Co daje podgrzewana szyba i lusterka?

08 Mar 2009, 13:24

czy podgrzewana szyba tylna i lusterka włącza sie jedynie jesli auto stało całą noc na mrozie? zeby lód sie roztopił? czy mozna ją także włączac jak szyby w aucie parują?
podgrzewane lusterka co dają?
czy korzystanie z tej funkcji nie obciąza akumulatora tak ze nam sie całkowicie rozładuje?
piotrauto
Stały forumowicz

• 08 Mar 2009, 14:06

Podgrzewanie powinno się używać na włączonym silniku bo zużywa dużo energii. Na zamarzniętą lub zaparowaną szybę jak najbardziej powinno się włączać. Gdy szyby są suche nie ma potrzeby.
    Dj
    Początkujący

Miejscowość: Wrocław

08 Mar 2009, 17:13

Jak ci paruje tylna szyba,to jak najbardziej można włączyć ogrzewanie.A to,że wraz z szybą włacza się ogrzewanie lusterk,to nic nie szkodzi - tyle tylko,że ogrzewanie bierze trochę więcej prądu niż sama szyba,bo jeszcze na lusterka.Ale coś za coś.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000

08 Mar 2009, 21:20

MotoAlbercik napisał(a):Jak ci paruje tylna szyba,to jak najbardziej można włączyć ogrzewanie.A to,że wraz z szybą włacza się ogrzewanie lusterk,to nic nie szkodzi - tyle tylko,że ogrzewanie bierze trochę więcej prądu niż sama szyba,bo jeszcze na lusterka.Ale coś za coś.

a po co mi to ogrzewanie lusterek jesli ani lusterka ani szyba nie są zamarznięte
    czy podgrzewanie lusterek sprawi ze lusterka będą suche a nie pochlapane kroplami deszczu
    troche sie boje tego wlączac bo wlacze a później nie uruchomie auta
    piotrauto
    Stały forumowicz

09 Mar 2009, 00:10

Ogrzewanie tylnej szyby nie jest tylko po to,żeby ją odmrozić - jak zaparuje,to też włącza się ogrzewanie,żeby odparowała.A lusterkami się nie przejmuj.
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

09 Mar 2009, 09:46

ale nie jest to duzo obciążenie dla akumulatora?
    piotrauto
    Stały forumowicz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak poruszać się po kierownicy?
      Prawidłowe ułożenie rąk na kierownicy ma zasadniczy wpływ na bezpieczeństwo jazdy, ponieważ właśnie dzięki niej kierowca ma kontrolę nad układem kierowniczym i zawieszeniem. Tylko prawidłowe trzymanie koła kierownicy umożliwia ...

09 Mar 2009, 10:58

Czy duże obciążenie akumulatora?Przy ogrzewaniu szyby nie można powiedzieć,że jest to małe obciążenie,bo jest to około 15A przy napięciu 12,5V.Ale podczas jazdy napięcie wynosi 14,4V,więc amperarz jest troszkę niższy.Ale nie sądzę,żeby to miało aż tak duże znaczenie dla akumulatora bądz lusterek,ponieważ producent przystosowuje alternator i akumulator do wyposażenia samochodu i tym samym zapewnia odpowiednią ilość prądu dla odbiorników.
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

09 Mar 2009, 17:04

wiec podgrzewanie lusterek i szyby nie włacza sie tylko zimą podczas mrozu?
    piotrauto
    Stały forumowicz

09 Mar 2009, 17:42

To zależy od elektroniki w samochodzie.W jednych samochodach jest tak,że to ogrzewanie włącza się automatycznie po uruchomieniu silnika w czasie mrozów.Oczywiście można je wyłączyć,naciskając przycisk Włącz/wyłącz.Ale samo włącza się to tylko jak jest mróż.W lecie ta funkcja nie działa,ponieważ zależne to jest od temperatury.Jak ci zaparuje szyba w lecie,kiedy jest ciepło,to to ogrzewanie samo się nie włączy.W innych samochodach to ogrzewanie trzeba włączać za każdym razem,jak kierowca uzna to za potrzebne.Ale musi to zrobić sam.I nie ma znaczenia temperatura.
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

09 Mar 2009, 21:48

ja mam ze wlanczaja mi sie razem lusterka i szyba tylna w deszczu wlanczam i po jakims czasie mam suche lusterka bez jakich kolwiek kropel
    artekk
    Początkujący

Miejscowość: k-kozle

09 Mar 2009, 21:53

1.
    To zależy od elektroniki w samochodzie.W jednych samochodach jest tak,że to ogrzewanie włącza się automatycznie po uruchomieniu silnika w czasie mrozów.Oczywiście można je wyłączyć,naciskając przycisk Włącz/wyłącz.Ale samo włącza się to tylko jak jest mróż.W lecie ta funkcja nie działa,ponieważ zależne to jest od temperatury.Jak ci zaparuje szyba w lecie,kiedy jest ciepło,to to ogrzewanie samo się nie włączy.W innych samochodach to ogrzewanie trzeba włączać za każdym razem,jak kierowca uzna to za potrzebne.Ale musi to zrobić sam.I nie ma znaczenia temperatura.

samo sie włacza? ciekawe w jakich autach podaj przykłady

2.
    artekk napisał(a):ja mam ze wlanczaja mi sie razem lusterka i szyba tylna w deszczu wlanczam i po jakims czasie mam suche lusterka bez jakich kolwiek kropel

a czym jezdzisz?
    a jak w czasie zimy, deszczu aktualnie masz nastawiony nawiew tz gdzie i jakaprędkość, temp?
    piotrauto
    Stały forumowicz

09 Mar 2009, 22:00

mam nowego c klas wiec jeszcze tak nie paruja ale ma na 1biegu wystarcza
    artekk
    Początkujący

Miejscowość: k-kozle

10 Mar 2009, 17:12

artekk napisał(a):mam nowego c klas wiec jeszcze tak nie paruja ale ma na 1biegu wystarcza

a dlaczeg ow nowym mają nie parować?
    piotrauto
    Stały forumowicz