Zaległe ubezpieczenie 1500zł PROSZĘ POMÓŻCIE !!!

21 Mar 2012, 12:16

Witam serdecznie bardzo proszę was o pomoc, bo już sam nie wiem co mam robić.... :(

Sprawa jest następująca, mój młodszy brat brat (oszczędzę sobie epitetów w jego kierunku), w wakacje tego roku kupił samochód, jakiegoś citroena za 500zł. Ma on 16 lat, więc wszystko spisał na 19-letniego kolegę, a ja nic o tym nie wiedziałem. Wracając do domu od sprzedającego samochód mu nawalił i nie chciał odpalić, było to na jakiejś nie uczęszczanej drodze. Razem z kolegą spalili ten samochód i go tam zostawili (nie wiem dlaczego, pewnie uważacie, że on jest nienormalny, ale ja mam nadzieje, że to był chwilowy przebłysk głupoty).
Dzisiaj zadzwonił do mnie jego kolega, ponieważ przychodzą mu listy z ubezpieczalni (wezwanie do zapłaty ok 1500zł, ubezpieczenie+ odsetki), a także była u niego policja, ponieważ znaleźli spalony samochód. Jego kolega pracuje, legalnie, więc mu będą ściągać z wypłaty, a jest on w bardzo ciężkiej sytuacji finansowej. Wydaje mi się, że powinien to zapłacić mój brat, jednak jest to raczej nie możliwe.
Chciałbym się was doradzić, czy można to jakoś ominąć, co zrobić ???? Może można spisać jakąś "lewą" umowę na jakiegoś bezdomnego, aby tego nie płacić ???
Nie bierzcie mnie a krętacza, ale ja nie wiem, z kąt mam wziąć 1500zł, a tego chłopaka nie chcę tak zostawić.
kkaappeerr
Nowicjusz

Prawo jazdy: 15 04 1999

21 Mar 2012, 15:01

"Może można spisać jakąś "lewą" umowę na jakiegoś bezdomnego, aby tego nie płacić ???"

Żartujesz prawda?!
Bezdomny tutaj zupełnie nie pasuje - po pierwsze brak dowodu osobistego, po drugie potencjalny świadek oszustwa ubezpieczeniowego. Jeżeli chcesz to musisz to zaplanować lepiej, polecam osobę niedawno zmarłą - takie trudniej ścigać...

Zupełnie serio:
Przykro mi to mówić, ale zarówno brat jak i kolega musza nauczyć się ponosić konsekwencje za swoje czyny. Nie zawsze można ich uniknąć, a już szczególnie w sytuacji, gdy palą auto bo im nie działa... Wygląda raczej, jakby specjalnie kupili auto, żeby je spalić

Niech je zezłomuje, napisze wypowiedzenie umowy do ubezpieczyciela, wyrejestruje auto, itd. W każdym bądź razie kary nie uniknie, niech się koledzy złożą po połowie, w końcu to wspólna zabawa była. Na twoim miejscu generalnie poszłabym do radcy prawnego...
emilie
Początkujący

Auto: Audi Q7

21 Mar 2012, 20:15

emilie napisał(a):Niech je zezłomuje, napisze wypowiedzenie umowy do ubezpieczyciela, wyrejestruje auto, itd

W chwili obecnej nic to juz nie pomoze.Jest to sprawa zaległa a więc musi to zapłacić i nie ma innego wyjścia...Niestety za głupotę trzeba nie raz bulić i to słono...
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

21 Mar 2012, 22:41

Jak koledzy wyżej napisali - za ubezpieczenie trzeba zapłacić - zapewne było tak, że jak ten samochód kupili, to nie pomyśleli wogóle o ubezpieczeniu i po 30 dniach od daty zakupu ubezpieczenie przeszło od poprzedniego właściciela na nowego. Ubezpieczalnia naliczyła stawkę i wysłała rachunek.
Jedynym wyjściem teraz jest jak kolega napisał - samochód zezłomować, wyrejestrować i na tej podstawie wypowiedzieć ubezpieczenie. Może będzie mniej do zapłacenia, jeżeli ubezpieczenie nie było cały rok - oni jakoś to rozliczają na miesiące chyba.
No i zgadzam się z przedmówcami - panopwie powinni ponieść konsekwencje swojego czynu i ubezpieczenie zapłacić na spółę.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

21 Mar 2012, 23:01

Myślę że założyciel tematu podał zbyt mało szczegółów aby cokolwiek jasno i rzeczowo doradzić.Jeśli zezłomować , oficjalną drogą, to trzeba mieć w posiadaniu ów pojazd . Gdzie on jest? Policja znalazła ....co z nim zrobili ? Dali jakie papiery na tą okoliczność ?
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Silnik 1UR-FSE
    Turbodoładowaniem nie dysponuje natomiast 4,6-litrowy silnik 1UR-FSE. Tę jednostkę Lexus również montował pod maską swoich największych i najbardziej komfortowych limuzyn. W latach 2006-2017 motor był dostępny w modelu ...