Zakup sedan / limuzyna / do 20 000 PLN / raty / po 2004 roku

22 Sie 2017, 15:37

Witam wszystkich forumowiczów :)

Od jakiegoś czasu rozważam zakup nowego samochodu przy okazji odkładając dodatkowe pieniądze. Od razu zaznaczę, że nie jestem jakoś specjalnie obeznany w silnikach, zaletach i wadach poszczególnych samochodów, więc nie będę się wymądrzał i proszę o wyrozumiałość.

Obecnie jeżdżę do pracy Seatem Ibizą III, rocznik 2003 z silnikiem, który kiedyś tam miał podobno 64KM. Auto nie najgorsze, szczególnie, że codziennie jeżdżę do pracy. Nie kupiłem go dlatego, że mi się podobało, a musiałem, a była okazja. Miał ledwo 43 000km przejechane, ale był golutki, korbki, bez klimy, centralnego etc. Czas iść do przodu i zainwestować w komfort.

Czego szukam?

Nadwozie: sedan/limuzyna
Liczba drzwi: 4/5
Skrzynia: manualna
Paliwo: benzyna/LPG/diesel (bez różnicy)
Silnik: wystarczający, żeby wygodnie jeździć, wyprzedzać i czasami przycisnąć :)
Wyposażenie dodatkowe: klimatyzacja

Rocznie pokonywany dystans: 25 000-30 000km (dojeżdżam codziennie do pracy 20km w jedną stronę)

Proszę doradźcie mi jakie autko wybrać, co byłoby najbardziej opłacalne, mało awaryjne. Spalanie jakoś specjalnie mnie nie interesuje, bardziej ewentualne utrzymanie na warsztacie.

Moje propozycje za którymi się rozglądałem:

- Honda Accord
- BMW E46
- Volvo S40 lub S60
- Saab 9-3

kiedyś też podobały mi się Rovery 75. Patrzyłem również na BMW E90, ale to jak na razie poza zasięgiem finansowym.

Dajcie znać co Wy byście polecali i od razu jakich silników i dlaczego unikać, a za jakimi się rozglądać.

Znalazłem też taką okazję i zastanawiam się czy podjechać obejrzeć.:

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

[Raty]

Jeszcze jedna kwestia. Jak wiele osób kupując nie chciałbym nadwyrężać jednorazowo swojego budżetu. Ze względu na wiek auta jakikolwiek kredyt na samochód odpada, bo raty potrafią wychodzić po 1000 PLN albo więcej na miesiąc. Co w takiej sytuacji najlepiej zrobić? Wziąć zwykły gotówkowy, nawet nie na całą sumę i zakupić auto za gotówkę?

Pozdrawiam i liczę na pomoc oraz ciekawą dyskusję :)
Ostatnio edytowany przez Fatumboba, 22 Sie 2017, 17:55, edytowano w sumie 1 raz
Fatumboba
Nowicjusz

Prawo jazdy: 07 10 2012
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Seat Ibiza III
Silnik: 1.2 12V 64KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

22 Sie 2017, 16:08

Fatumboba napisał(a):Jeszcze jedna kwestia. Jak wiele osób kupując nie chciałbym nadwyrężać jednorazowo swojego budżetu. Ze względu na wiek auta jakikolwiek kredyt na samochód odpada, bo raty potrafią wychodzić po 1000 PLN albo więcej na miesiąc. Co w takiej sytuacji najlepiej zrobić? Wziąć zwykły gotówkowy, nawet nie na całą sumę i zakupić auto za gotówkę?

Kupić auto starsze i nie pakować się w kredyt. pamiętaj że czy wydasz 10 czy 20 tysięcy kupujesz według nomenklatury bankowej i naszych mocodawców złom na kołach. jakakolwiek szkoda powoduje szkodę całkowitą i defakto brak aut i kredyt. Broń Cię Panie Boże od kredytów na zakup auta - wiąże się to ze sporymi obciążeniami (na przykład konieczność wykupu polisy AC) lub zwiększonym oprocentowaniem (ogromne raty). w każdym zaś przypadku samochód jest zabezpieczeniem kredytu więc bank jest współwłaścicielem. Rodzi to mnóstwo większych i mniejszych problemów i stratę znacznej ilości czasu. Jeżeli już musisz wziąć kredyt, weź gotówkowy na dowolny cel. Bankowi nic do tego na co wydałeś pieniądze i np. sprzedaż samochodu nie rodzi żadnych problemów.
diddy79
Zaawansowany

Prawo jazdy: 14 04 1999
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Renault Talisman
Silnik: 1,6 dCi 160 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2018

22 Sie 2017, 17:03

Nie napisałeś jaki dystans dziennie/rocznie pokonujesz.
taquito
Początkujący

Zdjęcia: 13
Miejscowość: Bytom
Prawo jazdy: 07 02 2012
Przebieg/rok: 9tys. km
Auto: Alfa Romeo Giulietta
Silnik: 1.4 TB 170KM
Rok produkcji: 2010

22 Sie 2017, 17:57

Dzięki za doradzenie :) Czytałem o kredytach stricte na samochód, ale widocznie niezbyt uważnie.

Jednak bardziej korzystne dla mnie przy codziennych wydatkach jest płacenie miesięcznie po 500zł niż wydanie 20 000zł na raz.

Przepraszam, zapomniałem o rocznym przebiegu. Dodane u góry. Rocznie robię między 25tys - 30tys kilometrów. Dojeżdżam codziennie do pracy, 20km w jedną stronę.
Fatumboba
Nowicjusz

23 Sie 2017, 10:07

Jeśli chodzi o BMW E46 znalazłem takie coś: [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Nie ukrywam, że jeśli miałbym myśleć o tym aucie to już w M Pakiecie z dobrym, mocnym silnikiem.
Fatumboba
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Brak białych linii na jezdni - jak reagują kierowcy?
    Bardzo wielu kierowców nie stosuje się do obowiązujących limitów prędkości. Jak skłonić ich do ostrożniejszej jazdy w mieście? Można… usunąć białe linie oddzielające od siebie pasy ruchu na jezdni albo ...