Zaolejony układ dolotowy - jak to jest?

18 Kwi 2012, 19:09

Witam,
Autko Bravo 1,6 MJ 120 KM z DPF-em, obecnie 65 tys. km

Ciągle nie mogę doprosić się serwisów aby postawili mi diagnozę dlaczego mam zaolejony układ dolotowy. Pełno syfu na przepływce, olej na obudowie filtra, w samym filtrze. Takie objawy pojawiały mi się gdy poprzednie moje auta miały nastukane 300 tys. km. Diagnoza serwisu jednego:"To jest normalne zjawisko" Drugiego " Podniósł się Panu poziom oleju, pewnie jeździ Pan na krótkich trasach stąd olej w układzie dolotowym" Ku...wa jeżdżę tylko i wyłącznie na długich trasach 80 km dojazd do pracy w jedną stronę. Dodatkowo zgrzyty przy przy schodzeniu silnika z obrotów po dynamicznym przyspieszeniu (około 2 tys. obrotów). Myślę że jedno z drugim Wymienili mi turbo :) Hahaha. Ściema nieprzeciętna, ale nie mam dowodu bo nie spisałem numerów turbo. Jeszcze rok gwarancji mi został i zaczynam się denerwować bo od roku nie potrafią mi nic konkretnego powiedzieć. Jak mam jechać do serwisu to mam nerwa większego niż przed maturą kiedyś.

Proszę o podpowiedź czy ma być olej na dolocie. Problem zaczął się już przy 20 tys. nawet nie pamiętam bo było to dawno.
Może opinia rzeczoznawcy?
Nie chce sprzedać auta i komuś przysporzyć kłopotów. Niestety taki ze mnie uczciwy głupek. Ech nie mam sił.
trebord
Obserwowany

Prawo jazdy: 24 05 1977
Auto: Fiat Bravo 1,6 MJ 120 KM DPF

18 Kwi 2012, 21:48

Jedno pewne,oleju w filtrze nie powinno być pod żadnym pozorem!!! Istnieje pewna możliwość,że rzeczywiście czasami przecieka paliwo przez pierścienie podczas dopalania w DPF-ie,wtedy parująca benzyna podczas szybkiej jazdy może zabierać cząstki oleju do góry.To że oleju nie przybywa,nie znaczy,że olej nie jest rozrzedzany paliwem,trudno to wychwycić gdy jeździsz na trasach,gdybyś jeździł tylko wokół domu ,to byś się szybko o tym przekonał.Sprawdź lepkość chłodnego oleju,bądź uważny,zatrzesz w końcu silnik.Jaki lejesz olej? Masz okap w kuchni? Gdy często smażysz coś na oleju,okap robi się lepki,tutaj coś może być z olejem nie tak,podaj nazwę oleju,lepkość i jego jakość.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najpopularniejsze auta terenowe z USA - co warto importować?
    Samochody terenowe z USA cieszą się niesłabnącą popularnością na całym świecie, a ich import do Europy, w tym Polski, stale rośnie. Miłośnicy motoryzacji doceniają ich niezawodność, wytrzymałość oraz niepowtarzalny styl. ...
    [2018] Toyota Auris III
    Toyota zaprezentowała nowego Aurisa. Z wyglądu wg mnie jest progres nie tylko w porównaniu z poprzednikiem ale też z poprzednikiem poprzednika Kolejnym znakiem czasu jest to, że nie będzie w ofercie diesli. Coraz więcej ...