Zakup samochodu sprowadzonego z Danii - przykład.

16 Lut 2017, 19:21

Dzięki Ci za odpowiedź ;) Samochód odpuszczam, znalazłem go wcześniej na mobile.de właśnie w Danii i z przebiegiem niby 170k km. Handlarz w PL zarzeka się że lakier oryginalny, ale ten reeksport już jest dość dziwny i cena, normalne egzemplarze stoją po 4-6tys euro. Szukam pół roku już E46 o chyba sobie poszukam jeszcze troche, jakaś masakra to jest :/
ArekR
Obserwowany

Auto: BMW

18 Lut 2017, 15:13

Witam! Czy mógłbym prosić o pomoc w uzyskaniu informacji o aucie? Auto w Danii. Numer VIN JF1BH5LJ43065866
Dziękuję
Tomek
Karnisz
Nowicjusz

Auto: nie mam

18 Lut 2017, 16:05

Witam, VIN za krótki o 1 znak, jest 16.
tomekdk

18 Lut 2017, 16:22

Przepraszam, pomyliłem się najwyraźniej. Podaje właściwy:
jf1bh5lj43g065866
Dziękuję z góry za wszelkie informacje.
Pozdrawiam
Tomek
Karnisz
Nowicjusz

18 Lut 2017, 16:36

@Karnisz - przebieg:
http://selvbetjening.trafikstyrelsen.dk ... j43g065866
Niestety jest adnotacja o szkodzie na aucie.
Oznacza to, że szkoda była w przedziale 25000 koron do ... 65% wartości auta.

O proszę, i jest rekordzista ... w Danii było 10 właścicieli (pewnie kilku handlarzy podbiło wartość ... ale rekordzista jest - poprzedni najwyższy wynik, który uzyskałem sprawdzając auta z Danii, to było 8 ).
tomekdk

18 Lut 2017, 21:40

Dziękuję bardzo za okazaną pomoc. Dziesięciu właścicieli to rzeczywiście trochę sporo, choć auto ma swoje lata. Mam jednak jeszcze jedno pytanie jeśli można, chodzi o tą szkodę. Wiem, że auto jest uszkodzone aktualnie, jednak są to uszkodzenia bardzo nie groźne, przytarty prawy bok a dokładniej przedni błotnik (prawdopodobnie wymiana) oraz tylne prawe drzwi (tutaj raczej kosmetyka). Czy takie uszkodzenia mogą stanowić 65% wartości auta według duńskich norm lub przepisów? Czy może chodzi jednak o jakąś inną, bardziej poważną kolizję bądź wypadek (wcześniejszy)?
Dziękuję
Pozdrawiam
Tomek
Karnisz
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lexus IS Sriracha Red ze złocistymi płatkami
    Z okazji amerykańskiej premiery nowej wersji sedana IS, Lexus przygotował wyjątkowo pikantną stylizację tego modelu, w żartobliwy sposób nawiązującą do jednej z najostrzejszych odmian sosu chili. Auto prezentowane ...

18 Lut 2017, 21:46

Szkoda zawiera się między 25 000 koron a 65% wartości auta. Także możliwe, że taki status jest właśnie przez te uszkodzenia, inaczej byłaby pewnie szkoda całkowita (gdyby uszkodzenia były poważniejsze), ze względu na wartość auta (łatwo by było przekroczyć 65% - wtedy jest szkoda całkowita).

Naprawy w Danii są drogie, tutaj przykład (trochę specyficzny) auta ze szkodą całkowitą:
http://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopi ... 9&t=192822
Są też takie z wystrzelonymi poduszkami, żeby nie myśleć, że takie z Danii to tylko porysowane, ale ta Mazda - jako przykład - ciekawa.

To Subaru wymeldowane 24-01-2017.
tomekdk

18 Lut 2017, 22:01

Dziękuję bardzo raz jeszcze. Chyba już wszystko rozumiem. Subaru najprawdopodobniej będzie w Polsce za około tydzień. Myślę, że zdecyduję się je obejrzeć. Może będzie jednak warto kupić mimo wszystko.
Nie chciał bym zamęczać pytaniami, jednak jedno jeszcze mnie zastanawia, co w praktyce oznacza fakt, że zostało "wymeldowane" 24-01-2017?
Pozdrawiam
Tomek
Karnisz
Nowicjusz

18 Lut 2017, 22:04

W Danii można wymeldować auto - wtedy nie opłaca się ubezpieczenia i podatku drogowego, a tablice trzeba zdać do urzędu i autem nie można się poruszać.

Myślałem, że auto już w PL.
Bo jeszcze ciekawa sprawa, to auto zostało wymeldowane ze statusem:
"bez dostarczenia tablic" - co jest bardzo rzadkim przypadkiem.

No, a samo auto ... dzisiaj przeglądam ogłoszenia i jest Mazda 6 z 2006 roku od pierwszego właściciela, z udokumentowanym przebiegiem 82000km, także kontrast ciekawy ;)
tomekdk

18 Lut 2017, 22:17

No dobrze, czyli kwestię wymeldowania też już rozumiem.
Ale to rzeczywiście dziwny przypadek z tymi tablicami, czyżby ktoś zamierzał poruszać się nie opłaconym autem?
Ta mazda ze szkodą całkowitą - rzeczywiście ciekawy przypadek, lecz naprawdę wiele obrazuje.
No a ta z 2006 od pierwszego właściciela ... no cóż, kontrast ciekawy owszem, ale za pewne i cena kontrastowa :(
Niestety mam malutki budżet na obecną chwilę, a mimo wszystko subaru to subaru :)
Dziękuję za ogromną pomoc!
Pozdrawiam
Tomek
Karnisz
Nowicjusz

20 Lut 2017, 21:49

Witam. Proszę o sprawdzenie samochodu sprowadzonego z Danii numer VIN WVGZZZ5NZDW605643
robert
becio1970
Obserwowany

Prawo jazdy: 31 03 1988
Przebieg/rok: 35tys. km
Auto: VW PASSAT
Silnik: FSI 2.0 150 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

20 Lut 2017, 22:01

@becio1970 - przebiegu nie będzie, bo dopiero po 4 latach od daty 1-j rejestracji jest pierwsze badanie techniczne, ale teraz widzę, że te wszystkie świeżaki bez historii to auta poleasingowe, może one inaczej są rozliczane (aniżeli normalne prywatne), ciężko powiedzieć, bo się takimi autami nie interesuję.
Auto też dosyć dawno temu wymeldowane, bo w czerwcu 2016.
Adnotacji o szkodzie w systemie nie ma ... ale też nie ma adnotacji o eksporcie, stąd przypuszczenie, że one mogą być inaczej rozliczane i nie wszystkie informacje mogą być w systemie widoczne.
tomekdk

20 Lut 2017, 22:10

Dzięki bardzo za info
pozdrawiam
becio1970
Obserwowany

Prawo jazdy: 31 03 1988
Przebieg/rok: 35tys. km
Auto: VW PASSAT
Silnik: FSI 2.0 150 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2007

22 Lut 2017, 17:56

Proszę was o pomoc w temacie ? mam pytanie do znających temat albo tych którzy przerabiali samodzielnie temat .czytałem temat w Auto Świat ze warto I dlatego chcę sprowadzić na lawecie rozbite auto z DANII?? . Co trzeba załatwiać , jakie formalności ? cena na fakturze ma być brutto . czy w takim przypadku wywiezienia na lavecie , mam szanse na zwrot ze " SKAT" podatku ? Ewentualnie ,, kto go zwraca SKAT czy Autokomis
Czytaj więcej: jezeli-jestes-nowy-przywitaj-sie-tutaj-vt1936-1380.htm#p639845
daronn
Obserwowany

Auto: mazda 3
Silnik: 1,6 D
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2009

23 Lut 2017, 14:27

Dzień dobry
Proszę uprzejmie o sprawdzenie Citroena C5