To nie jest tak prosto z tym spalaniem jak by się wydawało...ponieważ
Nie wiem czy wiesz że bardzo duża część masy opony to bieżnik (sięga nawet 35%) tak więc kupując szerszą oponę możesz zwiększyć jej masę a do tego powierzchnie cierną. Jeden z powodów dla którego może Ci na zimowych oponach mniej palić...
Następna sprawa profil i styl jazdy... jeżeli nie przyśpieszasz tylko często jeździsz jednostajnie to zwiększając profil opony ałtomatycznie spadają Ci obroty silnika (kiedy nie przyśpieszasz) więc w pewnych zakresach prękości spadnie spalanie i taką sytuacje miałeś używając 205 i 185 szer.
Następna sprawa to masa samych opon... przy szerokości 205 letnich gum różnica w masie opon może sięgnąć nawet 3kg. Więc jak dołożysz sobie np: lżejszą felgę i zdjęcie z obwodu masy wirującej 3kg.robi się konkret dający oszczędność.
To tyle w temacie kombinuj...
P.S.
W związku z tym że szukam oszczędności na spalniu to ostatnio dorwałem wagę i szukałem najlżejszej opony o rozmiarze 185/60/14 i ciekawostke Ci powiem że miałem dwa komplety opon Kormoran coś tam i Firestone coś tam
Kormoran był lżejszy o 2kg!!! Do tego były zimówki prawie nowe continental cięższe były od kormorana o 2,6kg. Do tego znalazłem jakieś stare felgi alu (ori nissana 14ki) które były lżejsze od moich stalowych o 1kg... więc udało mi się zejść o 3kg w stosunku do zestawu kół na jakich kupiłem auto (ori zestaw).
Dodam że samochodzik ma 90KM więc różnica jest spora a do tego sądzę że będzie spalanie niższe. Sam nie mogę doczekać się próby.