Freelander TD4 wspomaganie.... zapowietrza się???

15 Wrz 2009, 11:33

Witajcie!
Otóż mam mały problem. Po odebraniu auta z przekładki chciałem dać mu mocno w kość, żeby sprawdzić działanie wszystkich podzespołów i wszystko sprawdzić. Okazało się, że brak jest podświetlenia schowka (zgubili gdzies kable) oraz nie działa Webasto. Wycieraczki przedniej szyby sam sobie poprawiłem. Poza tymi drobiazgami wszystko ok. No ale....
Następnego dnia okazało się, że brak jest wspomagania. Po przejechaniu około 5km skończyło sie i działało tylko powyżej 1500 obrotów. Nie musze chyba mówić jakie to jest irytujące. Po konsultacjach pojeździłem w kółko w prawo w lewo i po jeździe około 15 minut nic sie nie poprawiło. Ale nastepnego dnia juz działało.... Stwierdziłem że sie zapowietrzyło i cóż.... działa.... Po wszystkim zauwazyłem ubytek ok 50% pomiędzy pół a całym stanem płynu.
Po około tygodniu okazało się że znów po przejechaniu około 15km wspomaganie sie skończyło.... Dojechałem do pracy potem z pracy do domu i znów kółeczka jeździłem żeby sie odpowietrzyło i nic.... Zauważyłem jedynie, że jak dam ostro gaz to stan płynu zamiast maleć to sie podnosił???? Mało tego.... wspomaganie dalej chodziło pow 1500 obrotów. Niestety nic sie nie poprawiło. Zostawiłem auto i jak miałem chwile to wróciłem do niego po 2h. Okazało się że od poprzedniego razu znów ubyło ok 1cm płynu w zbiorniczku (czyli było juz minimum). No i wspomaganie chodzi. Może nie jest idealnie jak było ale jest minimalnie ciężej....

Po telefonie do warsztatu co przekładali mi auto doradzono mi, zebym wymienił płyn na nowy (zalali starym) no i że to powinno pomóc....
Ale, że to mnie jakoś nie przekonywało to radziłem sie swojego mechanika i wg. niego albo pompa jest kaput (lub nie odcina ciśnienia) albo przekładnia. Zaproponował zakup i wymiane pompy.... no lae nie widzi mi sie jej kupowac tylko po to żeby sprawdzić co i jak.... Macie jakies pomysły? Nie zauwazyłem nigdzie wycieku.... no może jedynie przy maglownicy gdzie wchodzi do kabiny jest jakby nieco przypocone... ale to wdszystko...zednego wycieku dużego....???
Kupiłem płyn STP power steering, ale czytam teraz że powinien byc dextron III. Dobrze mówię?
Pomóżcie!
Bartek
barti4
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa - okolice

15 Wrz 2009, 14:27

nie podpowiem Ci, ale ogólnie wspomaganie na maglownicy Opla to porażka, na niskich obrotach nie bardzo chce mu się pracować na wyższych lepiej, czasem podczas skrętu odmawia posłuszeństwa aby za sekunde zadziałać
Jak widać to że maglownica ma te same uchwyty i rozstaw śrub do montażu oraz wymiary i pasuje do LR nie oznacza, że bęzie współpracować z pompą w LR
Zastanawiam się nad doinwestowaniem i przełożeniem orygianłu maglownicy i będzie spokój.
Mój frelek bdb znióśł przekładke, jedyny mankament to to servo, inaczej nie powiedział byś,że to angol
Freelander 2004 1.8 16V
Konrad Targówek lub 147750Mhz SQ5OMU
Konrad Targówek
Początkujący

Miejscowość: Warszawa

16 Wrz 2009, 17:40

a ciekawe że porażka, ja mam magiel od opla i wszystko działa idealnie, w moich odczuciach pracuje tak samo jak oryginalny magiel na którym jeździłem przed przekładką.
Legion1349
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Katowice
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

BMW Concept X1 2008
    W przypadku BMW Concept X1 projektanci zawarli klasyczne cechy i język stylistyczny modeli BMW X w pojeździe nowej klasy. Wyrafinowanie, zwinność, wszechstronność i jakość premium – wszystko to zostało odzwierciedlone ...