Zamarznięte drzwi

28 Lis 2007, 11:28

Witam wszystkich! Na wstępie powiem, że jestem kobietą o blond włosach i proszę o proste odpowiedzi, abym nie miała dodatkowych zbędnych pytań. ;)

Problem nastąpił dziś rano, drzwi od kierowcy nie mogłam otworzyć. Mam centralny zamek i wszystkie blokady się odblokowały, oprócz tyuch od kierowcy. Od środka bałam się otworzyć na siłę, bo obawiam się, że zepsuję zamek... pytanie brzmi: co robić w takich sytuacjach? Czy na rynku są jakieś specyfiki aby nie mieć więcej takich problemów? Gdzie można je zakupić? W jakiej cenie?

Znajomi z pracy mówią, że posmarowanie uszczelki wazeliną pomoże, ale jakoś nie jestem pewna w słuszność ich rad.

Dzięki za uwagę, liczę za zrozumienie i jakieś rady.
Pozdrawiam!
alvia
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Lublin/Warszawa
  • 28 Lis 2007, 12:44

Jako że jesteś blondynką, :) ,bez obrazy oczywiście,to musze ci powiedzieć,że znajomi mają rację - na zime warto uszczelki w samochodzie posmarować wazeliną,najlepiej kosmetyczną(w domu też może się przydać do różnych celów... :wink: ),bo techniczna jest twardsza i źle się rozsmarowuje.Cena pudełka wazeliny w aptece to koszt około 2 zł.
    Natomiast co do centralnego,jak się nie otwiera w którychś drzwiach,to też warto zamek i całe mechanizmy posmarować od wewnątrz wazelinką,ale żeby to zrobić,to trzeba zdiąć tapicerkę drzwi.
    I jeszcze jedna dobra rada - na zimę,jezeli drzwi zazwyczaj otwierasz centralnym,to warto zamek drzwi zakleić taśmą skotcha(czyt. skota,nie mylić z "z kota" - są różne kolory takich taśm,więc możesz sobie dobrać do koloru samochodzika.I wrazie,jak po otwarciu drzwi centralnym ten cypelek się nie wysunie,to zawsze możan odkleić kawałek tej taśmy i drzwi otworzyć kluczykiem.Natomiast jak zamek nie będzie zaklejony,to przy mrozie możesz mieć problemy otworzyć te drzwi nawet kluczykiem.Ja tak robię co roku i nie mam problemów.Więc sposób wypróbowany :) .
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000

28 Lis 2007, 15:26

Dziękuję za pomoc i wyrozumiałość. ;)
    Powiedz mi jeszcze jedno, parkuję pod blokiem więc taśma pomoże mi, ale również złodziejom, aby włamać się lub majstrować przy zamku (chucham na zimne), czy te środki o których mowa, w sprayu do ... właśnie, nie jestem pewna, czy one służą do odmrażania, czy zapobiegają zamrożeniom zamków - warto w nie inwestować? Ktoś przetestował?
    alvia
    Nowicjusz
    Awatar użytkownika

28 Lis 2007, 20:04

Polecam nie tyle wazeline kosmetyczna co taka do samochodów :lol:
    Jest co prawda dorższa ( koszt ok 5 zl na 50 ml ) ale na 1 wazna zlete :)

Mianowicie ... nie pozostawi trwałych śladów na ubraniu ...
    Bo musisz wiedziec ,ze jak posmarujesz uszczelki to jakbys byla nieslychanie ostrozna to i tak sie usmarujesz wazelina - na to nie ma rady :wink:

Polecam - plamy z ubran schodza - sprawdzone

Do dostania w sieci R***, T**** itd
    wrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr!
    turbojajko
    Początkujący
    Awatar użytkownika

28 Lis 2007, 20:09

ja mam silikonowy sprej np.psika sie raz na jakiś czas i ok.nie brudzi ubrań bo częściowo sie wchłania i czesciowo odparowuje.kilka złotych kosztuje tylko
    chicken19
    Zaawansowany

28 Lis 2007, 21:09

a ja .... mam spray do zamków, taki na zimę i psikam zgodnie z instrukcją... tyle, że zamek mam zwykły :wink:
    niedrogi, może pomoże i Tobie

wiele gadżetów samochodowych i chemii znajdziesz na Allegro
    wszystko w jednym miejscu!
    więc jak coś mi tam nie gra to... szukam na Allegro remedium a potem chodzę u mnie po sklepach i kupuję :wink:
    teraz wypatrzyłam zasłonę na przednią szybę, przeciw zamarzaniu i pewnie jak się wkurzę na mróz to ją sobie kupię :twisted:
    Pozdrawiam wesoło i z wdziękiem;-)
    alixia
    Początkujący
    Awatar użytkownika

Miejscowość: Wielkopolska
    Prawo jazdy: 01 01 1990
    Auto: Toyota Yaris
    Silnik: 1,0
    Paliwo: Benzyna
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kiedy kupić nowe opony?
      Eksploatacja jest głównym czynnikiem wpływającym na żywotność opon – tym bardziej, jeśli jest nieprawidłowa. Niewłaściwy serwis opon, przeładowany samochód, jazda ze zbyt małym ciśnieniem w oponach oraz ...

28 Lis 2007, 22:58

Z tą zasłoną na szybę - to też dobry pomysł, wycieraczki zawsze mocno przylegają do szyby i długo trzeba czekać, aż odejdą...

Dziękuję za tak liczny odzew, jako nowicjusz na forum nie wiedziałam jak zostanie odebrany mój post. - cieszę się, że nie musiałam długo czekać na odpowiedzi. :)

Pozdrawiam!
    alvia
    Nowicjusz
    Awatar użytkownika