Zakup samochodu w Niemczech z salonu i sprowadzenie go do Polski.

26 Wrz 2018, 08:23

Witam. Załóżmy, że chcę sobie kupić nowy samochód w salonie w Niemczech. Jak wygląda płatność? Musiałbym tam zapłacić kwotę netto, czy brutto? Co musiałbym zapłacić w Polsce? Akcyzę, to wiem, ale czy jeszcze jakiś procent od "czegośtam", bo państwo chce się nachapać, aby za moje pewne osoby mogły sobie żyć? I czy podatek VAT płacę tam, czy tu, albo i tam i tu?
de345
Początkujący

27 Wrz 2018, 16:04

W chyba siódmym urzędzie dowiedziałem się, co masz zrobić.

1. Kupujesz auto za granicą w cenie netto, ponieważ sprzedawca stwierdzi obce obywatelstwo. On ze swej strony informuje o tym jego urząd skarbowy, który wysyła info o naszych wydatkach do polskiej skarbówki.
2. Dostajesz fakturę w kwocie netto i taką opłacasz w tamtym salonie.
3. W Polsce płacisz akcyzę.
4. Płacisz Vat od auta+akc.
5. Rejestrujesz auto.
Err0rfe
Nowicjusz

27 Wrz 2018, 16:31

Dzięki.
de345
Początkujący

28 Wrz 2018, 20:02

de345 napisał(a): Musiałbym tam zapłacić kwotę netto, czy brutto?

Jeżeli kupujesz prywatnie to płacisz kwotę brutto.

Jeżeli masz działalność gosp. i masz EU Nip to jest możliwość zakupu samochodu w cenie netto 0% VAT.

Wtedy w Polsce płacisz 23% VAT od kwoty netto za samochód.
andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie

28 Wrz 2018, 22:58

A jak kupię w cenie brutto, skoro nie mam działalności, to już w Polsce VAT-u nie płacę, czy płacę, ale w Polsce zwracam się o zwrot podatku, aby wystąpili do zagranicznego urzędu?
de345
Początkujący

30 Wrz 2018, 16:51

Tak. Występujesz o zwrot i czekasz. W końcu forsa wróci. Nic nie stracisz. Oprócz 4 procent więcej VAT-u, który zżerają w RP.
Err0rfe
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

30 lat minęło... Renault Safrane
    Odkąd Renault Safrane pojawiło się na rynku, zastępując Renault 25 minęło już ponad 30 lat. Samochód po raz pierwszy został zaprezentowany na salonie w Genewie w 1992 roku. Renault Safrane było produkowane przez 8 ...

30 Wrz 2018, 17:00

Z czegoś muszą żyć urzędnicy.
de345
Początkujący