Zamontowanie Xenonów

16 Lis 2008, 18:39

Witam

Chce w moim samochodzi zamontować lampy soczewkowe z xenonami. Od niektórych słyszałem że montaż xenonów jest nie zgodny z prawem, a z kolei od innych słyszałem że wtedy wystarczy dodać spryskiwacze na lampy i bedzie ok. Jak to sie wszystko ma??
Mates
Nowicjusz

16 Lis 2008, 19:43

i jeszcze ktoś zapomniał o układzie samopoziomującym reflektory, poza tym musisz mieć w samochodzie pisemną homologację na zmiany które wprowadziłeś, którą dołącza producent lamp.
karlone
Zaawansowany

Miejscowość: Śląsk

16 Lis 2008, 20:39

Czyli przykładowo gdybym kupił TE lampy i nie montowałbym układu HID to nie musze też montować spryskiwaczy? Bo jeżeli zamontuje ten układ to lampy straca homologacje. Jeżeli włoże je tak jak kupiłem to wszystko będzie legalne?
Mates
Nowicjusz

16 Lis 2008, 21:01

na szybie reflektora powinien być wytłoczony znak homologacji "E" obok niego powinna byc wytłoczona nazwa żarówki z jaką jest ta homologacja ważna. Wtedy wszystko jest ok.
karlone
Zaawansowany

16 Lis 2008, 22:30

NA zdjęciu widziałem znak "E". Czyli teraz podsumowanie. Jeżeli nie będe wkładał xenonów do tych lamp to nie będe musiał montować spryskiwaczy i tego sytemu samopoziomującego.
Mates
Nowicjusz

16 Lis 2008, 23:33

dokładnie tak :) na forum była toczona dyskusja o dobrych żarówkach, gdyby to cię interesowało, kliknij tutaj
karlone
Zaawansowany

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

ADAM Rally R2 - ADAM w wersji rajdowej
    Opel powrócił do sportu motorowego w listopadzie 2012 roku, dzięki Modelowi ADAM "Cup". Międzynarodowy Salon Samochodowy w Genewie to okazja do zaprezentowania kolejnego osiągnięcia firmy - nowej studyjnej wersji powstałej ...