28 Sty 2015, 20:51
10 dni temu kupiłem sobie pierwsze auto Audi A3. W PCC3 wpisałem, że za nieco ponad 4tys. kupiłem i uzasadniłem, że auto ma korozje i uszkodzona tapicerke. Dałem Pani i zapłaciłem te 2% podatku. Problem jest co robić dalej. Otóż mam prawko od 2.5 roku i skończone 25 lat. Umowe kupna auta wziałem na siebie, a że ubezpieczenie na ojca chciałbym to słyszałem, że mam mu podarować jakiś procent wartości auta i na darowiźnie wpisałem sumę 51% wartości auta z tym, że jeszcze nie byłem w wydziale komunikacji. Chodzi mi o ubezpieczenie auta na niego by mieć niższe i by składki leciały też na mnie. Ojciec ma prawko od 90 roku ale od kilku lat ok 8 ma ubezpieczenie auta w Niemczech (niemieckie blachy). I chciałbym zapytać czy on by tutaj w naszym kraju też miał zniżki? Szwagier mi też powiedział, że mogę ja być właścicielem auta, a ojciec współ, a ubezpieczenie będzie na ojca, a na mnie będą leciały zniżki. To prawda? Czy muszę być współwłaścicielem, a ojciec właścicielem czy bez różnicy? I jeszcze jedno pytanie. Czy może nie rejestrować auta na siebie jak 2 poprzednich właścicieli tego auta i jeździć na blachach tego pierwszego i na polisie tego ostatniego?