Zamiana z diesla na lpg.

11 Gru 2022, 19:47

rbkt666 napisał(a):Jak dla mnie jedyną zaletą diesla jest spory niuton i rzadsze tankowanie, więcej zalet nie widzę.

Jeżeli tak do tego podchodzisz to sytuacja jest jaśniejsza.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

11 Gru 2022, 20:21

rbkt666 napisał(a):Jak dla mnie jedyną zaletą diesla jest spory niuton

ale to jest w sumie najważniejsza cecha diesla
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

12 Gru 2022, 10:06

Patrząc tylko na oszczędności - LPG. Nie jest tak super że patrzy się tylko na spalanie, bo jest rozruch na benzynie, droższy serwis bo mechanik się irytuje na dodatkowe złączki i rurki pod maską, ale będzie taniej od diesla.

Pod kątem tras i ciszy - sorry ale jakieś wolnossące 1.6 z LPG będzie głośniejsze i mniej przyjemne w jeździe. Z turbo zresztą też szału może nie być, z racji krótkiej skrzyni.

Więc ja bym szukał czegoś z większa benzyną i ewentualnie turbo. Ale jak idziemy w segment takiej Laguny 2.0T, albo Mondeo 2.5T to gdzie tani serwis i oszczędności, skoro z założenia auto już droższe w utrzymaniu? :D
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

12 Gru 2022, 13:01

Panowie - ja myślę, że każdy z was umie liczyć i po tylu odpowiedziach w sprawie Diesel vs LPG, każdy z was wie, co się bardziej opłaca. Tak samo autor tematu również zapewne umie liczyć, ma internet i może sobie posprawdzać ceny. Tak więc panowie - koniec dyskusji w temacie co lepsze - LPG czy Diesel. Wracamy do tematu autora, czyli
rbkt666 napisał(a):Moje pytanie brzmi:
Czy kupię lepsze auto na dojazdy w LPG do 30k (35 max z serwisem i ewentualnym lpg) niż 308 w dieslu, które spełni następujące warunki:
-cichsze od 308 t9 (tutaj zaznaczę, że auto segmentu D wcale nie musi byc cichsze)
-skrzynia, która pracuje precyzyjnie i ma krótkie skoki lewarka
-silnik dobry do lpg na autostradę
-światła minimum xenon (i chyba tylko xenon, bo w tej cenie aut z LEDami nie kojarzę)
-silnik nie będzie wibrował na wolnych obrotach jak r5 we Volvo s60…

oraz
rbkt666 napisał(a):Czy zmiana auta ma sens Waszym zdaniem?
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

13 Gru 2022, 17:53

No i temat ucichł jak doszło do konkretów :roll:
rbkt666
Początkujący

Zdjęcia: 5
Prawo jazdy: 11 04 2011
Przebieg/rok: 21tys. km
Auto: Miata NBFL
Silnik: 1.6 110KM
Rok produkcji: 2001

13 Gru 2022, 18:09

rbkt666 napisał(a):temat ucichł jak doszło do konkretów

A ja sądzę że patrząc na Twoje dotychczasowe rozterki to jeszcze nie wyprodukowali dla Ciebie auta a na 100% nie do takiej kwoty jak szukasz.
Często skupiasz się na tym że coś ma być dopasowane w 100% potem nie jest i to co nie jest nabiera znaczenia być albo nie być.

Prosty przykład

Volvo Ci się trzęsło a już diesel nie :mrgreen:
Kiedyś mówiłeś o wyciszeniu z wielkim podnieceniem jakiś mikro diesli teraz już coś znowu Ci nie odpowiada.

Tak naprawdę co byś nie kupił to zawsze znajdzie się jakieś ale a to za głośno, a to skok lewarka, a to światła a to wibrowanie...

To raczej konkretów nie będzie :ok:
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Opel Cascada - efektowny kabriolet na każdą pogodę
    Nowy Opel Cascada to elegancki, czteromiejscowy kabriolet o wydłużonej sylwetce z wysokiej jakości miękkim dachem. Jako jeden z czołowych modeli Opla Cascada wyróżnia się nie tylko gabarytami (długość: prawie 4,7 m), ...
    Zużycie paliwa na biegu jałowym
    Ile spala przeciętnie osobowe auto podczas pracy silnika na wolnych obrotach? Wiadomo, że różnice między ciepłym, a zimnym silnikiem są spore, więc przyjmijmy że silnik nagrzany jest do 90 stopni. Czasami lubię zostawić ...

14 Gru 2022, 09:59

Były konkrety, Laguna, Mondeo, od czegoś trzeba zacząć, a w sumie jedyne co tu się działo to wojna LPG vs Diesel.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2007

15 Gru 2022, 01:04

No cóż, co dziwne w żeżotach (207 żony i moje 308) z traktorami 1.6 drgania na kierownicy i fotelach są mniej odczuwalne niż we Volvo s60 z benzynowym R5, nawet po wymianie wszystkich poduszek i kombinacjach z ustawianiem :mrgreen: widocznie volvo dało tyłka przy konstrukcji zawieszenia albo r5 na wolnych obrotach ssie :? I mowa o benzynie, d5 w tych autach (P2) to w standardzie ma masaż foteli na wolnych obrotach :yes:

Ale podsumowując, zmiana w tej chwili nie ma sensu raczej, znalezienie dobrego egzemplarza to jest jakiś dramat na naszym rynku, nawet w górnych widełkach cenowych nie brakuje niespodzianek… Focusa mk3 szukałem prawie dwa miechy po czym kupiłem 308, bo trafił się jako taki…
rbkt666
Początkujący

Zdjęcia: 5
Prawo jazdy: 11 04 2011
Przebieg/rok: 21tys. km
Auto: Miata NBFL
Silnik: 1.6 110KM
Rok produkcji: 2001

15 Gru 2022, 09:13