Audi A7 skrzynia S-tronic - dziwny dźwięk przy odpalaniu

24 Maj 2021, 18:38

Cześć wszystkim mam taki problem w audi a7 w 3.0 tdi 245 km s tronic quattro , samochód z 2011 roku przebieg 140 tys km , auto po odpaleniu przez pół sekundy jest dziwny dźwięk (nie jest to rozrząd ) samochód rusza , zmienia biegi idealnie , lecz przy mocniejszym przyspieszeniu czuć lekkie wibracje , na postoju czuć co chwilkę lekkie brzęczenie , rzegotanie (nie wiem jak to nazwać ) na neutralu jest to samo , na drive i wstecznym już pracuje idealnie , przy gaszeniu też słychać coś jakieś stuknięcie lekkie , wiem ze to wina skrzyni lecz co może jej dolegać ? Prosiłbym o jakąkolwiek pomoc
SzybkiBilly16
Nowicjusz

25 Maj 2021, 11:22

Czytając to co napisałeś moim zdaniem wszystko wskazuje na koło dwumasowe które występuje w skrzyni S-tronic. Sama skrzynia będzie pracowała dobrze i zmieniała biegi płynnie ale właśnie przy gaszeniu i odpalaniu auta mogą pojawiać się już wspomniane dźwięki jak również mogą pojawiać się lekkie wibracje przy obciążeniu. Dodatkowo dźwięki lekkiego stukania, klekotania mogą pojawiać w skrzyni przy zapiętym położeniu P lub N.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

25 Maj 2021, 14:45

Dzięki wielkie , to tylko potwierdziło moje przypuszczenia , wiem ze w silniku nic nie ma , wszystko jest okej , i jestem pewny ze to od skrzyni biegów a inne uszkodzenie powodowało by inną prace skrzyni biegów niż jest u mnie , wiesz może czy bardzo ciężko jest to tam zrobić ? Czy tak jak w zwykłej starej skrzyni biegów ? W końcu to sama dwumasa
SzybkiBilly16
Nowicjusz

25 Maj 2021, 15:22

SzybkiBilly16 napisał(a):wiesz może czy bardzo ciężko jest to tam zrobić ? Czy tak jak w zwykłej starej skrzyni biegów ?
Na pewno nie tak jak w zwykłej skrzyni. Warto by było od razu zadbać o olej i wymienić, a przed wymianą zdiagnozować skrzynię czy nie ma jakiś błędów w sterowniku.

Ja bym na twoim miejscu wydał kasę na porządną diagnozę w serwisie gdzie zajmują się profesjonalnie naprawą automatów. W sumie przebieg który masz nie jest duży jeżeli chodzi o koło dwumasowe w tej skrzyni.
Rokiko
Forumowicz VIP

25 Maj 2021, 15:39

Wiesz jak jest z przebiegiem , nigdy nie wiadome jaki jest naprawdę , niby była sprawdzana na audi serwisie i zgadza się w 100% , fotele tapicerka , kierownica , samochód wsumie bez większych skaz i zużyć wskazujących na wyższy przebieg , nadzieje pokładam w tym ze samochód do teraz ma włączony system start stop wiec to mogło wykończyć dwumase
SzybkiBilly16
Nowicjusz

25 Maj 2021, 16:48

Wiem jak to jest :)
SzybkiBilly16 napisał(a):nadzieje pokładam w tym ze samochód do teraz ma włączony system start stop wiec to mogło wykończyć dwumase
To fakt ten system to więcej szkody dla kierowcy niż pożytku ;/
Rokiko
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak bezpiecznie holować samochód osobowy?
    Niezależnie od tego ile jeździmy samochodem dużo czy też mało nie możemy założyć, że nie przytrafi nam się awaria, która unieruchomi nasz pojazd. Dlatego warto wiedzieć co zrobić, gdy do takiej sytuacji dojdzie? Po ...