Zakup samochodu sprowadzonego z Danii - przykład.

02 Mar 2017, 00:01

Dzięki za szybką odpowiedź. Z tego wynika, że historia jest nie do sprawdzenia:/
damlip
Nowicjusz

Prawo jazdy: 10 03 1995
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Audi a4 b6
Silnik: 1.8 t 300km
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2005

02 Mar 2017, 00:08

Niestety, trzeba kupić starsze auto ;)
W zeszłym roku jednej osobie kupiliśmy Mazdę 6 od 1-go właściciela, rocznik 2004 (auto, nie właściciel ;)), przebieg, szkody (ich brak), liczba właścicieli (1 się potwierdził) - wszystko było do sprawdzenia w bazach danych.
W przypadku tego Audi był 1 właściciel, ale dziwne, że tak ucięli ten leasing, chociaż czasami są na 3 lata.
Wrzuć VIN w google, trochę różności wyskakuje.
tomekdk

02 Mar 2017, 00:31

A czy to możliwe, że auto jest po powodzi? Zdjęcie z pod maski na jednej z aukcji moim zdaniem podejrzane? Tak samo cena, tyle, że nie wiem czy to wywoławcza czy za taką sprzedali?
damlip
Nowicjusz

Prawo jazdy: 10 03 1995
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Audi a4 b6
Silnik: 1.8 t 300km
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2005

02 Mar 2017, 20:05

Niestety nie wiem jak to z tymi autami w leasingu, ale coś musi być na rzeczy (jakiś sposób na nie), że wszystkie te młode, które sprawdzam, są poleasingowe, ale też raczej więcej nie pomogę, bo w tematyce takich aut "nie siedzę".

Jeśli budżet na auto spory to polecam kupić w jakimś niemieckim salonie dealerskim z używanymi. Cena wyższa, auto i tak trzeba sprawdzić, ale pewność transakcji to niebo i ziemia, jeśli chodzi o porównanie z polskimi handlarzami. Do tego będzie gwarancja - rękojmia na auto.
tomekdk

02 Mar 2017, 20:31

Witam

jestem zainteresowany poniższym samochodem, czy byłby ktoś w stanie powiedzieć cos więcej o jego historii? Zalezy mi przede wszystkim na informacji o właścicielach, ilu ich było, czy to były firmy czy osoby prywatne. Czy jeśli na raporcie wpisany jest użytek prywatny (Anvendelse:Privat personkørsel) jest to jednoznaczne z prywatnym właścicielem?

WF0MXXGBWMCL67145

Pozdrawiam.
zyto45
Obserwowany

Auto: Mondeo mk3
Silnik: 2.0 TDDI 115KM
Paliwo: Diesel

02 Mar 2017, 21:54

@zyto45 - auto z leasingu:
"Leasingperiode: 27-12-2012 til 26-02-2017"

Wymeldowane 11-01-2017.
1 właściciel, osoba prywatna.
tomekdk

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego Polacy kochają miejskie hybrydy?
    W samochodach do miasta najbardziej cenimy niskie spalanie i wysoki moment obrotowy pozwalający na szybsze włączanie się do ruchu, dostępny w możliwie najniższym zakresie obrotów. Jeszcze do niedawna warunki te spełniały ...

02 Mar 2017, 21:59

Dzięki!

czyli oznaczałoby to, że przy wykupie auta z leasingu sprawy podatkowe zostały uregulowane i nie ma raczej obaw o niezapłacony VAT, prawda?
zyto45
Obserwowany

Auto: Mondeo mk3
Silnik: 2.0 TDDI 115KM
Paliwo: Diesel

02 Mar 2017, 22:05

Panowie, prośba o sprawdzenie Citroena C4 Picasso sprowadzonego z Danii o nr VIN: VF7U06FYC45079088. Wysłałem raport do AutoDna to podają mi model C6, pojazd nie poszukiwany ale nie sprawdzają w na terenie Danii. Wszedłem na stronę https://motorregister.skat.dk to wyskakuje mi coś o zgłoszeniu się na Policję. Będę wdzięczny jeżeli ktoś prześwietli mi ten pojazd bo nie wiem czy warty jest zakupu.
let
Nowicjusz

Prawo jazdy: 12 04 1996
Auto: wv b5

03 Mar 2017, 06:22

@let - błąd w VIN albo auto z innego rynku, niż duński.

@zyto45 - niestety w autach leasingowych / rozliczeniach podatkowych / VAT ... "nie siedzę".
tomekdk

04 Mar 2017, 11:12

Doprecyzuje moją wiadomość. Po sprawdzeniu samochodu w bazach danych duńskich figuruje on jako Citroen C4 picasso, natomiast auto DNA podaje mi model C6 i nie pokoi mnie wpis w duńskich bazach o zablokowaniu pojazdu. Nie wiem jak mam to rozumieć
let
Nowicjusz

04 Mar 2017, 12:25

@let - a sprawdzałeś po numerze VIN czy rejestracyjnym?
Jak wcześniej wspomniałem, w 2 bazach ten numer VIN nie przechodzi, w trzeciej jest coś dziwnego:
http://selvbetjening.trafikstyrelsen.dk ... gning.aspx
a to wszystko dlatego, że znalazłem informację:
"Servicebemærkninger
5. ciffer på Stel nr. er rettet fra 0 til D i DMR"
czyli coś o zmianie 5 znaku numeru VIN z 0 na D.
W systemie prawidłowy VIN tego Citroena to:
VF7UD6FYC45079088
a nie, jak podałeś:
VF7U06FYC45079088

Informacja o zgłoszeniu na policję wyskakuje zawsze w przypadku wpisania błędnego VINu, także tym nie ma co się niepokoić.
Ja natomiast nie wiem czy chciałbym auto z taką adnotacją, bo pierwszy raz widzę taki przypadek i nie wiem czy to nie są potencjalne problemy (ze zmienionym znakiem numeru VIN).

Ta historia:
http://selvbetjening.trafikstyrelsen.dk ... YC45079088
jest do tej C4.

Auto wymeldowane 07-02-2017.
Szkoda w systemie nie widnieje.
2 właścicieli, przy czym ostatni miał auto od 2009 roku
- z tym, że te informacje można zdobyć z systemu ... na podstawie "drugiego VINu" - z D w środku, a nie 0.
tomekdk

04 Mar 2017, 20:48

Dziękuję za sprawdzenie i informację. Samochód sprawdzałem po nr VIN (podany przez sprzedającego). Zastanawiam się jeszcze czy przed kupnem nie dokonać sprawdzenie na Policji, z tego co wiem mają bazę pojazdów obejmujących całą Europę. Jaka rada, samochód ciekawy, odpuścić czy dalej drążyć temat?
let
Nowicjusz

04 Mar 2017, 20:56

Ciężko powiedzieć.
Nie wiadomo też jakie dane są w papierach. A jak samochód nie jest jeszcze zarejestrowany, to pytanie czy nie będzie problemów z rejestracją, bo 0 a D to różnica nie do przejścia, mimo jakichś tam wyjaśnień, i tak dla nich podstawą są papiery.
tomekdk

04 Mar 2017, 21:16

Chciałbym dodać że wpisując nr VIN z literą D wyskakuje C4 Picasso rok modelowy 2004. Czy coś takiego jest możliwe przecież c4 Picasso produkowano od 2007?
let
Nowicjusz

05 Mar 2017, 10:38

Ale skąd te info? - z jakiegoś dekodera? - one czasami dziwne rzeczy pokazują.
Poza tym rok modelowy to najmniej istotna informacja ze wszystkich (rok produkcji, data 1-j rejestracji, rok modelowy).
tomekdk