Zaległe ubezpieczenie.

28 Lip 2011, 09:45

Witam,

wiem, że ten temat był wałkowany wiele razy, ale zanim odeślecie mnie do przejrzenia całego forum, proszę przeczytajcie to, bo wydaje mi się, że mam nietypową sytuację.

Kupiłem, auto w styczniu zeszłego roku nie rejestrując go, cały czas jeździłem na OC poprzedniego właściciela. We wrześniu ubiegłego roku skończyło się OC, a ja musiałem wyjechać za granice. Teraz wróciłem i nie wiem jak się za to zabrać. Auto stało prawie rok bez ruchu. Właściel sprzedając go wyrejestrował go z siebie i zrezygnował z OC. Jakie jest najkorzystniejsze wyjście z tej sytuacji? Dodam jeszcze, że auto jest warte ok 3500 zł. Proszę o pomoc.
nodib
Nowicjusz

28 Lip 2011, 13:21

jak najszybsze zapłacenie OC od 30tego dnia po zakupie, zanim dowalą Ci kare za zwłokę a fundusz gwarancyjny nie upomni się o swoje,
co nawet po zapłaceniu może mieć miejsce
prawda jest taka że masz na zgłoszenie zakupu 30 dni (zmiane OC) potem jesteś już tylko stratny
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

28 Lip 2011, 15:47

No zgadza się, tylko tak na prawdę nie mam go nawet zarejestrowanego, więc fundusz gwarancyjny nie wie nawet do kogo się zwrócić. Poprzedni właściciel wyrejestrował z siebie auto zrezygnował z OC, czyli tak czy siak to OC jest przedłużane?Ja mam tylko umowe kupna/sprzedaży. Nie wiem od czego się zabrać...
nodib
Nowicjusz

28 Lip 2011, 16:32

Nodib, skonkretyzuj proszę – najpierw piszesz, że zbywca wyrejestrował auto przy sprzedaży, a Ty go nie rejestrowałeś, po czym napisałeś, że korzystałeś z auta, a OC skończyło się we wrześniu. Rozwiń proszę temat, a postaram się pomóc :)

Oprócz forum, możesz zajrzeć także na mój oficjalny blog, gdzie znajdziesz formularz kontaktowy do mnie. Zachęcam do zadawania pytań.
Ekspert_Link4
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa

28 Lip 2011, 16:46

chciałbyś a by to było takie proste ;)

fundusz wie, bo poprzedni właściciel aby zrezygnować z ubezpieczenia dał kopię umowy do ubezpieczenia, poza tym w WK były właściciel dał kopię,
tak że fundusz dokładnie wie kto jest właścicielem, nawet jeśli nie zgłosiłeś tego nigdzie
pocieszny
Forumowicz VIP

29 Lip 2011, 09:41

Było tak:

Standardowo były właściciel sprzedał auto, wyrejestrował z siebie i nie wiem czy od razu zrezygnował z OC czy też nie, ale to chyba nie ma znaczenia. Tak czy siak OC skończyło się we wrześniu ubiegłego roku i od tego czasu ja z niego (z auta) nie korzystałem. Sprawa na dzień dzisiejszy wygląda tak:
-Samochód nie ma OC od wrześnie ub. roku
- Nie ma przeglądu od października
- Nie jest zarejestrowany na nikogo
- Jest opłacony tylko podatek
Pozatym auto stało cała zime nie ruszane i myślę, że akumululator i świece i Bóg wie co jeszcze jest do wymiany.
Teraz podam Wam geneze dlaczego nie zarejestrowałem auta. Gdy kupowałem auto umowa sprzedaży z poprzednim właścicielem była wypisana na mojego brata. Po niedługim czasie ja z moim bratem wypisaliśmy umowę kupna/sprzedaży na mnie. Ja chcąc zarejestrować auto nie mogłem tego zrobić, bo mój brat wcześniej tego nie zrobił bedąc de facto właścielem auta przede mną. On nie ma poprzedniej umowy z byłym właścicielem, wiec nie moge zarejestrować auta mając tylko umowę z moim bratem. Sprawa zakręcona jak świński ogon i mam nadzieje, że ktoś z Was potrafi ją odplątać. Proszę o pomoc.
nodib
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

56. Rajd Barbórka - prawdziwe rajdowe klasyki
    W piątek (30.XI) i w sobotę (1.XII) już po raz 56. odbędzie się słynny Rajd Barbórka. Na starcie rywalizacji obok nowoczesnych konstrukcji staną również prawdziwe rajdowe klasyki od Toyoty, Subaru czy Lancii. ...

