Zakup samochodu z homologacją ciężarową wydaną w 2009 roku

30 Sty 2012, 21:56

Witam serdecznie,

Ostatnio oglądałem ogłoszenia dotyczące sprzedaży samochodów i natknąłem się na samochody, które mają już homologację na ciężarowe. W związku z tym, że prowadzę działalność osobową, chciałem się zapytać jak to dokładnie jest z homologacją samochodową wydaną przed zmianami prawa w 2010 roku. Stąd moje pytania:

1. Czy jak samochód otrzymał homologację na ciężarowy w roku 2009, czyli przed zmianami wprowadzonymi w 2010 to czy taka homologacja będzie nadal uznawana i będę mógł odliczyć cały 23% VAT od zakupu? Czy po zakupie samochodu muszę ponownie wykazać, że samochód spełnia aktualne wymogi dotyczące homologacji na ciężarowe?
2. Czy w tym roku jak samochód będzie miał homologację na ciężarowe będę mógł odliczyć cały VAT od paliwa?

Oczywiście samochód o którym mówię to typowy combi z kratką, jednak już posiada taką homologację i czy ona nadal będzie ważna i uznawana przez US?

Pozdrawiam
SeeBaa
Nowicjusz

Prawo jazdy: 08 10 2003

30 Sty 2012, 22:56

musisz miec zaswiadczenie ze stacji o tym ze samochod jest ciezarowy , czyli musisz miec homologacje producenta jak kupilem albo kupisz auto z kratka bez producenckiej to nic nie zrobisz bo dostanie duplikatu tego dokumentu graniczy z cudem , do tego w d owodzie musisz miec wbite ladownosc minimum 499kg :)

Zakup samochodu osobowego uprawnia do odliczenia tylko 60% podatku naliczonego i nie więcej niż 6 tys. zł oraz nie uprawnia do odliczania podatku zapłaconego przy zakupie paliwa.

Obecnie samochodami ciężarowymi, w rozumieniu ustawy o podatku od towarów i usług, są:
pojazdy o dopuszczalnej masie całkowitej przekraczającej 3,5 tony;
pojazdy o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 3,5 tony spełniające jeden z warunków:
mające jeden rząd siedzeń, który oddzielony jest od części przeznaczonej do przewozu ładunków ścianą lub trwałą przegrodą, klasyfikowanych na podstawie przepisów prawa o ruchu drogowym do podrodzaju: wielozadaniowy, van;
mające więcej niż jeden rząd siedzeń, które oddzielone są od części przeznaczonej do przewozu ładunków ścianą lub trwałą przegrodą i u których długość części przeznaczonej do przewozu ładunków, mierzona po podłodze od najdalej wysuniętego punktu podłogi pozwalającego postawić pionową ścianę lub trwałą przegrodę pomiędzy podłogą a sufitem do tylnej krawędzi podłogi, przekracza 50 % długości pojazdu; dla obliczenia proporcji, o której mowa w zdaniu poprzednim, długość pojazdu stanowi odległość pomiędzy dolną krawędzią przedniej szyby pojazdu a tylną krawędzią podłogi części pojazdu przeznaczonej do przewozu ładunków, mierzona w linii poziomej wzdłuż pojazdu pomiędzy dolną krawędzią przedniej szyby pojazdu a punktem wyprowadzonym w pionie od tylnej krawędzi podłogi części pojazdu przeznaczonej do przewozu ładunków;
które mają otwartą część przeznaczoną do przewozu ładunków;
które posiadają kabinę kierowcy i nadwozie przeznaczone do przewozu ładunków jako konstrukcyjnie oddzielne elementy pojazdu;
pojazdy specjalne – jeżeli z wyciągu ze świadectwa homologacji lub z odpisu decyzji zwalniającej z obowiązku uzyskania świadectwa homologacji, wydawanych zgodnie z przepisami prawa o ruchu drogowym, wynika, że jest to pojazd specjalny;
pojazdy samochodowe konstrukcyjnie przeznaczonych do przewozu co najmniej 10 osób łącznie z kierowcą – jeżeli z dokumentów wydanych na podstawie przepisów prawa o ruchu drogowym wynika takie przeznaczenie;
bioly21
Zaawansowany

Miejscowość: malopolska
Prawo jazdy: 17 08 2002
Auto: Alfa159 , Civic VII

30 Sty 2012, 23:12

Dzięki!. Czyli przed zakupem muszę się dowiedzieć czy dany samochód ma homologację producenta. Jak mogę to sprawdzić w dowodzie rejestracyjnym, gdzie jest podane że to producent nadał homologację?

