REKLAMA
Cześć,
Planuje zmianę auta, jednym z głównych warunków jest automatyczna skrzynia biegów i budżet do 35tyś. Po przejrzeniu Internetu doszedłem niestety do wniosku, że jest to nie lada wyczyn. Z różnych rankingów w stylu "polecane skrzynie automatyczne" próżno szukać tam skrzyń, które są montowane we współczesnych autach (załóżmy np. po 2010, bo jest to też jeden z wymagań, żeby auto nie było bardzo leciwe). Mam wrażenie, że ciężko też znaleźć konkretne informacje, na temat skrzyń automatycznych dla konkretnych modeli, bo albo montowane są tam różne rodzaje, albo jak się już znajdzie jakiś model to ciężko coś na jego temat znaleźć. Dochodząc do sedna, poszukuje pomocy w obraniu taktyki jaka obrać:
1. Czy może od swojego aktualnego budżetowego maksa odjąć z 10tyś i szukać czegoś ze średnim przebiegiem i liczyć, że w najbliższej przyszłości nadejdzie czas na regeneracje/naprawę skrzyni z zaoszczędzonych pieniędzy.
2. Szukać jakiegoś rodzynka po 1 właścicielu i zrobić rekonesans w jaki sposób używał skrzyni i czy był wymieniamy olej.
3. Może jednak istnieją jakieś auta, które są warte uwagi, uwzględniając moje wymagania, i automaty w nich montowane nie są obarczone dużym prawdopodobieństwem kilkunastotysięcznej naprawy w przyszłości?
Chyba tyle z moich "automatycznych" obaw, prosiłbym o podzielenie się Waszymi doświadczeniami jeżeli chodzi o automaty, co omijać, w co warto iść. A jeżeli chodzi o resztę wymagań to:
- 30-35 tyś
- chętniej hatchback, mniej chętnie sedan
- lwia część po mieście - od święta i urlopu trasa - benzyna
- moc tak myślę 120-150KM
Z modeli aut które mi się podobają wizualnie:
- Citroen C4/DS4 (ale chyba nie są te modele polecane)
- Kia Ceed