Wytłumaczenie ..

30 Sty 2015, 12:57

Jeśli jest w aucie kupione OC powiedzmy przykładowo do 17 lutego, autem nie będzie się jeździć do marca, w marcu kupi się od nowa OC to czy mogę dostać mandat od policji za to że nie było OC opłacone przez czas w którym nie jeździłem?

Drugie pytanko, czy to prawda że ma powstać przepis w najbliższym czasie który polega na tym, że to właściciel auta płaci mandaty a nie kierowca ? Pozdrawiam :D
rymaszevsky
Początkujący
Awatar użytkownika

Prawo jazdy: 31 10 2014
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Renault Laguna
Silnik: 1.8 16v
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1998

30 Sty 2015, 13:14

rymaszevsky napisał(a):Jeśli jest w aucie kupione OC powiedzmy przykładowo do 17 lutego, autem nie będzie się jeździć do marca, w marcu kupi się od nowa OC to czy mogę dostać mandat od policji za to że nie było OC opłacone przez czas w którym nie jeździłem?

Niestety to bez znaczenia czy jeździsz autem, czy stoi ono w garażu - musisz mieć wykupione OC i nie dopuścić do powstania przerwy w ubezpieczeniu. Jeśli nie masz ubezpieczenia OC to w razie kontroli policja przekazuje takie info do UFG, a oni wówczas nakładają na Ciebie karę za brak OC (do 3500 zł za brak ubezpieczenia ponad 14 dni) + oczywiście mandat. Nawet jeśli nie złapie Cię policja to UFG samo kontroluje ciągłość OC (tutaj są jeszcze jakieś szanse, że Cię nie wykryją za szybko, jednak nie łudziłbym się na to). Podsumowując to OC trzeba mieć i już, tak jest bezpieczniej i zdecydowanie taniej :)
Wrzucam jeszcze link do mojego artykułu na temat kar za brak OC: http://wypowiedzenie-oc.pl/kara-za-brak-oc-2015/ (mam nadzieję, że nie zostanie to uznane za reklamę, a jeśli to proszę o wycięcie linku :) )
Finansolog
Początkujący
Awatar użytkownika

Prawo jazdy: 10 10 2007
Auto: BMW
Typ: Sedan/Limuzyna

30 Sty 2015, 13:24

Bo właśnie jest dużo aukcji na których auta nie mają wykupionego OC .. Dziękuje :)
rymaszevsky
Początkujący
Awatar użytkownika

30 Sty 2015, 13:34

W sumie takie auto możesz jak najbardziej kupić tylko w dniu zakupu musisz wykupić również ubezpieczenie OC już na siebie :)
Finansolog
Początkujący
Awatar użytkownika

30 Sty 2015, 13:42

Czyli chce Pan powiedzieć, że jeśli poprzedni właściciel nie płacił przez jakiś czas lub nie jest ubezpieczone teraz od np. miesiąca i ja ubezpieczę to nie będzie problemów ? :)
rymaszevsky
Początkujący
Awatar użytkownika

30 Sty 2015, 14:07

Tak :) Jeśli sprzedający nie przekazał Ci ubezpieczenia OC to tym samym nie przejmujesz po nim żadnych obowiązków z tym związanych (czyli np zapłata kary za brak OC). Wtedy jedynie należy zadbać o to, aby nie zwlekać z zakupem OC nawet jednego dnia po kupnie auta.

PS: Na forum wolę raczej unikać zwrotu "Pan" :D
Finansolog
Początkujący
Awatar użytkownika

30 Sty 2015, 14:18

Dziękuje bardzo za pomoc :)
rymaszevsky