Załogi "Hyundai Shell WRT" dojechały do mety Rajdu Polski

01 Lip 2014, 14:24

Hyundai Shell World Rally Team zdobył swoje drugie podium w sezonie Rajdowych Mistrzostw Świata FIA (WRC 2014). Thierry Neuville (#7 Hyundai i20 WRC, pilot Nicolas Gilsoul) zajął trzecie miejsce w Rajdzie Polski.

Swój siódmy rajd, debiutancki zespół może zaliczyć do udanych. Jego ciężka praca została nagrodzona - trzy samochody ukończyły rajd. Juho Hanninen (#8 Hyundai i20 WRC, pilot Tomi Tuominen) jak i Hayden Paddon (#20 Hyundai i20 WRC, pilot John Kennard) również przekroczyli metę zajmując miejsca w pierwszej ósemce.

Zespół prezentował konkurencyjne tempo w ostatnim rajdzie. Załogi wszystkich trzech samochodów Hyundai i20 WRC pokazały swój potencjał. W zeszłą sobotę Neuville zajął pierwsze miejsce w Starych Juchach 2 (14,41 km), Hänninen podbił stawkę wygrywając w SS2 (Kruklanki 17,24 km), natomiast Paddon, w swoim drugim występie WRC jako kierowca Hyundai Shell World Rally Team zakończył piątkowy etap SS4 (Wieliczki 12,89 km) jedynie ze stratą 0,7 sekundy do zwycięzcy.

Rajd Polski był dla Neuville’a bardzo wymagający. Dzięki determinacji i walecznej postawie przeszedł z dziesiątego miejsca w stawce na podium.

"To był pozytywny weekend dla nas i jestem zadowolony z zajęcia miejsca na podium. Powrót z dziesiątego miejsca na pozycję, którą zajmowaliśmy pod koniec piątku, czyli na trzecie miejsce, było wielkim osiągnięciem. Ten rajd był trudny. Musieliśmy odnaleźć pewność siebie i wtedy można było być naprawdę szybkim. To była świetna robota całego zespołu. Razem pracowaliśmy naprawdę dobrze, aby przejechać rajd spokojnie i w skupieniu. Jest to bardzo dobry wynik, ponieważ po raz pierwszy wszystkie trzy samochody ukończyły rajd WRC." powiedział Neuville.

Hänninen również pokazał imponujące tempo w Polsce, wygrywając pierwszego dnia odcinek specjalny oraz będąc wśród kierowców dyktujących tempo. Miejsce w pierwszej szóstce dało Finowi najlepszy wynik w tym sezonie oraz wiele powodów do zadowolenia.

"Jestem zadowolony z przebiegu rajdu. Był to bardzo udany weekend dla całego zespołu. Podczas tych czterech dni nie popełniłem żadnego błędu oraz pokazaliśmy dobre tempo jazdy. Byłem zadowolony z konfiguracji samochodu, wszystko działało idealnie. Co prawda wczoraj mieliśmy pewne problemy, które nas spowolniły. Na szczęście Thierry był w stanie odzyskać trzecie miejsce dla drużyny. Straciłem trochę w pierwszym porannym etapie, ale dzięki spokojnej jeździe udało mi się wywalczyć szóste miejsce. Rajd dostarczył nam wiele chwil motywujących na przyszłość." powiedział Hanninen.

Paddon startował zaledwie drugi raz w zespole Hyundai Shell WRT i tym razem również ukończył rajd zajmując miejsce w pierwszej, najlepszej ósemce w #20 Hyundai i20 WRC. Załoga Kiwi ustaliła drugi najszybszy czas w SS4 i osiągnęła swój cel, jakim było zdobycie pewności siebie w często trudnych warunkach.

"Podsumowując, był to dobry rajd, postępowy, uczący i rozrywkowy. Cieszę się z ukończenia rajdu na ósmym miejscu oraz, że mogłem przyczynić się do przekroczenia mety pierwszy raz przez wszystkie samochody zespołu. Wszyscy wykonali świetną robotę i osobiście jestem bardzo zadowolony z postępu jaki John i ja zrobiliśmy od czasu Rajdu Sardynii. Niektóre z tutejszych etapów zdecydowanie pasowały do mojego stylu i mam nadzieję, że pokazaliśmy na co nas stać. Nadal istnieją pewne obszary nad, którymi musimy popracować, jednak patrząc na to z drugiej strony, był to nasz drugi rajd, więc możemy być zadowoleni. Teraz musimy zrobić kolejny krok do przodu w Finlandii." powiedział Paddon.

POLECAMY Ogólna klasyfikacja po Czwartym Dniu

Szef zespołu Michel Nandan "Możemy być dumni z naszych osiągnięć w tym rajdzie. Naszym celem było zakończenie rajdu przez wszystkie 3 samochody oraz osiągnięcie dobrych wyników na kilku odcinkach specjalnych. Poradziliśmy sobie z tym dobrze. Wszystkie trzy załogi wypadły świetnie, miały dobre tempo i pokazały potencjał Hyundaia i20 WRC, kiedy wszystko idzie zgodnie z planem. Wygraliśmy w Polsce dwa etapy oraz zdobyliśmy nasze drugie podium – to wszystko udało się zrobić już w naszym siódmym występie w WRC. Patrząc na postęp, który osiągnęliśmy od pierwszego występu możemy być zbudowani na przyszłość. Chciałbym podziękować wszystkim w zespole, zarówno na rajdzie jak i w Alzenau za współpracę. Czasem w trudnych i zmiennych warunkach, jednak dużo nauczyliśmy się na tych rajdach a teraz nie możemy doczekać się Finlandii. W Hyundaiu i20 WRC nastąpi kilka zmian, które, mamy nadzieję będą oznaczać kolejny krok na przód naszego młodego zespołu."

POLECAMY Tabela kierowców WRC 2014
POLECAMY Tabela dla producentów WRC 2014

źródło: Hyundai, materiały prasowe
Redakcja
Forum Samochodowe
Redakcja
Redakcja
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 13129
Prawo jazdy: 12 03 1998
Auto: Tesla Model Y

01 Wrz 2014, 15:06

trochę stary news :)
w międzyczasie hyundaii zdążył zaliczyć podwójne zwycięstwo w niemczech :)
Error404
Początkujący
Awatar użytkownika

Prawo jazdy: 19 06 2003
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Wymiana opon na letnie w czasie koronawirusa (COVID-19)
    Jeżeli pracujemy zdalnie i nie musimy poruszać się samochodem nie jest on nam niezbędny do naszej pracy warto odłożyć zabieg zmiany opon z zimowych na letnie w czasie epidemii. W całej Polsce występują kontrole i jeżeli okaże ...