Audi A7 skrzynia S-tronic - dziwny dźwięk przy odpalaniu

24 Maj 2021, 17:38

Cześć wszystkim mam taki problem w audi a7 w 3.0 tdi 245 km s tronic quattro , samochód z 2011 roku przebieg 140 tys km , auto po odpaleniu przez pół sekundy jest dziwny dźwięk (nie jest to rozrząd ) samochód rusza , zmienia biegi idealnie , lecz przy mocniejszym przyspieszeniu czuć lekkie wibracje , na postoju czuć co chwilkę lekkie brzęczenie , rzegotanie (nie wiem jak to nazwać ) na neutralu jest to samo , na drive i wstecznym już pracuje idealnie , przy gaszeniu też słychać coś jakieś stuknięcie lekkie , wiem ze to wina skrzyni lecz co może jej dolegać ? Prosiłbym o jakąkolwiek pomoc
SzybkiBilly16
Nowicjusz

25 Maj 2021, 10:22

Czytając to co napisałeś moim zdaniem wszystko wskazuje na koło dwumasowe które występuje w skrzyni S-tronic. Sama skrzynia będzie pracowała dobrze i zmieniała biegi płynnie ale właśnie przy gaszeniu i odpalaniu auta mogą pojawiać się już wspomniane dźwięki jak również mogą pojawiać się lekkie wibracje przy obciążeniu. Dodatkowo dźwięki lekkiego stukania, klekotania mogą pojawiać w skrzyni przy zapiętym położeniu P lub N.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

25 Maj 2021, 13:45

Dzięki wielkie , to tylko potwierdziło moje przypuszczenia , wiem ze w silniku nic nie ma , wszystko jest okej , i jestem pewny ze to od skrzyni biegów a inne uszkodzenie powodowało by inną prace skrzyni biegów niż jest u mnie , wiesz może czy bardzo ciężko jest to tam zrobić ? Czy tak jak w zwykłej starej skrzyni biegów ? W końcu to sama dwumasa
SzybkiBilly16
Nowicjusz

25 Maj 2021, 14:22

SzybkiBilly16 napisał(a):wiesz może czy bardzo ciężko jest to tam zrobić ? Czy tak jak w zwykłej starej skrzyni biegów ?
Na pewno nie tak jak w zwykłej skrzyni. Warto by było od razu zadbać o olej i wymienić, a przed wymianą zdiagnozować skrzynię czy nie ma jakiś błędów w sterowniku.

Ja bym na twoim miejscu wydał kasę na porządną diagnozę w serwisie gdzie zajmują się profesjonalnie naprawą automatów. W sumie przebieg który masz nie jest duży jeżeli chodzi o koło dwumasowe w tej skrzyni.
Rokiko
Forumowicz VIP

25 Maj 2021, 14:39

Wiesz jak jest z przebiegiem , nigdy nie wiadome jaki jest naprawdę , niby była sprawdzana na audi serwisie i zgadza się w 100% , fotele tapicerka , kierownica , samochód wsumie bez większych skaz i zużyć wskazujących na wyższy przebieg , nadzieje pokładam w tym ze samochód do teraz ma włączony system start stop wiec to mogło wykończyć dwumase
SzybkiBilly16
Nowicjusz

25 Maj 2021, 15:48

Wiem jak to jest :)
SzybkiBilly16 napisał(a):nadzieje pokładam w tym ze samochód do teraz ma włączony system start stop wiec to mogło wykończyć dwumase
To fakt ten system to więcej szkody dla kierowcy niż pożytku ;/
Rokiko
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najpopularniejsze auta terenowe z USA - co warto importować?
    Samochody terenowe z USA cieszą się niesłabnącą popularnością na całym świecie, a ich import do Europy, w tym Polski, stale rośnie. Miłośnicy motoryzacji doceniają ich niezawodność, wytrzymałość oraz niepowtarzalny styl. ...
    Europejska premiera samochodu Volkswagen Jetta Hybrid
    Jetta Hybrid jest napędzana nowoczesnym silnikiem benzynowym (TSI o mocy 110 kW/150 KM) oraz silnikiem elektrycznym o mocy 20 kW – takiej samej, jak w XL1, jako skrzynia biegów montowana jest seryjnie automatyczna, ...