Zamiana Alfy 159 na nowe auto. Jakie ?

03 Paź 2017, 21:24

Cześć !
Pisze do was ponieważ potrzebuje porady.
Planuje zmienić auto.
Do tej pory jeździłem Alfa Romeo 159 1.9 JTDM. Sprawowała się dobrze ale postanowiłem zmienić auto na coś nowego. Samochód jest z 2007 roku i ma 250tys przebiegu .
Zupełnie nie mam pomysłu na co mógłbym zmienić auto.

Najczęściej jeżdżę w mieście od czasu do czasu jeżdżę w trasę około 500km.
Myśle ze wole diesla , chociaż dobra propozycje benzyny rozważę.
Lubię auta sportowe , alfa może nie była w 100% sportowym autem ale bez wątpienia coś z niego w sobie miała. Wygląd , prowadzenie , i te 150KM które mi dawały sporo frajdy.
Ale mimo swojej sympatii do aut sportowych i zapachu benzyny bardziej przemawia do mnie rozsądek i zastanawiam się nad zmiana auta na coś mniejszego w dieslu.
Problem polega na tym ze nie chciałbym wsiąść w jakiś "odkurzacz” który będzie miał polowe mniej mocy niż obecna Alfa. Zdaje sobie sprawę ze takim autem tez można jeździć ale ja lubię dynamiczna jazdę i jako takie dobre przyspieszenie.
Wiem ze ciężko to wszystko pogodzić. Mniejsze auto , z duża mocą i małym spalaniem i prawdopodobnie bede musiał z któregoś z tych aspektów pewnie zrezygnować ale może jest jakiś samochód ktory przychodzi wam do głowy , taki które ma w sobie po trochu z tego czego oczekuje.
Chciałbym żeby auto miało przebieg w okolicach 100 tysięcy km i było nie starsze niż 2010-2011 rok a mój budżet pozwala na kwotę w okolicach 35 tysięcy chyba ze mocno się w czymś zakocham to jestem w stanie dać 40 :mrgreen:
Preferuje motoryzacje europejska chociaż rozważę każda propozycje.
Do tej pory przeglądałem Alfy Gulietty ze względu na miłość do marki ale może coś innego okaże się ciekawszego ?

Czekam na wasze podpowiedzi , z góry dzięki !
barrrteq
Obserwowany

Prawo jazdy: 01 07 2013
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Alfa Romeo 159
Silnik: 1.9 JTDM
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

03 Paź 2017, 21:44

Zerknij na focusa 3, astrę j 1.4T, masz bliźniaczą do giulietty lancię deltę (i bravo), laguna 3 2.0T

A tak szczerze to każde auto z tego rocznika w takim budżecie będzie "krokiem w tył", chyba pod każdym względem
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

03 Paź 2017, 22:07

W dzisiejszych czasach 100k przebiegu to maja auta po 3 latach (mowie o dieslach klasy c i d). Po drugie 150km to nie jest auto sportowe a co najwyżej dynamiczne.W tym budzecie do 40000 mozesz poszukać insygni 2.0cdti ale licz sie z tym ze te auta będą mialy przebieg powyżej 300k. Albo insigni 2.0 turbo , przebiegi mniejsze ale spalanie w mieście około 13
pajak580
Nowicjusz

Miejscowość: Jarocin

03 Paź 2017, 22:51

No Ok . W takim razie wykluczając inne rzeczy. Budżet do 40 tys. Na co warto zwrócić uwagę ? Jaki rocznik ? Jakie przebiegi i jakie klasy aut ?
barrrteq
Obserwowany

Prawo jazdy: 01 07 2013
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Alfa Romeo 159
Silnik: 1.9 JTDM
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

03 Paź 2017, 23:53

Przebiegiem i rocznikiem się nie jeździ.
Diesel w mieście? :no:

Zobacz Renault Megane 1.4/2.0 tce, Hyundai Genesis Coupe/ Veloster
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna