Zakup używanego auta

16 Mar 2025, 10:39

Witam, kupiłam swoje pierwsze używane auto. Poprzedni właściciel podczas mojego zakupu posiadał ważne ubezpieczenie OC. Jakie mam podjąć dalsze kroki. Wiem tylko że w pierwszej kolejności muszę opłacić podatek do urzędu skarbowego od auta. Chciałabym wymienić tablice rejestracyjne . Co mam zrobić najpierw. Udać się do wydziału komunikacji a dopiero później ubezpieczyć auto czy na odwrót. Z tymże chciałabym wymienić tablice a gdybym najpierw zgłosiła się po ubezpieczenie to tam muszę podać aktualny nr tablicy rejestracyjnej, ale jak po zarejestrowaniu auta na mnie udam się do wydziału komunikacji o rejestrację i zmianę nr tablic to będę musiała wtedy zgłaszać ten fakt u tego samego ubezpieczyciela i zgłosić że zmieniłam tablice. Nie jestem pewna jak się postępuje, ale czy nie bede w błędzie póki jest ważne ubezpieczenie OC jak najpierw pójdę zarejestrować auto w wydziale, zmienię tablice i zgłoszę do ubezpieczyciela już z tymi nowymi tablicami rejestracyjnymi. Pozdrawiam, Marta
Pablomod
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ograniczenie prędkości na niemieckich autostradach
    Niemcy nasi bliscy sąsiedzi za zachodnią granicą rozważają wprowadzenie ograniczenia prędkości na wszystkich autostradach. Do tej pory jeżeli znaki nie mówiły inaczej takie ograniczenie nie obowiązywało. Tu jednak ...