBBS61Z578022414 z góry dziękuje
marcinmichu
Obserwowany

Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: vw passat

04 Paź 2016, 15:42

@marcinmichu - jest orzeczona szkoda całkowita na tej Octavii, pewnie też dlatego w zakładce:
"informacje dodatkowe: pierwszy właściciel, serwisowany w ASO"
nie ma opcji "bezwypadkowy".

Heh, a ten pierwszy właściciel to ... dobra bajka ... właścicieli było 2, uwielbiam handlarzy za takie teksty, nie mają zielonego pojęcia, kupują rozbitka z duńskiego komisu na eksport ... a wypełniają rubrykę "pierwszy właściciel".

A samochód wymeldowany w czerwcu 2016.
tomekdk