29 Lip 2011, 09:59

niestety potrzebujesz umowe kupna-sprzedaży Twojego Brata z poprzednim włąścicielem, aby zarejestrować pojazd, potrzebujesz (oryginały) wszystkich poprzednich umów aż do tej przy której auto było zarejestrowane, jeśli kupiłeś auto bez ważnego OC musiałeś wykupić OC w dniu zakupu auta, jeśli umowa jest opłacona to leżysz i kwiczysz bo z nią nic się już nie da zrobić,
ogólnie
musisz pojechać do gościa który sprzedał bratu samochód poprosić o oryginał umowy, potem umowe Twoją i brata i z tym zapychasz do WK, oczywiście wcześńiej musisz zrobić OBT, i mieć OC opłacone, a okres w którym auto było beż OC i tak musi wyrównać osoba która w danym momencie była właścicielem pojazdu
czyli od momentu zakończenia opłaconego OC (przez byłego właściciela) osoba która posiadała pojazd, a w momencie odkupienia przez ciebie nie opłaconego pojazdu, z dniem zakupu powinieneś ubezpieczyć pojazd (nie ważne że auto nie jeździ i nie ma badania technicznego, może być nawet kwietnikiem ale jeśli nie zostało zezłomowane to musi mieć OC)
pocieszny
Forumowicz VIP

29 Lip 2011, 10:16

Próbowałem się z nim skontaktować, niestety bezskutecznie. Czy jest jakieś inne wyjście? Czy mogę/muszę wykupić OC jeśli auto nie jest zarejestrowane na mnie, jeśli w ogóle nie jest? Bez badania technicznego i ważnego OC nie zarejestruje auta? W jakiej kolejności powinienem się tym zająć?
Ostatnio edytowany przez nodib, 29 Lip 2011, 10:22, edytowano w sumie 1 raz
nodib
Nowicjusz

29 Lip 2011, 10:21

ono jest zarejestrowane, i musisz wykupić OC, ono po prostu nie jest przerejestrowane na Ciebie
a brat nie ma umowy kupna sprzedaży z Tamtym gościem??
pocieszny
Forumowicz VIP

29 Lip 2011, 11:53

Nie jest zarejestrowane ani na mnie, ani na brata, tylko na poprzedniego właściela - tak bynajmniej jest w dowodzie rejestracyjnym wbite, ale najprawdopodobniej poprzeni właściciel wyrejestrował go z siebie. Brat nie ma tej umowy...
nodib
Nowicjusz

29 Lip 2011, 18:40

nodib napisał(a):Brat nie ma tej umowy...

A nie mozesz się skontaktować z włascicielem tego samochodu na którego jest wypisany DR ... :?:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

30 Lip 2011, 11:00

Próbowałem się z nim skontaktować niestety bezskutecznie.
nodib
Nowicjusz

30 Lip 2011, 22:22

nodib napisał(a):Próbowałem się z nim skontaktować niestety bezskutecznie.

Dopoki nie nawiazesz kontaktu z tym gościem i nie sporządzicie kopii-orginalu umowy k/s pomiedzy nim a Twoim bratem nie masz szansy cokolwiek w tym temacie załatwic... :(
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

31 Lip 2011, 11:29

Ja bym jeszcze spróbował uderzyć do Wydziału Komunikacji, gdzie poprzedni właściciel wyrejestrował auto. Urząd ma kopię tej umowy, pytanie czy nie może jej udostępnić Twojemu bratu (bo Tobie na pewno nie dadzą).
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

03 Sie 2011, 11:04

Nodib, dzięki za info. :)
Jeśli poprzedni właściciel przy sprzedaży auta wyrejestrował, a Ty nie zarejestrowałeś go ani na siebie ani na nikogo innego, to polisa OC – zgodnie z ustawą – wygasła z chwilą wyrejestrowania pojazdu przez zbywcę.
Obowiązek posiadania ważnego ubezpieczenia OC dotyczy tylko pojazdów zarejestrowanych, tak więc w Twoim przypadku wychodzi na to, że nie powinieneś mieć żadnych zaległości.
Takie są moje przypuszczenia, ale czy jest tak faktycznie lepiej sprawdzić, zwracając się do Ubezpieczeniowego Funduszu Gwarancyjnego lub ostatniego ubezpieczyciela auta, z prośbą o rozliczenie konta i wskazanie ewentualnych zaległości.

Ekspert Link4 udziela porad i odpowiada na pytania konsumentów związane z ubezpieczeniami komunikacyjnymi. W razie jakichkolwiek pytań zapraszam do wysłania prywatnej wiadomości lub kontaktu poprzez formularz na blogu Link4
Ekspert_Link4
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa