Zakup taniego niewielkiego auta.

08 Sty 2015, 19:26

A wiec może nieco inaczej... witam ponownie po przerwie :wink:

Mam nadzieję że pomożecie staremu forumowemu koledze "VIPowi" jak to mnie mianował admin :). A mianowicie w najbliższym czasie chcę kupić niedrogie auto do jazdy głównie miejskiej chociaż czasem na trasę też, moim faworytem jest Ford Fiesta mk VI, mam na oku model wyposażony w silnik 1.25 16V. Czy te auta są godne uwagi, czy technicznie to są udane silniki?
W necie jest taka rozbieżność opinii że sie sam już w tym gubię.

P.S. Kiedyś to ja pomagałem a teraz sam potrzebuję pomocy. Ze mnie już taki "emeryt" forumowy :D
krikus
fs...VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 125
Auto: Opel Vectra C 1.8

08 Sty 2015, 19:35

Zależy do jakiej kwoty szukasz auta, te Fiesty są dość drogie, aż sam sie dziwię ale Ty masz wprawę więc wiesz jak, gdzie szukać :mrgreen:
Ten silnik to bardzo dobra jednostka, bardzo chwalona, nawet w różnych testach AŚ itp gdzie zawsze VW wygrywa.. Mało pali, dobrze jedzie, nie psuje się. Opracowany wspólnie z Yamahą. Lepszy niż starszy 1.3 który gorzej jedzie, więcej pali, jest głośniejszy.
Standardowo co do samego auta, ranty drzwi często bierze ruda, ale to rdza powierzchowna, nadkola, progi tak samo ale to już bardzo wyjeżdżone i zaniedbane egzemplarze mają z tym problem. Zwróć uwagę czy auto nie jest z floty, w prawdzie to nie 1.4 TDCI ale bywały i benzyny na firmie. Wykończenie- cudów nie ma, auto miejskie ale narzekać tez nie ma co. Części też dość tanie i auto ogólnie nie sprawia problemów. A może większy Fusion? :)
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

08 Sty 2015, 19:48

Dzięki Koniu za odp.
To auto nie jest z floty, ta Fiesta to z 2000r. sprowadzona z Włoch w 2007r i ciągle do tej pory w jednych rękach. Jest do kupienia za naprawdę niewielkie pieniądze, podwozie zdrowiuteńkie, po górze są pęcherze rdzy i trzeba kilka elementów pomalować. Auto ma bogate wyposażenie. Byłem go dziś oglądać i jechałem nim. Niby to 1.25 16V 75 KM ale byłem dosłownie w szoku jak wcisnąłem gaz do oporu, pomyślałem najpierw że silnik jest może zmieniony na większy a w dowodzie nadal jest 1.25
Jednak nie, jest to oryginalny 1.25 z przebiegiem 220 tys km, osiągi ma rewelacyjne. Seicento 1.1 to przy tym muł jest. I tak sie zastanawiam czy wziąść go dla siebie do jazdy a SC 1.1 sprzedać.
Tylko opinie nt spalania są bardzo rozbierzne i boję sie że będzie mi palił średnio 8-9 l./100km

Dodam że auto jest za 2800zł do negocjacji
krikus
fs...VIP
Awatar użytkownika

08 Sty 2015, 19:56

Masz może jakieś zdjęcia, link? Jak coś to podeślij na PW :yes:
Fiesta powinna palić ~7l ale to zależy też od miasta. Za 2800zł jak podwozie zdrowe to się nawet nie zastanawiaj, blachę ogarniesz sam przecież, tak samo malowanie a i potem zabezpieczenie. Masz potem auto w zasadzie na lata.. :wink:
EDIT: Na pewno Mk6 czy Mk5? Bo Mk6 była od 02 roku :ok:
Koniu
Forumowicz VIP

