Zamiana skrzyni biegów w muscle care (np. Dodge Challenger)

09 Cze 2021, 19:07

Witam.
Mam pytanie które nurtuje mnie od dłuższego czasu i nie umiem znaleźć na nie odpowiedzi. A mianowicie czy w typowych starych muscle car-ach jak np. Dodge Challenger można zamienić skrzynie biegów na nowocześniejszą? Jeżeli tak to czy trzeba robić jakieś wielkie modyfikacje i czy taka zamiana dała by jakiś efekt w np. Spalaniu ,mocy samochodu, itp.?
Lukaszj94
Obserwowany

09 Cze 2021, 20:46

Lukaszj94 napisał(a):Dodge Challenger można zamienić skrzynie biegów na nowocześniejszą?

Tak
Lukaszj94 napisał(a): czy trzeba robić jakieś wielkie modyfikacje

Tak, mechanika + elektronika
Lukaszj94 napisał(a):czy taka zamiana dała by jakiś efekt w np. Spalaniu ,mocy samochodu, itp.?

Tak ale robi się to w innych celach niż spalanie.
Na moc nie ma wpływu.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

09 Cze 2021, 23:47

szybki napisał(a):Na moc nie ma wpływu.
tzn na cyferkach różnicy nie będzie ale wrażenia z jazdy już będą całkiem inne
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

10 Cze 2021, 08:17

Kao napisał(a):cyferkach różnicy nie będzie ale wrażenia z jazdy już będą całkiem inne

Dlatego mówiłem o realizacj celu którym nie będzie spalanie i moc bo może być swap na skrzynie 3biegową 30letnią do robienia czasów ćwiartkowych a może być szybka 8biegowa do Street/pojeżdzawki torowe.
Ogólnie temat bardzo kosztowny i potrzeba mega wiedzy żeby to działało.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Volkswagen Golf Alltrack (2015)
    Volkswagen przedstawił nam nowy model Golfa w opcji terenowej, z dopiskiem Alltrack. Po wypuszczeniu na rynek Passata Alltrack, inżynierowie Volkswagena postanowili dalej iść w tym kierunku. Nowy Golf, wyglądający jak wyżej ...