Zakup samochodu z zagranicy a badanie u diagnosty problem

30 Sty 2020, 18:08

Witam

zakupiłem i przywiozłem na tablicach samochód " specjalny " z zagranicy i podbiłem dzis na badanie do diagnosty lecz mnie pogonil w związku z taką sytuacja :

Masa pojazdu gotowego do jazdy : 3470 kg

Dopuszczalna maksymalna masa : 3500 kg

ilość osób 3

jak rozwiązać problem proszę o podpowiedz
przemek781
Nowicjusz

30 Sty 2020, 18:45

przemek781 napisał(a): specjalny
W czym tkwi specjalność tego pojazdu-mozesz wyjaśnić...
przemek781 napisał(a):Masa pojazdu gotowego do jazdy : 3470 kg
przemek781 napisał(a):Dopuszczalna maksymalna masa : 3500 kg
Nie wiem czy dobrze kumam ale ładowność wynosi 30kg... :?:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

30 Sty 2020, 18:55

samochód do prac konserwacyjno montażowych

te wartości takie są w dokumentach zagranicznych wiec pytanie jak to ogarnąć by przeszedł badania u diagnosty

pytanie czy to taki błąd ze u żadnego diagnosty nie przejdzie bez zmian np poprzez rzeczoznawce , pytanie jak szybko i małym kosztem zrobić tak by u diagnosty nie bylo problemu z rejestracją
przemek781
Nowicjusz

30 Sty 2020, 19:34

Nie odpowiedziałeś na jedno z moich pytań a mianowicie..
Migi60 napisał(a): ładowność wynosi 30kg... :?:
przemek781 napisał(a): pytanie jak szybko i małym kosztem zrobić tak by u diagnosty nie bylo problemu z rejestracją
Na to pytanie w 100% Ci nie odpowiem gdyz pracowalem na PSKP i z takimi sprawami od pewnego czasu nie mieliśmy do czynienia.Jednak to co mi pozostalo w pamięci to myslę ze bez tzw.zmian konstrukcyjnych się nie odbędzie.Nie wiem czy byłeś z tym badaniem na PSKP czy na OSKP.Temat czynności tych o jakich pisałem wyzej od paru lat jest tylko w gestii OSKP i tam szukaj pomocy zeby Ci to wytlumaczyli co i jak masz zrobić zeby z kolei oni mogli wykonać badanie techniczne z wynikiem pozytywnym...
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

30 Sty 2020, 20:58

ładowność 30 kg nie mam pojęcia jak Ci to wytłumaczyć bo to jest w papierach z poprzedniego kraju .......moze błąd moze nie wiem sam ale wiem ze normalnie śmigał miał aktualne badania itp itd

Diagnosta podpowiedział żebym udał się do rzeczoznawcy i zmienił masę pojazdu gotowego do jazdy G na odpowiednią.......

1. czy to taki błąd w dokumentach dyskwalifikujący pozytywne przeprowadzenie badania czy zależne od diagnosty ??

2. czy mogę zamienić go na ilość miejsc siedzących sztuk 2 bo diagnosta stwierdził ze pisze w dowodzie zagranicznym 3 i tak musi zostać .... dzięki temu zaoszczędze 80 kg :)
przemek781
Nowicjusz

