Honda Accord VIII Executive vs Mazda 6 GH Sport

17 Mar 2019, 08:09

Cześć, obecnie jeżdżę Mazdą 3 BK którą posiadam cztery lata i poza rdzą, nie mam z nia żadnych problem. Auto mocno zaczyna korodować i szukam nowego samochodu. Wybór padł wstępnie nad Accorda VIII bądź Mazdę 6 GH wersje poliftową. Szukam silnika benzynowego, nie będę go gazował. Roczny przebieg około 15-20 tysięcy km, głównie krótki odcinki i raz w tygodniu dłuższą trasa. Jeździł będę głównie sam, bądź z żoną, ewentualnie ona sama. Czy hondy w automacie to dobry wybór? Jest dużo takich aut, ale nie wiem jak w nich spisuje się automat. Budżet około 50 tysięcy na sam zakup samochodach. Obydwa auta mnie się podobają, w maździe razi tylko ten prymitywny ekran, tak poza tym wszystko ok, no i Mazda była by bardziej praktyczna bo kilka razy w roku będę podróżował z psami, a w niej dostępna jest wersja liftback. Patrzyłem też na Volvo S60 jednak ciężko o coś zadbanego w tym budżecie, nie licząc silników 1.6 i 1.8. Zaciekawił mnie też Lexus is 250 i Gs 300 MK3 jednak nie wiem za wiele o tych autach i czy warto się na których z nich decydować, kosztem mazdy albo hondy, wiem że do lexusa serwis jest dużo droższy. Co wybralibyście na moim miejscu?
Szczypiorek92
Nowicjusz

17 Mar 2019, 10:02

Szczypiorek92 napisał(a): Zaciekawił mnie też Lexus is 250 i Gs 300 MK3 jednak nie wiem za wiele o tych autach i czy warto się na których z nich decydować, kosztem mazdy albo hondy, wiem że do lexusa serwis jest dużo droższy

Czy "dużo droższy" to bym polemizował. Ogólnie to na Twoim miejscu wolałbym któregoś lexa niż chądę czy mazdę. Na minus is250 trochę słaby stosunek osiągi/spalanie

A tak ogólnie to ciężko mi zrozumieć Twój tok rozumowania bo zarówno accord jak i 6 również korodują.
S60 to już lepsza opcja i rozważyłbym dozbieranie tych 5k do czegoś ciekawego (btw silnik 1.6 jeśli mocy Ci wystarczy jest ok, silnika 1.8 tam nie było)

IMO:
1. S60
2. IS250/GS300 w zależności jakiej wielkości potrzebujesz
3. Mondeo mk4/Focus mk3
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

17 Mar 2019, 10:25

Mazda po lifcie również koroduje? Dlaczego S60 jest według Ciebie lepszym autem niż lexus is czy Gs?
Szczypiorek92
Nowicjusz

17 Mar 2019, 10:32

Szczypiorek92 napisał(a):Mazda po lifcie również koroduje?
mazda zawsze koroduje nie ważne jaki model i rocznik, Mazda nie stosuje żadnego zabezpieczenia antykorozyjnego a lakier jest o połowę cieńszy od innych aut. Zresztą z Hondą jest podobnie aczkolwiek trochę lepiej
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4