08 Sty 2015, 20:02

Zdjęć nie mam, ogłoszenia też nie ma bo to przez znajomego dowiedziałem sie że jest to do sprzedania. Srebrna jest, trzydrzwiowa. Z mechaniki co trzeba zrobić to chyba końcówka drążka kierowniczego stuka na nierównościach.
Jutro ją wezmę kupie, zatankuje, pojeżdże kilka dni i zobacze jak wyjdzie w "praniu"
Albo na handel albo zostawie ją sobie a seja sprzedam

Koniu napisał(a):Na pewno Mk6 czy Mk5? Bo Mk6 była od 02 roku

Taka :arrow:
krikus
fs...VIP
Awatar użytkownika

08 Sty 2015, 20:07

To jest Mk5 :ok:
Auto lepiej trzyma się drogi niż Mk6, za 2800zł warto. Jak kupisz to się pochwal czy jednak na handel czy zostawiasz :wink:
Koniu
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nowa Mazda6, debiut kolejnej wersji tego modelu
    Podczas tegorocznego Salonu Samochodowego w Moskwie debiutuje kolejna wersja modelu Mazda6. To drugi przedstawiciel (po CX-5) nowej generacji samochodów Mazda, wykorzystujący pełen zakres TECHNOLOGII SKYACTIV oraz ...

08 Sty 2015, 20:10

Jak go zostawię dla siebie to dam znać w najbliższym czasie.
krikus
fs...VIP
Awatar użytkownika

08 Sty 2015, 20:11

Krikus skąd jesteś i ile cenisz te sejaka? :yes:
Kieł
Stały forumowicz

Auto: Nie mam

08 Sty 2015, 20:36

Ze Śląskiego, pow.Cieszyński.
Jeszcze nie wiem czy go będę sprzedawał. Zdjęcia jego są gdzieś na forum, kiedyś wstawiałem.
krikus
fs...VIP
Awatar użytkownika

13 Sty 2015, 20:10

krikus napisał(a): Niby to 1.25 16V 75 KM ale byłem dosłownie w szoku jak wcisnąłem gaz do oporu, pomyślałem najpierw że silnik jest może zmieniony na większy a w dowodzie nadal jest 1.25
Jednak nie, jest to oryginalny 1.25 z przebiegiem 220 tys km, osiągi ma rewelacyjne.

75KM w tak małym aucie zapewnia dość przyzwoite osiągi ;)
13,1s do sety jest naprawdę tak mocno odczuwalne w tej Fieście ???
DamianCAR
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 6
Miejscowość: Warszawa
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: E36, Opel Vectra C
Silnik: m50b25, 2.0T + LPG
Skrzynia biegów: Manualna

13 Sty 2015, 21:01

Nie wiem ile bo nie mierzyłem, ale w danych podają 12-13 s do setki. W praktyce odczuwam że jest dużo zrywniejsze od mojego byłego SC 1.1 MPI
krikus
fs...VIP
Awatar użytkownika

13 Sty 2015, 21:18

krikus napisał(a):Nie wiem ile bo nie mierzyłem, ale w danych podają 12 s do setki.

Na AutoCentrum podają 13,1s do setki [link do autocentrum.pl wygasł]

Kupiłeś tą Fieste ???
Ostatnio edytowany przez DamianCAR, 13 Sty 2015, 21:22, edytowano w sumie 1 raz
DamianCAR
Zaawansowany
Awatar użytkownika

13 Sty 2015, 21:20

Tak.
Na auto-data.net jest podane 12,1 s
krikus
fs...VIP
Awatar użytkownika

13 Sty 2015, 21:22

krikus napisał(a):Tak.

I jak odczucia poza tym że jest zrywna ???
DamianCAR
Zaawansowany
Awatar użytkownika

13 Sty 2015, 21:25

Lepiej się jeździ, tzn chodzi tu chociażby o pierdoły typu wsp. kierownicy, wygodniejsze fotele, lepsze wykończenie i ergonomia wnętrza, biegi się zmienia bez porównania szybciej i precyzyjniej, auto ma bogate wyposażenie.
krikus
fs...VIP
Awatar użytkownika