Zapaliła się kontrolka DPF - później kontrolki od świec i check

13 Gru 2020, 01:01

Witam zapaliła mi się kontrolka dpf po czym następnego dnia po przejechaniu 10-15km zaczęły mi mrugać ikonki od świec oraz zapalił się check (jeździłem samochodem również wcześniej i nic się nie działo) samochód stracił na mocy i strasznie słabo jedzie. Audi a3 8p rocznik 2006 2.0 TDI 170km przebieg to 240k Wie ktoś może o co chodzi? :(
Olszewiak
Nowicjusz

• 13 Gru 2020, 13:15

Być może DPF jest zapchany próbował się wypalić ale nie udało się to. Pamiętasz kiedy ostatnio wypalała Ci się prawidłowo DPF?

Dobrze by było tu sprawdzić jakie są błędy i w ilu procentach masz zapchany DPF oraz ile w nim jest popiołu.

Zawartość popiołu jak byś sprawdził nie powinna być większa przy twoim przebiegu jak 0.20 l (dla auta które jeździ w większości w ruchu miejskim). Sprawdź wartość: oil ash volume (ilość popiołu, która pozostaje po wypaleniach się filtra), ona jest najistotniejsza. Graniczne wartości to 60g albo 175ml.
    Rokiko
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

13 Gru 2020, 13:40

Byłem u mechanika kazał mi odstawić go w poniedziałek i powiedział że najlepiej go wypierdzielic ponieważ pokonując małe odległości w dieslach będzie on się zapychac ciągle. Samochód posiadam od miesiąca może zrobiłem nim 3k kilometrów. Jak mi się to zapaliło to próbowałem wypalić właśnie ale nie udało się. Stracił moc zapaliły się świece a później check
    Olszewiak
    Nowicjusz

13 Gru 2020, 18:37

Olszewiak napisał(a):Byłem u mechanika kazał mi odstawić go w poniedziałek i powiedział że najlepiej go wypierdzielic ponieważ pokonując małe odległości w dieslach będzie on się zapychac ciągle.

Z wyrzuceniem to nie wiem, czy to dobry pomysł. Możesz mieć kłopoty na OBT. No ale... Co do tego, że będzie się on zapychał bardzo często jak robisz krótkie odcinki, to ma rację. Diesle niestety nie nadają się do jazdy po mieście, na zakupy, krótkie dojazdy do pracy itd.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000

13 Gru 2020, 18:42

To znaczy mogą się spiąć, że nie mam tego dpf czy chodzi o te spaliny? Sprawdzają to?
    Olszewiak
    Nowicjusz