Każdy przypadek jest inny, ostatnio widziałem 3-letnią E-klasę i przejechane miała 290 000 km.
Znajomy ma C5-tkę z 2008 chyba, albo 2009, i przejechane 250 000 km.
Zależy jak kto jeździ, ale pewnie też coś w tym jest - rozkład Danii, bo tutaj niektóre mosty są płatne i może być tak, że niektórzy są w pewnych kierunkach "odcięci", dlatego tak się nie przemieszczają.
Niektórzy kupują diesla, bo w Danii jest spora różnica między ceną benzyny, a olejem napędowym, benzyna kosztuje 10 koron, a olej napędowy 8. A jak silnik benzynowy spala np. 10l/100km, a diesel 7/100km (większe auta), to koszt przejechania 100km wynosi dla benzynowca 100 koron, a dla diesla 56 koron, także różnica jest już konkretna.
Ostatnio widziałem BMW 1 z 2009 diesel ... a w ogłoszeniu napisane "używany tylko do jazdy po mieście" ... nie ma to jak strzelić sobie w kolano
![Wink ;)]()
Chociaż nie wiem też jak ze świadomością Duńczyków w temacie diesli, bo np. znaleźć niektóre modele z silnikiem benzynowym to naprawdę wyzwanie, np. Hyundai i30, z 80 ogłoszeń to diesle, benzynowców może z 7.
C5-tce warto się przyjrzeć, bo jeśli chodzi o "fajne okazje cenowe" to myślę, że nie ma lepszego rynku, z którego można taką wyrwać, niż Dania. Tutaj rynek prywatny od kwot rzędu 80 000 koron i w górę praktycznie nie istnieje, bo to już jest trochę pieniędzy, a Duńczyk woli iść do salonu, kupić auto używane z gwarancją (każdy handlarz z urzędu daje gwarancję na używane auto), często posiłkując się tylko 20% pierwszej wpłaty.
Zatem co to za interes kupić pywatnie C5-tkę z 2010 ze 140 000 km za 80 000 koron, którą trzeba sprawdzić samemu ... jak można "za 40 000 koron" kupić np. Peugeota 508 z 2013 z przebiegiem 80 000 koron i gwarancją?
Wiadomo, reszta w ratach, ale tutaj jest takie zabezpieczenie socjalne, że nikt o tym za bardzo nie rozmyśla.
A do tego wszystkiego dochodzi kwestia zwrotu podatku, jak jest dobry, to cena końcowa też może być dobra, a w Niemczech jest proste przełożenie ... cena zakupu w Niemczech = cena zakupu w Polsce.
No i te z Danii można wszechstronnie sprawdzić w różnych bazach ... także rynek marzenie
![Uśmiechnięty :)]()