Zakup samochodu z homologacją na ciężarowe.

27 Maj 2008, 20:23

1. Czy jest możliwy zakup samochodu z homologacją na ciężarowe przez osobę fizyczną ? Jeżeli, tak to jakie z tego powodu mogą mnie spotkać nieprzyjemności lub jakie mogę uzyskać przywileje ?

2. Proszę o wskazanie strony/stron w intrnecie z rzetelnymi informacjami nt. sprawdzania poszczególnych elementów samochodu przed wizytą w ASO lub warsztacie samochodowym (chodzi o to, aby nie jeździć z każdym trupem na przegląd i tracić czas oraz pieniądze) ?
Kinol2005
Nowicjusz

07 Paź 2008, 22:22

Kinol2005 napisał(a):1. Czy jest możliwy zakup samochodu z homologacją na ciężarowe przez osobę fizyczną ? Jeżeli, tak to jakie z tego powodu mogą mnie spotkać nieprzyjemności lub jakie mogę uzyskać przywileje ?

2. Proszę o wskazanie strony/stron w intrnecie z rzetelnymi informacjami nt. sprawdzania poszczególnych elementów samochodu przed wizytą w ASO lub warsztacie samochodowym (chodzi o to, aby nie jeździć z każdym trupem na przegląd i tracić czas oraz pieniądze) ?

Sorka ale mam problem. Mam kupić VW Sharana ale ma kratkę i jest i ma homologację jako ciężarowy. Co mnie czeka gdy go kupię i będę chciał zarejestrować go na siedem osób czyli zdemontować kratkę, czy czekają mnie jakieś nowe opłaty? Pomocy pilna sprawa i od razu dzięki.
PIOTRCZUDEK
Nowicjusz

28 Lip 2010, 23:50

możesz zmienić na osobowy i liczbę miejsc.
Tu masz opisane co trzeba zrobić
[link wygasł]

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Masz problem z rejestracją samochodu?
Daj znać zajmiemy się tym za Ciebie.
DariuszSawicki
Stały forumowicz

Miejscowość: Wrocław
Auto: Nie mam

09 Gru 2010, 22:00

Witam, mam nadzieję ze ktoś z państwa mi pomoże... zakupiłam samochód na firmę nowy skodę octavię combi z kratka(auto zarejestrowane jest jako ciężarowe) mam świadectwo homologacji i wszystko było by super gdyby nie to, że ostatnio dowiedziałam się, że mogę tylko max6000zł odliczyć VAT-u, czy jest jakaś możliwość aby odliczyć pełną kwotę VAT-u??
Justyna
justyna1404
Nowicjusz

Miejscowość: Kraków

09 Gru 2010, 22:41

justyna1404 napisał(a):Witam, mam nadzieję ze ktoś z państwa mi pomoże... zakupiłam samochód na firmę nowy skodę octavię combi z kratka(auto zarejestrowane jest jako ciężarowe) mam świadectwo homologacji i wszystko było by super gdyby nie to, że ostatnio dowiedziałam się, że mogę tylko max6000zł odliczyć VAT-u, czy jest jakaś możliwość aby odliczyć pełną kwotę VAT-u??

mozesz odliczyc caly vat. skad to info o 6 tys? dot to aut na firme bez tzw "kratki" w skrocie;) i to sie zmieni wkrotce
JerzyB333
Stały forumowicz

Miejscowość: ZZZZ

09 Gru 2010, 22:45

złożyłam papiery w urzedzie skarbowym tz. fakturę zakupu auta i taka usłyszałam odpowiedz, proszę mi powiedzieć jakie muszę dokumenty przedłożyć aby odzyskać cały VAT?? Auto zarejestrowane jest na 5 osób, czy to coś zmienia??
Justyna
justyna1404
Nowicjusz

Miejscowość: Kraków
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Zatrzymać się i zwolnic to nie to samo!
    Często można zaobserwować sytuacje, gdy kierowcy zamiast całkowicie zatrzymać pojazd - np. przed znakiem stop czy przy zielonej strzałce do skrętu w prawo – jedynie redukują prędkość. Grozi to kolizją, policja może ...