30 Sty 2020, 21:41

przemek781 napisał(a): czy to taki błąd w dokumentach dyskwalifikujący pozytywne przeprowadzenie badania
Nie wiem czy to błąd w dokumentach czy tez coś innego.Tu diagnosta z tego co widzę nic zlego nie czyni.Są przepisy w tym temacie i on musi tego przestrzegać...
przemek781 napisał(a):czy mogę zamienić go na ilość miejsc siedzących sztuk 2
Nikt Ci tego nie zabroni.Przy wykonywaniu tzw.zmian konstrukcyjnych mozna to wykonać.Oczywiscie wszelkie zmiany muszą spelniać war.tech.w tych sprawach.Mozesz mi jeszcze naświetlić pewną sprawę a mianowicie:czy ten pojazd posiada dodatkowe wyposażnie które które znajduje się w tylnej części pojazdu...oraz jezeli takowe jest czy ono będzie Ci niezbędne przy przy wykonywaniu uslug u klienta... :?:
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Volkswagen Beetle Cabriolet
    VW Beetle Cabriolet to kontynuacja wyjątkowej historii samochodu po zaprezentowanym po raz pierwszy w 1949 roku Garbusie Cabriolet (typ 15) i New Beetle Cabriolet z 2002 roku. Obecny Beetle Cabriolet jest trzecią generacją ...

30 Sty 2020, 22:13

Jasna sprawa diagnosta robi to zgodnie z przepisami których musi przestrzegać ja zaś chce ten pojazd zarejestrować u nas w Polsce bo porozmawiałem ze znajomymi którzy mają te same pojazdy i przeglądnęli papiery nie mieli problemów żadnych z rejestracją , mimo iż sytuacja jest identyczna . Patrzę na dane tych pojazdów to one wszystkie mają takie parametry i wszystkie jakoś jeżdżą po naszych drogach .

sam miałem taką sytuacje 3 lata temu - 3490 kg ( G ) następnie 3500 kg F1,F2) 2 osoby i nie bylo zadnego tematu i problemu

co do zmian konstrukcyjnych to robi to diagnosta czy takie zmiany wykonuje się gdzieś indziej ?? bo na dzisiejsze zapytanie diagnosty ze może mi go zarejestrować na 2 osoby a nie na 3 powiedział mi ze nie może

tak tj podnosnik z koszem
przemek781
Nowicjusz

30 Sty 2020, 23:41

przemek781 napisał(a): czy takie zmiany wykonuje się gdzieś indziej
Takie zmiany moze wykonać warsztat który ma w zakresie swojej dzialalności PKD 45.20
przemek781 napisał(a):dzisiejsze zapytanie diagnosty ze może mi go zarejestrować na 2 osoby a nie na 3 powiedział mi ze nie może
Dostaleś prawidłową odpowiedz od tego diagnosty.Jezeli w DR S1-ilość miejsc siedzacych jest 3 to w zaświadczeniu on tak musi wpisać i nie ma innej mozliwości.Zeby zmienić ilość miejsc to juz trzeba wykonac tzw.zmiany konstrukcyjne...
przemek781 napisał(a):sam miałem taką sytuacje 3 lata temu - 3490 kg ( G ) następnie 3500 kg F1,F2) 2 osoby i nie bylo zadnego tematu i problemu
OBT robileś na tej samej SKP... :?:
Ps.Mozesz jeszcze podjechać na legalizowaną wagę i poprosić o zwazenie pustego pojazdu/ustalić jak pisałeś G i porownać z G wpisaną w dokumencie/...
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

30 Sty 2020, 23:51

Ok wiem coraz więcej
Tak robiłem na tej samej stacji ale innny był diagnosta
To jaka wagę powinienem mieć min by diagnosta podbił przy wizycie zakładając 3 osoby....?
przemek781
Nowicjusz

31 Sty 2020, 14:19

przemek781 napisał(a):Tak robiłem na tej samej stacji ale innny był diagnosta
To zmień diagnostę... :mrgreen:
przemek781 napisał(a):To jaka wagę powinienem mieć min by diagnosta podbił przy wizycie zakładając 3 osoby....?
Dobrze juz nie pamiętam ale w tym przypadku masa wlasna-G-3750 max 3800 ...
Ps.Jezeli chcesz to załatwić z wazeniem do przeglądu to diagnosta musi Ci dać specjalny druk.Jezeli takiego nie ma to znajdziesz to na forum diagnostow "NORCOM FORUM".Oczywiście waga musi posiadać certyfikat legalizacji który wpisuje na tym druku...
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP