Zaparowane szyby słaby nawiew

11 Lip 2007, 06:48

Witam
Kupilem ostatnio auto - cordobe 1,6l 95r.
Pojawil sie deszcz i pojawily sie problemy. :?
Auto zaparowuje b. mocno, zmienilem filrt powietrza , sprawdzilem czy nigdzie nie zbiera sie woda ... i nic nie znalazlem.
I jeszcze...
Moim zdaniem nawiew na szybe slabo dziala, tzn na 4 biegu dmucha jak powinien na 2 ( moim zdaniem ) i dysze sa jakos slabo rozstawione 8)

Tu pojawia sie moje pytanie :
Co powinienem jeszcze sprawdzic ,zrobic aby zmniejszyc ilosc pary na szybach ? Jak mam zwiekszyc sprawnosc "dmuchawy"? :wink:
A moze we wszystkich Vag'ach jest podobnie ? :P
wrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr!
turbojajko
Początkujący
Awatar użytkownika

• 11 Lip 2007, 09:32

Podczas deszczu dzieci się nudzą... nie to... podczas deszczu woda spływa także do wnętrza drzwi, skąd potem wypływa takimi małymi dziurkami na dnie drzwi. Sprawdź co masz pod tapicerką, bo mnie samochodzik parował z powodu oryginalnego wytłumienia które było z gąbki... Niestety ta gąbka trzymała wodę jak głupia, przez co nawet w bezdeszczowy dzień ciężko się było pozbyć pary... Zmieniłem wygłuszenie na Dynamat (choć niektórzy stosują podobno matę dekarską) i minęło jak ręką odjął... Do tego jest ciszej i oryginalne głośniki nawet lepiej chodzą :!:
    DFireCrow

11 Lip 2007, 11:57

No tak .. czytalem temat w ktorym to opisales :)
    Ja niestety nie mam wygloszen w drzwiach :cry: to tylko seat cordoba.
    Dlatego napisaem posta .

Prosze o inne rady :wink:

A co do mocy dmuchawki ? Moze ktos ma pomysly jak dodac jej kopa ?
    turbojajko
    Początkujący
    Awatar użytkownika

11 Lip 2007, 12:59

Możesz nie mieć wygłuszenia, ale możesz też spróbować założyć. Wtedy z "a Seat Cordoba" zrobisz "The Seat Cordoba" ;) A co do nawiewu... hm... kurcze... przypuszczam że ciężki jest dostęp do przewodów powietrznych z przodu deski... A na innym ustawieniu nawiewu jest wszystko w porządku? Mógł się któryś przytkać, lub dostaje jakieś "lewe" ujście... W razie gdyby się okazało że nie jest nic przytkane, możesz kupić w komputerowym wiatraki o dużej mocy do chłodzenia zasilaczy, i nie sugeruj się tym że są ciche, czy coś, bo wtedy nie będą dmuchać tak jak potrzeba... Mógłbyś wtedy się pobawić w rękodzieło i próbować powstawiać dodatkowe wiatraki w kanałach dolotowcyh. Rozmiar takiego wiatraka to najczęściej 8cm... koszt jednego kiedyś byl około 10zl, czy jakoś tak... Ale to tylko opcja w razie czego, choć nie mam pewności czy dużo pomoże... To tylko propozycja w razie gdyby nawiew był naprawdę słaby...
    DFireCrow

12 Lip 2007, 11:03

No dzieki :lol: jak sam zamontujesz sobie wiatraczki daj znac i opublikuj fotki :lol:
    A czy ktos sie orientuje czy w mojej korbce ( 95 ,1.6 l ) jest filtr kabinowy ?
    turbojajko
    Początkujący
    Awatar użytkownika

12 Lip 2007, 16:59

turbojajko: zalukaj w podszybie od komory silnika; może jest... :wink:
    ... miłujcie swoich nieprzyjaciół...
    czerepach
    Aktywny

Miejscowość: Mosina
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Akumulatory magazynują energię ze słońca i wiatru
      Jednym z głównych wyzwań związanych z wykorzystaniem odnawianych źródeł energii jest jej magazynowanie, co pozwoliłoby na zrównoważenie popytu na energię oraz jej podaży. Renault opracowuje rozwiązania ...

13 Lip 2007, 10:20

Jest !!
    Juz wymienilem - nawiew dostal nowe zycie :lol: filtr kabinowy - zwylka podrobka ( nie taki weglowy) - koszt 20 zl.) :roll: Az huczy :lol:

A teraz uwaga do wszystkich zmieniajacych filtr kabinowy ( szczegolnie jesli poprzedni ma ok 10 lat. 8) )
    Jak wyciagniesz stary i zamontujesz nowy - KONIECZNIE pootwieraj drzwi , wysiadz z auta. Otworz wszystkie nawiewy , odkrec predkosc na maxa. I wtedy urchom stacyjke :wink:
    Inaczej czeka sie niespodzianka :twisted: Otoz wszystko to co trzymal filtr ,a przy wyciaganiu spadlo do przewodu wentylacyjnego ( liscie , piasek , smieci ,styropian , pióra ? :roll: , papiery itd) wyladuje na siedzeniach , lepiej zrobic to od razu niz miec potem niemila niespodzianke ( podczas jazdy :P ) - jeszcze tylko odkurzanie wnetrza i wymiane filtra mozna uznac za zakonczona :wink:
    turbojajko
    Początkujący
    Awatar użytkownika