Zakup samochodu

24 Gru 2008, 00:01

Mam pytanie. Chciałabym kupić samochód ale samochód jest zarejestrowany na pana X a sprzedaje go pan Y.Czy nie będę miała problemów z rejestracją ?
Martini39
Nowicjusz

24 Gru 2008, 13:14

Będziesz miała problem - samochód możesz kupić tylko od właściciela,czyli na umowie kupna-sprzedaży muszą być dane i podpis tego,na kogo jest dowód rejestracyjny samochodu.
Natomiast jak samochód jest na pana X,a ty go kupujesz od pana Y,to tak jakbyś kupowała kradziony - ktś ukradnie ci samochód i komuś go sprzeda - czy tak może być?
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

24 Gru 2008, 15:16

MotoAlbercik napisał(a):Będziesz miała problem - samochód możesz kupić tylko od właściciela,czyli na umowie kupna-sprzedaży muszą być dane i podpis tego,na kogo jest dowód rejestracyjny samochodu.
Natomiast jak samochód jest na pana X,a ty go kupujesz od pana Y,to tak jakbyś kupowała kradziony - ktś ukradnie ci samochód i komuś go sprzeda - czy tak może być?

ale facet który chce mi sprzedać ten samochód ma umowę kupna z poprzednim właścicielem tylko nie zdarzył przerejestrować auta.
Martini39
Nowicjusz

26 Gru 2008, 02:42

No to możesz spróbować iść do WK z dwoma umowami.Powinno wystarczyć.Ale przed zakupem lepiej dowiedz się w WK czy tak można zrobić,żeby nie byłoproblemu,bo WK różnie interpretują prawo.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

26 Gru 2008, 17:26

Wielkie dzięki za info!pozdrawiam!
Martini39
Nowicjusz

27 Gru 2008, 16:11

Mozna tak. Ja gdy kupilem samochod walscicielem byla pan X potem kupil go pan Y nie przerejstrowal i sprzedal mi. Wtedy przy przerejstrowaniu musisz mniec poprostu swoja umowe z Panem Y a takze druga umowe Pana X z Panem Y. Jak mi tutaj koledzy z tego forum doradzali a takze mowili w WK ze musi byc ciaglosc umow i nie ma problemu. pozdrawiam!
KitshOOw
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Badanie sprawności amortyzatorów
    Oj podnieśli mi ciśnienie . Nie wiem czy niektóre stacje SKP mają nieskalibrowane maszyny do badania sprawności amortyzatorów czy jest jakiś knif ? Bo tak . Miesiąc przed przeglądem okresowym pojechałem na stację ...