Jeżeli homologacja na ciężarowe jest wydana przez producenta, to nie ma żadnych dodatkowych badań np. czy teraz samochód spełnia warunki do uzyskania homologacji na ciężarowe?

Rozumiem, że samochód z kratką może być także od producenta wraz z jego zaświadczeniem o homologacji?
SeeBaa
Nowicjusz

30 Sty 2012, 23:48

u mnie wygladalo to tak na koniec tamtego roku ze ksiegowal kazala mi przywiesc od wojewodzkiej stacji kontroli pojazdow swistek ze samochody maja homologacje ciezarowa , ale na stacji zeby wogole wjechac na kanal i zeby wogole zabrali sie za auto to trzeba miec papierek od producenta tak zwana homologacje producenta ja to na jeden samochod mialem na drugi nie , jeden przeszedl ten przeglad drugi nie ale i tak odliczam od wszystkiego vat :) tyle ze ja mam kangoo z paka oddzielone sciaga a nie kombi z kratka , z tego co wiem to nie bedzisz mogl odliczyc vatu od paliwa no chyba ze zrobisz sobie bankowoz
bioly21
Zaawansowany

30 Sty 2012, 23:54

No właśnie tego się obawiałem. Pojadę jeszcze jutro do stacji kontroli pojazdów i dowiem się jak to z ich strony wygląda. US powiedział mi, że oni muszą mieć wbite w dowodzie rejestracyjnym, że jest ciężarowy i to wszystko. Teraz nikt mi do dowodu z samochodem z kratką nie wbije homologacji, ale jak mógł sam producent taką homologację przyznać to warto za tym trochę pochodzić. Choć z tego co widzę, to b. mało jest samochodów osobowych z homologacją ;/
SeeBaa
Nowicjusz

31 Sty 2012, 00:09

jak osobowka z kratka ma wbite w dowodzie vat1 to na 100%homologacje producenta dostala tylko ze kto dba o takie szczegoly, pochodzic za tym bedzie trudno bo tez sie o tym dowiadywalem, jak masz auto krajowe to pol biedy , ja mam sprowadzane z niemiec i zeby dostac ta karteczke to musial bym zalatwiac wszystko w niemczech bo auto bylo produkowane na niemiecki rynek wiec podziekowalem

wiem ze skarbowka czy policja sie do tego nei doczepi ale jak odliczasz vat nie maja homologacji to pozniej po latach mozesz miec problemy , dlatego tez moja ksiegowa mi kazala to zalatwiac jeszcze przed koncem tamtego roku i chyba mam z tym spokoj :)
bioly21
Zaawansowany

31 Sty 2012, 00:17

Przed zakupem chce sprawdzić wszystkie dokumenty samochodu i właśnie dlatego dopisałem sobie do karteczki, sprawdzić czy w dowodzie ma wbite VAT1 "gdziekolwiek to jest wpisane". Przy aktualnych cenach paliw odliczenie podatku VAT od paliwa jest całkiem niezłym argumentem przemawiającym za zakupem danego samochodu:)
SeeBaa
Nowicjusz

31 Sty 2012, 00:48

ale teraz jak kupisz samochod to i tak juz nie mozesz odliczac vatu od paliwa , musial bys go kupic przed zmiana przepisow czyli najpozniej w 2010 roku, jak chcesz teraz odliczac to tak jak pisalem wyzej musisz z niego zrobic bankowoz , i musisz miec swoja firme zeby cokolwiek z vatu odliczyc
bioly21
Zaawansowany

01 Lut 2012, 10:32

Tak, mam swoją firmę;) Ogólnie to byłem wczoraj na stacji diagnostycznej i faktycznie nie ma praktycznej możliwości aby samochód homologacją ciężarową móc odliczyć cały VAT. No cóż, warto było się dowiedzieć :)
SeeBaa
Nowicjusz