Zaparowane szyby

07 Mar 2009, 19:28

ostatnio zakupiłem volvo s40 mam następujące problemy:

1. jak wsiadam i jade i we wnętrzu widze ze jest sucho to jest ok szyby nie parują, ale np jak pada desz, albo śnieg auto jest mokre i wsiadam do auta to tak mi szyby parują ze szok!!! nastawiam dmuchawe na 3-4 z 5, na szyby, 18C i klime właczam i to zbytnio nic nie daje szyby zaparowane i to bardzo, i widze ze szyby są cale mokre jakby wodą polane, tylnia i tylne boczne to juz całkowicie zaparowane, pawie nic nie widac i jak tu jezdzic bezpiecznie? :roll: zauważyłem ze tak barzdo szyby paruja w korkach i przy jezdzie miejsckiej
jak w trase wyrusze 100km/h i wiecej to moge klime wyłączyc i ustawic dmuchawe na 1 i rpzednia i boczne przednie raczej nie są zaparowane
filtra kabinowego nie mam bo w tym modelu nie bym przewidziany, klime mam automatyczną, znaczy klimatronik
wiecie moze jak jest tego przyczyna?
jezdzę z zamniętymi szybami, moze ogrzewania nie włączać?
ludzie jezdząmniejszymi autami nie mają klimy dają na szyby nawiew i na 1 i jakos nie walczą z zaparowanymi szybami!

2. po co jest funkcja podgrzewania szyby tylnej i lusterek bocznych? jak ją włącze to para zejdzie z szyby tylnej? i czy warot ją włączyc jak ją włącze to odpale następnym razem auto?

3. jak jade w nocy czy to na oświetlonej drodze czy nie zauważyłęm ze swiatła prawie nie świecą :roll:
jakos różnicy niema czy mam właczone mijania czy wcale, drogi mi wcale nie oswietlają wiec jade jakby bez świateł co jest?

pozdrawiam
piotrauto
Stały forumowicz

• 07 Mar 2009, 20:13

Ale Ty masz problemy ! Jesteś chyba pechowcem - co masz to jest do dupy . Oddaj to auto poprzedniemu właścicielowi pod pretekstem wady ukrytej . Do tej pory nie włączaj ogrzewania lusterek bo Ci mogą popękać od ciepła , a szyba tylna zrobi się mleczna , matowa i nikt nie przyjmnie auta z powrotem :wink: Swiatła piszesz że są też kichowate , poprzednio też pisałeś o takim samym problemie ! No to jak ? Co masz auto to jest żle ?
    bonifacy
    Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
    Prawo jazdy: 01 01 1981
    Auto: Fabia II , Fabia II
    Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Kombi
    Skrzynia biegów: Manualna

07 Mar 2009, 21:26

Piotr kupiłes jeden z lepszych samochodów dostępny na rynku,to VOLVO posiada tę sama plytę podłogowa jak FORD Focus czy Mazda 3,leszczy nie słuchaj,bo jeśli ktoś nazywa VOLVO S40 gownem ,brykę,która uzyskała 5 gwiazdek to chyba mamy tutaj znawcę wytrawnego hulajnog!!! :lol:
    PhantomASA1
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
    Miejscowość: Z prawdy :)

07 Mar 2009, 22:11

PhantomASA1 napisał(a):Piotr kupiłes jeden z lepszych samochodów dostępny na rynku,to VOLVO posiada tę sama plytę podłogowa jak FORD Focus czy Mazda 3,leszczy nie słuchaj,bo jeśli ktoś nazywa VOLVO S40 gownem ,brykę,która uzyskała 5 gwiazdek to chyba mamy tutaj znawcę wytrawnego hulajnog!!! :lol:

Phantom jesteś na forum od dość niedawna, i nie znasz wszystkich wypowiedzi piotraauto, ale gwarantuje Ci że jak byś miał w pamięci wszystkie jego stare posty to byś do jego każdej wypowiedzi podchodził z przymróżeniem oka :wink: :wink:

piotrauto to akurat taki dziwny przypadek że jak sam pisał robi rocznie ok 2500km a ma dwa samochody passata i te volvo o ktorym pisał juz ze 3 miesiące temu, i teraz akurat znowu je kupił :) Nie tak dawno za wszelką cenę chciał sie dowiedzieć jak można podkręcic jego paska by miał więcej mocy bo 115KM to jest mu strasznie mało i jak to pisał "nie ma czym wyprzedzać" a pare dni poźniej juz pisze że chce koniecznie stosować eko 'drifting' , to w końcu nie wiadomo o co mu chodzi czy o moc czy o oszczędność.
    Zresztą jakis czas temu zakładał temat taki sam jak ten o parowaniu szyb gdzie dostał wyczerpującą odpowiedź teraz ponownie zakłada zapomniał co mu wtedy napisano? 8) ( podał bym link do tego tematu ale piotrauto ma za duzo postów i nie che mi się szukać 8) )

