Zakupu Freelandera 2004 td4 2.0

12 Wrz 2009, 14:45

Witam wszystkich.
Mam na imię Kuba i szukam właśnie nowej furki. Wybór padł na Freelandera z roku 2004
proszę napiszcie mi jak te samochody się spisują? Słyszałem ze [po roku 2001 nie ma juz tylu problemów z tymi samochodami. interesują mnie aspekty:

jak wygląda spalanie silnika td4 ? czy jest to silnik BMW?
jak wygląda obsługa tego silnika - rozrząd łańcuch czy pasek ?
jak wygląda eksploatacja ? rozumiem ze częste wymiany olejów w dyfrach i skrzyni - czy garażowym sposobem dam rade to robić ? uwielbiam grzebać przy pojazdach
jak wygląda sprawa skrzyni i sprzęgła visco ? na co zwrócić uwagę przy zakupie ?

i ważny aspekt - KOROZJA
czy ruda lubi landki ?
$
jak z ciągnięciem przyczep ? nie ukrywam ze będę targał landkiem przyczepę z quadem - czy visco nie ucierpi na tym ?
vqsoft
Nowicjusz

Miejscowość: warszawa

12 Wrz 2009, 20:10

Diesel dobry wybór, ten rocznik ma silnik BMW td4. Mój średnio pali 9l. Rozrząd łańcuchowy. Wymiana olejów nie powinna być dla Ciebie problemem, jeśli nie masz kanału trzeba jednak nieco auto podnieść by się pod nie dostać i położyć. O sprawdzaniu visko było na forum. Sam zakup warto poprzedzić obejrzeniem spodu auta – wycieki, luzy. Ważne z jakiego źródła kupuje się auto, włosi lubią je picować i podkręcać. Udany zakup to często kwestia szczęścia. O korozję się nie martw, blachy są dobrze zabezpieczone. Przyczepę też bez problemu pociągniesz
Pozdr
az td4
friluś1
Zaawansowany

Miejscowość: wrocław
Auto: LR Freelander
Silnik: td4 112kM
Paliwo: Diesel
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2005

12 Wrz 2009, 21:52

dzięki za odzew
tak wertuje to forum i widzę ze masę problemów jest z frelkami. to trochę mnie martwi bo nissan przyzwyczaił mnie do 99% bezawaryjności :) nie to ze mam 2 lewe mechanicznie ręce - bo potrafię dużo sam zrobić przy samochodzie / quadzie ale nie chciał bym aby każda chiwle spędzać pod Frelkiem. Z tego co widzę większość problemów dotyczy landków z przed 2004 roku - czy to oznacza ze FL miał tutaj takie duże znaczenie ?
co uległo zmianie po lifcie w 2004 roku ???

może wiecie jakie są wersje wyposażenia landków po lifcie ( i ich oznaczenia) ?
vqsoft
Nowicjusz

12 Wrz 2009, 21:59

vqsoft napisał(a):nissan przyzwyczaił mnie do 99% bezawaryjności :)
poszukaj nowego X-traila abo Pathfindera, w zależności ile potrzebujesz miejsca :wink:
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

13 Wrz 2009, 08:15

właśnie miejsce jest tu najważniejsze - nie miejsce w samochodzie ale w garażu :)

dodatkowo nie jestem pewnie czy w xtrail nie maczali paluchów francuzi .. a to mnie trochę przeraza
vqsoft
Nowicjusz

13 Wrz 2009, 12:40

vqsoft napisał(a):dodatkowo nie jestem pewnie czy w xtrail nie maczali paluchów francuzi .. a to mnie trochę przeraza
jeśli przeraża cie Francja w Xtrailu nie kupuj frelka :mrgreen: osiwiejesz :mrgreen: zostaje ci jeszcze Honda CRV lub podobny SUV
pocieszny
Forumowicz VIP

13 Wrz 2009, 12:49

pocieszny napisał(a):
vqsoft napisał(a):dodatkowo nie jestem pewnie czy w xtrail nie maczali paluchów francuzi .. a to mnie trochę przeraza
jeśli przeraża cie Francja w Xtrailu nie kupuj frelka :mrgreen: osiwiejesz :mrgreen: zostaje ci jeszcze Honda CRV lub podobny SUV

czemu osiwieje ?
czy frelki po 2004 tez sa tak awaryjne ?
vqsoft
Nowicjusz

13 Wrz 2009, 12:59

vqsoft napisał(a):czemu osiwieje ?
czy frelki po 2004 tez sa tak awaryjne ?
pewnie się za chwile ogromny krzyk podniesie :mrgreen:
ale w porównaniu do większości innych SUV są dość awaryjne, oczywiście głównie psują się pierdoły, ale jest to dość denerwujące, (elektryka, elektronika, jak z każdego LRa cieknie olej :mrgreen: ) mam nadzieje ze nie przyszło ci d głowy kupować frelka, po przekładce, bo to już zupełna porażka :???: nie tak nawet dawno (kilka miesięcytemu) spalił się nawet jeden frelek na A4 :mrgreen: zwarcie w instalacji elektrycznej
jeśli miałbym kupować auto z napędem na4 i dojazdy po asfalcie bardziej bym się zastanowił nad Grand Virarą, RAVką niż nad Freelanderem,
pocieszny
Forumowicz VIP

13 Wrz 2009, 13:07

no właśnie rav4 była pierwszym typem, potem mocno zainteresował mnie landek - miał być trochę tańszy - ale widzę ze 2004 jest tu granica a więc i wydatek ~40kpln. Jeśli juz taka kwota to juz widzę ze jest xtrial i rav 4 w zasięgu. więc teraz dylemat

może ktos wie jaką długość ma xtrial z 2004 - 2005 roku ?
musi mi wejść do garażu z quadem :)
vqsoft
Nowicjusz

13 Wrz 2009, 13:14

vqsoft napisał(a):może ktos wie jaką długość ma xtrial z 2004 - 2005 roku ?
musi mi wejść do garażu z quadem :)

coś koło 4450mm wysokość 1675mm szerokość 1765
pocieszny
Forumowicz VIP

13 Wrz 2009, 18:10

dzieki za odzew
wolnego miejsca mam 4.5m
więc xtrial będzie na wilki styk
jednak patrząc obiektywnie to Frelek wygląda najfajniej.
vqsoft
Nowicjusz

13 Wrz 2009, 18:26

... i tego się trzymaj.
az
td4
friluś1
Zaawansowany

13 Wrz 2009, 18:27

nie no dizajn ma zajebisty :wink: taki najbardziej terenowy :mrgreen:
ale na tym się moje zachwyty kończą :mrgreen: :mrgreen:
a co do miejsca to należało by wjechać, bo czasem hak wystaje albo gril z chronorurek 15cm zabiera :wink:
pocieszny
Forumowicz VIP

13 Wrz 2009, 18:29

wersja trzydrzwiowa jest sporo krótsza, więc może problem zniknie
az td4
friluś1
Zaawansowany

13 Wrz 2009, 18:33

friluś1 napisał(a):wersja trzydrzwiowa jest sporo krótsza, więc może problem zniknie
az td4

heh no właśnie warunkiem jest 5 furtek

[ Dodano: Nie Wrz 13, 2009 19:44 ]
morze wiecie ile dokładnie ma Frelek ? ( długość całkowita)
jak mierzyłem go w komisie wyszło mi cos 4.3m z kołem :)
vqsoft
Nowicjusz