Zakup Toyoty Verso - ocena ogłoszenia, prośba o pomoc

17 Kwi 2021, 11:36

No właśnie, sprzedawca mówi, że tylko takie otarcie było, jak dla mnie to nieprawda. Nie wiem jak z grubością lakieru z tyłu na klapie i na słupkach. Opony letnie i zimowe do wymiany, tak samo akumulator, górna osłona silnika pogryziona, przetarty fotel kierowcy. Sprzęgło mechanik powiedzial, że kobieta jeździła, niedługo do wymiany. Może bardzo wymyślam, tak to nic nie kupię, ale z drugiej strony 40 tys. to dużo pieniędzy, a tutaj trzeba jeszcze dołożyć, chociaż to części eksploatacyjne.
Mój pierwszy samochód który oglądam i widzę , że oglądać muszę bardziej spokojnie, z chłodną głową i dokładnie. Dziękuję Wam za pomoc i będę szukał dalej.

andrewb25 bardzo ładna toyota:-)
lejto007
Początkujący

Miejscowość: janów lubelski
Prawo jazdy: 07 07 2008
Przebieg/rok: 8tys. km
Auto: fiat punto 2
Silnik: 1.2
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

17 Kwi 2021, 11:48

andrewb25 napisał(a):Taką Verso miałem w pierwszym lakierze....od pierwszego właściciela...benzyna 1.8 2011Rok

Sprzedawałem uwierzysz ? PÓŁ ROKU !!!

Łojtam za mało prawdy. Pogadaj z chłopakami jak się sprzedaje auta :ok:

]
lejto007 napisał(a):sprzedawca mówi, że tylko takie otarcie było, jak dla mnie to nieprawda. Nie wiem jak z grubością lakieru z tyłu na klapie i na słupkach. Opony letnie i zimowe do wymiany, tak samo akumulator, górna osłona silnika pogryziona, przetarty fotel kierowcy. Sprzęgło mechanik powiedzial, że kobieta jeździła, niedługo do wymiany. Może bardzo wymyślam, tak to nic nie kupię, ale z drugiej strony 40 tys. to dużo pieniędzy, a tutaj trzeba jeszcze dołożyć, chociaż to części eksploatacyjne.

Odpuść szkoda kasy a do tego wł. ściemnia.

Rokiko napisał(a):napisałem tak z grubsza żeby było mniej więcej wiadomo jak to wygląda. Dodam jeszcze, że w Toyocie takiej jak ta w oryginale nie będzie więcej niż 130 μm, najczęściej 80 - 100 μm. @szybki jak się mylę to popraw mnie proszę.

@lejto007 mogło być tak że głównym punktem uderzenia było koło i częściowo poszło na nadkole i błotnik. Ja

Co do koła to zgadza się.

Co do mikronów temat rzeka. Zależy od wypustu/serii, koloru itd. Może być 110 a może być 180 um a nawet może być 220 um. Robiem pomiary nowych aut.
Toyoty to coś koło 140um.
Była seria yarisów mialy ponad 300 no ale to już chyba błąd producenta.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

17 Kwi 2021, 12:36

lejto007 napisał(a):andrewb25 bardzo ładna toyota:-)

mi się też podobała, i tylko dlatego że nie była oszukana, nikt nic w niej nie znalazł to sprzedaż trwała pół roku....ale pierwszy klient który przyjechał po pół roku ..kupił.

Inne auta skręcone, powypadkowe, ale za to z historyjką jakie to są och i ach się sprzedają szybciej i drożej....później jest rozczarowanie...a dobre auta stoją i się nie chcą sprzedać. :mrgreen:

No ale ...takie są realia handlu autami w Polsce ...niestety patologia jest po stronie zarówno sprzedawców jak i kupujących
andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie

17 Kwi 2021, 12:51

andrewb25 napisał(a):No ale ...takie są realia handlu autami w Polsce ...niestety patologia jest po stronie zarówno sprzedawców jak i kupujących

Nie no co Ty :D

yeti65 napisał(a):Także z mojej perspektywy, te historyjki o "januszach", to raczej wymysł handlarzy, by usprawiedliwiać swoje machlojki.

sorki yeti65 :D tak mi utkwiło :ok:
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

18 Kwi 2021, 13:36

andrewb25 napisał(a):Taką Verso miałem w pierwszym lakierze....od pierwszego właściciela...benzyna 1.8 2011Rok

Sprzedawałem uwierzysz ? PÓŁ ROKU !!!

NO bo to jest tak - ludzie jeżdżą, szukają auta bezwypadkowego, bez żadnej skazy. Oglądają auta, szukają uszkodzeń itd itd. Jak komuś się powie, że bok był malowany, bo była delikatna stłuczka, albo były wymienione drzwi to kręcą nosem. A jak im powiesz, że auto nie bite, żadnych uszkodzeń blacharki czy lakieru, to jeszcze bardziej kręcą nosem bo to niemożliwe...Tak źle, a tak nie dobrze...I co poradzisz?
A prawda jest btaka, że jakieś uszkodzenia parkingowe, czy stłuczki większe czy mniejsze, są na porządku dziennym. Większość da się naprawić poprzez malowanie, wyminę całego elementu i autem dalej się jeździ. Ale ludziska chcieliby mieć auto 15 letnie jak z salonu... I tu droga jest otwarta, bo w salonie można kupić auta używane, o których wszystkiego się dowiemy i jeszcze dostajemy na niego gwarancję zazwyczaj na pół roku. Oczywiście takie auto jest droższe, ale praktycznie wszystko o nim wiadomo. I jest z salonu...
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000