Zakup samochodu z homologacją na ciężarowe.

27 Maj 2008, 19:23

1. Czy jest możliwy zakup samochodu z homologacją na ciężarowe przez osobę fizyczną ? Jeżeli, tak to jakie z tego powodu mogą mnie spotkać nieprzyjemności lub jakie mogę uzyskać przywileje ?

2. Proszę o wskazanie strony/stron w intrnecie z rzetelnymi informacjami nt. sprawdzania poszczególnych elementów samochodu przed wizytą w ASO lub warsztacie samochodowym (chodzi o to, aby nie jeździć z każdym trupem na przegląd i tracić czas oraz pieniądze) ?
Kinol2005
Nowicjusz

07 Paź 2008, 21:22

Kinol2005 napisał(a):1. Czy jest możliwy zakup samochodu z homologacją na ciężarowe przez osobę fizyczną ? Jeżeli, tak to jakie z tego powodu mogą mnie spotkać nieprzyjemności lub jakie mogę uzyskać przywileje ?

2. Proszę o wskazanie strony/stron w intrnecie z rzetelnymi informacjami nt. sprawdzania poszczególnych elementów samochodu przed wizytą w ASO lub warsztacie samochodowym (chodzi o to, aby nie jeździć z każdym trupem na przegląd i tracić czas oraz pieniądze) ?

Sorka ale mam problem. Mam kupić VW Sharana ale ma kratkę i jest i ma homologację jako ciężarowy. Co mnie czeka gdy go kupię i będę chciał zarejestrować go na siedem osób czyli zdemontować kratkę, czy czekają mnie jakieś nowe opłaty? Pomocy pilna sprawa i od razu dzięki.
PIOTRCZUDEK
Nowicjusz

28 Lip 2010, 22:50

możesz zmienić na osobowy i liczbę miejsc.
Tu masz opisane co trzeba zrobić
[link wygasł]

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Masz problem z rejestracją samochodu?
Daj znać zajmiemy się tym za Ciebie.
DariuszSawicki
Stały forumowicz

Miejscowość: Wrocław
Auto: Nie mam

09 Gru 2010, 21:00

Witam, mam nadzieję ze ktoś z państwa mi pomoże... zakupiłam samochód na firmę nowy skodę octavię combi z kratka(auto zarejestrowane jest jako ciężarowe) mam świadectwo homologacji i wszystko było by super gdyby nie to, że ostatnio dowiedziałam się, że mogę tylko max6000zł odliczyć VAT-u, czy jest jakaś możliwość aby odliczyć pełną kwotę VAT-u??
Justyna
justyna1404
Nowicjusz

Miejscowość: Kraków

09 Gru 2010, 21:41

justyna1404 napisał(a):Witam, mam nadzieję ze ktoś z państwa mi pomoże... zakupiłam samochód na firmę nowy skodę octavię combi z kratka(auto zarejestrowane jest jako ciężarowe) mam świadectwo homologacji i wszystko było by super gdyby nie to, że ostatnio dowiedziałam się, że mogę tylko max6000zł odliczyć VAT-u, czy jest jakaś możliwość aby odliczyć pełną kwotę VAT-u??

mozesz odliczyc caly vat. skad to info o 6 tys? dot to aut na firme bez tzw "kratki" w skrocie;) i to sie zmieni wkrotce
JerzyB333
Stały forumowicz

Miejscowość: ZZZZ

09 Gru 2010, 21:45

złożyłam papiery w urzedzie skarbowym tz. fakturę zakupu auta i taka usłyszałam odpowiedz, proszę mi powiedzieć jakie muszę dokumenty przedłożyć aby odzyskać cały VAT?? Auto zarejestrowane jest na 5 osób, czy to coś zmienia??
Justyna
justyna1404
Nowicjusz

Miejscowość: Kraków
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Raport: Fakty i Mity rynku samochodów używanych
    Rynek samochodów używanych w Polsce od lat cieszy się ogromnym zainteresowaniem. W 2024 roku zanotował znaczące ożywienie, osiągając najwyższy poziom aktywności od 2021 i wzrost o 31% w porównaniu do 2023. Wybór ...
    Kupuję samochód - gdzie rozglądać się za autami?
    Zastanawiasz się nad zakupem samochodu? Na pewno jest to dość stresująca chwila, patrząc szczególnie na fakt, iż nowości nie brakuje. Im więcej posiadamy pieniędzy, tym większy zakres możliwości mamy do wyboru. Niezależnie ...