Zakup samochodu

16 Mar 2019, 00:20

Hej , szukam auta za kwotę 30tys , intersuje mnie auto albo w sedanie albo kombi.
Auto której będzie wygodne w trasie i z fajnym wyposażeniem.
Rocznie pokonuje 21-22 tyś rocznie i jestrm miedzy benzyna a diesel.
Opel inisignia 2.0 160km albo 2.0 220km lub 1.6 180km co proponujecie czy za ta kwotę znajdę takie auto ?
Ford Mondeo MK4 auto mi sie również podoba lecz nie wiem jaki silnik wybrać i czy jestem w stanie kupić po lifice ?
Ford Focus MK3 ale tutaj chyba takie średnie te jednostki sa.
Szukam aut tych marek , bo myślę że nie będą aż tak zkatowane i upalane niż marki BMW itd jak każda młoda osoba bardzo by chciała .
Dawid989
Nowicjusz

Prawo jazdy: 05 05 1998
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Mitsubishi Colt
Silnik: 1.3
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

16 Mar 2019, 17:25

Pewnej Insignii z dobrym przebiegiem z tymi silnikami w Twoim budżecie raczej nie dostaniesz, chyba, że nie zwracasz uwagi na to, czy auto ma skręcony licznik.

W Mondeo masz bardzo dobrego diesla 2.0 TDCi pochodzącego od PSA, ale tak samo, auto po lifcie, czyli roczniki od 2011 ... z dobrym przebiegiem, pewne, zadbane, w tym budżecie, może być ciężko.
A auto z przebiegiem np. 130 000 km, pewne, zadbane ... a takie z przebiegiem np. 350 000 km ... to kolosalna różnica w cenie, także też sporo zależy na co zwracasz uwagę, bo np. na takie z 350k przebiegu możesz się załapać.
tomekdk

16 Mar 2019, 23:32

Podepnę się do tematu, bo sam szukam Mondeo MK4, polift, 2.0 TDCi i tak, jeżeli nie zależy Ci na jakimś fajniejszym wyposażeniu to za 30 z małym hakiem może udałoby się coś dostać.
Ja poszukuję do 40k, ale mam pewne wymagania co do wyposażenia.
adamura88
Nowicjusz

Prawo jazdy: 19 10 1985
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Nie mam

17 Mar 2019, 12:20

Witam, a jakbym zwiększył budżet do 35-36tyś jest szansa aby coś dobrego poszukać ?
Dawid989
Nowicjusz

Prawo jazdy: 05 05 1998
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Mitsubishi Colt
Silnik: 1.3
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

17 Mar 2019, 12:31

To też chodzi o pewność sprzedającego, bo takie pierwsze lepsze z rynku to nigdy nie wiesz co to jest.
Popatrz sobie ile podobne modele kosztują w Niemczech:
[link do mobile.de wygasł]
żeby określić mniej więcej potrzebny budżet na dane auto.
A później znajdź jakiegoś sprzedawcę, który zajmuje się pewnymi autami.

Na polskim rynku ceny aut za ten sam model mogą wahać się od ceny średniej o kilkadziesiąt procent w górę i w dół, wszystko zależy od pewności auta (powypadkowe, bezwypadkowe, oryginalny przebieg, skręcony licznik).

Od siebie mogę polecić, żebyś na otomoto wstukał "Kraj pochodzenia - Dania", może coś znajdziesz, bo przebieg i bezwypadkowość aut z Danii można łatwo sprawdzić na stronie www.samochodyzdanii.pl
tomekdk