Zaniżona kwota odszkodowania, poszukuję pomocy.

21 Wrz 2017, 20:36

Kao napisał(a):Błotnik naprawa
Drzwi naprawa
Zderzak naprawa

Pod warunkiem, że nie ma zgnieceń. Samochód ma być przywrócony do stanu sprzed kolizji, a więc jak te elementy są tylko porysowane, to wiadomo - lakierowanie. Ale jak są uszkodzone, typu np. wgniecenie, to nie ma mowy od żadnym klepaniu czy szpachli. Wtedy wymiana na nowy element i do tego oryginalny.
Co do pieniędzy - jak chcesz pokombinować i auta nie naprawiać a kasę zatrzymac dla siebie, to musisz się zgodzić na podaną kwotę. Jest to kwota ugodowa. Więcej dostaniesz tylko wtedy, jak wstawisz auto do warsztatu i przedstawisz ubezpieczycielowi faktury za naprawę, albo jak wstawisz auto do warsztatu, który naprawia bezgotówkowo. Nie koniecznie musi mieć podpisaną umowę z twoim rzeczoznawcą.
Co do firm - podejrzewam, że tam usłyszysz dokładnie to, co ja ci napisałe, a twoją sprawą raczej się nie zajmą, bo im się to nie będzie opłacać - za mała szkoda. Oni zajmują się raczej większymi, bardziej poważniejszymi szkodami. Działają poprostu tak, że biorą procent od wyciągniętej od ubezpieczyciela kwoty. A tutaj dużo nie wyciągną, bo szkoda jest niewielka.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

21 Wrz 2017, 20:50

MotoAlbercik napisał(a):Pod warunkiem, że nie ma zgnieceń. Samochód ma być przywrócony do stanu sprzed kolizji, a więc jak te elementy są tylko porysowane, to wiadomo - lakierowanie. Ale jak są uszkodzone, typu np. wgniecenie, to nie ma mowy od żadnym klepaniu czy szpachli. Wtedy wymiana na nowy element i do tego oryginalny.
Teoretycznie masz rację, jest tak jak piszesz ale jest jedno ale. Skoro miałeś już wcześniej naprawiony element (szpachlowany) to dlaczego ubezpieczyciel miałby Ci dać nowy element??? (Mówimy o delikatnym uszkodzeniu typu rysa z małym wgnieceniem). Tak więc nie jest do końca tak jak teoretyzujesz, sam podkreśliłeś "samochód ma być przywrócony do stanu sprzed kolizji"
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

21 Wrz 2017, 21:44

Element nie był szpachlowany, był delikatnie zarysowany, miał być tylko spolerowany, ale niestety zostało troche przejść do podkładu i trzeba było powtórnie pomalować.

Swoją drogą Kao w jaki sposób widzisz, że było coś wcześniej robione patrząc tylko na zdjęcie?
maneig
Nowicjusz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 18 01 1973
Auto: Mazda 6
Silnik: 2.5 192km
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2015

21 Wrz 2017, 22:12

maneig napisał(a):Element nie był szpachlowany, był delikatnie zarysowany, miał być tylko spolerowany, ale niestety zostało troche przejść do podkładu i trzeba było powtórnie pomalować.

Swoją drogą Kao w jaki sposób widzisz, że było coś wcześniej robione patrząc tylko na zdjęcie?

[Aby pobrać załącznik musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

A niby skąd to oczko ? Szpachel niewyrównany lub wada lakiernicza panie , nie wspomnę o innych szczegółach :mrgreen:
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

22 Wrz 2017, 06:49

Kao napisał(a):Skoro miałeś już wcześniej naprawiony element (szpachlowany) to dlaczego ubezpieczyciel miałby Ci dać nowy element??? (Mówimy o delikatnym uszkodzeniu typu rysa z małym wgnieceniem).
to był tylko taki przykład, nie chodziło mi konkretnie o Twoje auto.
Jak widzisz nie tylko ja rozpoznaje czy bylo cos robione czy nie. I nie mow że w tamtym miejscu gdzie bonifacy zaznaczyl nie ma szpachli. Jest i dam sobie za to rękę uciąć. Widać że to wymemlane i krzywo wyprowadzone poza tym chyba było to malowane odkurzaczem.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

22 Wrz 2017, 13:28

Zgadza się - Kao ma rację - jeżeli uszkodzony teraz element miał np. szpachlę w tym miejscu, to niekoniecznie musisz dostać nowy element. Może się ostać na ponownej naprawie. Bo tak jak pisałem wcześniej i zacytował mnie Kao, uszkodzony element ma być przywrócowny do stanu sprzed uszkodzenia. Ale jak dany element nie miał wcześniej żadnego uszkodzenia w tym miejscu, a lakier jest tylko porysowany, to wymiana nie wchodzi w grę - element ten zostanie tylko na nowo polakierowany. A więc element ten zostanie przywrócony do stanu sprzed szkody - nie było szpachli, lakier nie był zarysowany i po naprawie też tak będzie.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Przelicznik jednostek ciśnienia - psi ile to bar?
    Psi to jednostka używana do pomiaru ciśnienia, zwłaszcza w kontekście nauk fizycznych i inżynieryjnych. Jest to skrót od pascal (Pa), który jest miarą jednostkową dla układu SI (Międzynarodowego Systemu Jednostek) ...

26 Wrz 2017, 19:24

Jeżeli rozliczałeś się kosztorysowo to może będę mógł pomóc w tej sprawie. Napisz do nas na PW to coś wspólnie wymyślimy :)
CrashBack
Rekomendowany Doradca
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Gdańsk
Auto: Audi Q7

03 Lis 2017, 09:52

W odzyskiwaniu pieniędzy z zaniżonego odszkodowania na pewno pomogą Ci firmy które tym się zajmują. Mi też wypłacili zaniżoną kwotę. Odwołałem się u Nich i odzyskałem. Wyślij im papiery, a oni bezpłatnie sprawdzą co da się zrobić.
Kacper23
Nowicjusz

Auto: nie mam

15 Lis 2017, 08:02

U mnie bardzo podobna sytuacja. Tzn zaniżyli mi kwotę odszkodowania. Ale nie zostawię tej sprawy tak. Możecie mi polecić jakiegoś radcę który zajmuje się efektywnie tego typu sprawami?
tomczak78
Początkujący

Miejscowość: Kraków
Prawo jazdy: 04 04 1986
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Mazda 6
Silnik: 2.0
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2004

15 Lis 2017, 13:34

Cóż, czasami tak bywa. Masz opcję odwołania się to się odwołuj. Jeżeli odszkodowanie nie pokryło wszystkich strat to sprawa jest w zasadzie wygrana.
Co co adwokatów, to nie wiem czy można tutaj podawać? Jak chcesz to napisz do manie na PW to ci podam namiary.
nasze młodzieżowe zawołanie zrobić więcej niż nakazuje obowiązek :)
pepa
Początkujący

Prawo jazdy: 17 05 1981
Auto: Mazda