Wracając do tematu

piotrauto napisał(a):ostatnio zakupiłem volvo s40 mam następujące problemy:

2. po co jest funkcja podgrzewania szyby tylnej i lusterek bocznych? jak ją włącze to para zejdzie z szyby tylnej? i czy warto ją włączyc jak ją włącze to odpale następnym razem auto?

pozdrawiam

Jak włączysz podgrzewanie tylnej szyby to ci przednia i boczne odarują, to działa na zasadzie promieniowania podczerwonego. Ale ogolnie to nie polecam uzywania tej funkcji bo często po powoduje uszkodzenia pompki paliwa i możesz nie uruchomić samochodu nastepnym razem.
    BMW- Biała Może Więcej
    zbychu57
    Aktywny

Miejscowość: Białystok

08 Mar 2009, 22:24

W życiu nie słyszałem podobnej teorii na temat podgrzewanych szyb :lol:

Jeśli chodzi o zaparowane szyby to jest to na pewno wina filtra kabinowego. Jest on na pewno w s40 tym bardziej że masz klimę. Zapraszam na taką stronę www.google.pl
    kamfin0
    Nowicjusz

09 Mar 2009, 08:47

właśnie tam niema filtra kabinowego mimo ze mam klimatronik
    piotrauto
    Stały forumowicz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
      Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
      Toyota Corolla TE27 (1972–1974)
      To właśnie od niej zaczyna się wielka przygoda Corolli ze sportem. Pod maską lekkiego, ważącego zaledwie 855 kg nadwozia coupe ówczesnej Corolli TE27 zamontowano 115-konny silnik DOHC z Celiki. Ta wersja trafiła do ...

09 Mar 2009, 10:20

Często przyczyna parnowania szyb jest włączony obieg zamkniety powietrza w samochodzie. U mnie jak zaczynaja parowac to wystarczy ze wyłacze obieg zamkniety i dosłownie w niecałą minute już sa odparowane.
    PrezesArtek
    Stały forumowicz
    Awatar użytkownika

Miejscowość: Sosnowiec
    Przebieg/rok: 25tys. km
    Auto: Audi S8 i Wp11-144
    Silnik: AVP, QG18DE
    Paliwo: Benzyna
    Typ: Sedan/Limuzyna
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2001

09 Mar 2009, 16:02

jam mam obieg otwarty
    piotrauto
    Stały forumowicz

09 Mar 2009, 23:48

A może przez 3 miesiące myszy w nawiewie gniazdo zrobiły i obieg jest zamknięty? :wink:

Musisz mieć zamkniety skoro parują.
    Trabant-moj mały świat...
    Hajs
    Początkujący
    Awatar użytkownika

Miejscowość: Zamość

10 Mar 2009, 10:04

zgadzam się z Hajsem. Kilkakrotnie przerabialiśmy temat szyb na forum. wszystkie opcjie przerobiliśmy. Wystarczyło użyć opcji "szukam".
    karlone
    Zaawansowany

Miejscowość: Śląsk

10 Mar 2009, 16:17

na 100% jest otwarty bo sprawdzałem, chodzi o to ze jak jade w czasie mocnych opadów deszczu to bardzo parują, wtedy trzeba jechać na klimie? z otwartą szybą
    włączyłem klima i szyby mialem zamknięte a tylna szyba oraz 2 tylne boczne są nie do odparowania
    piotrauto
    Stały forumowicz

10 Mar 2009, 16:53

piotrauto napisał(a):jak jade w czasie mocnych opadów deszczu to bardzo parują, wtedy trzeba jechać z otwartą szybą ?

Tak i z otwartym szyberdachem :x

Użyj chociaż czasami własnego rozumu.
    BMW- Biała Może Więcej
    zbychu57
    Aktywny

Miejscowość: Białystok