Zapkup auta na próbnych tablicach

16 Sie 2015, 16:29

Witam, przymierzam się do zakupu auta i mam pewne pytanie dot. rejestracji.
Mianowicie auto które upatrzyłem zostało sprowadzone około miesiąca temu. Przyjechało do polski na lawecie a aktualnie jest na próbnych polskich tablicach. I tu pojawia się pytanie czy mógłbym legalnie jeździć na tych tablicach czy musiał bym mieć wykupione swoje własne. Dodam, że auto jest z innego województwa. I czy rejestracje będzie przebiegać normalnie czy są jakieś dodatkowe rzeczy o których muszę pamiętać? Pozdrawiam
blk89
Nowicjusz

Prawo jazdy: 05 06 2008
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Seat Ibiza
Silnik: 1.4
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

18 Sie 2015, 13:03

blk89 napisał(a):pytanie czy mógłbym legalnie jeździć na tych tablicach czy musiał bym mieć wykupione swoje własne

Jeżeli tablice nie mają daty ważności to po wykupieniu OC mógłbyś na nich jeździć.
blk89 napisał(a):Dodam, że auto jest z innego województwa. I czy rejestracje będzie przebiegać normalnie

To nie ma znaczenie bo auto jest przecież jeszcze nie zarejestrowane w naszym kraju.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

26 Sie 2015, 15:09

Witam.
Nie zakładałem nowego tematu ponieważ mam podobny problem.
Kupiłem auto na czerwonych polskich tablicach próbnych z miękkim dowodem na umowę kupno-sprzedaż w innym województwie. Sprzedający powiedział mi że muszę odesłać mu te tablice razem z dowodem rejestracyjnym bo musi je oddać do wydziału komunikacji jak tego nie zrobię to nie będę mógł zarejestrować auta u siebie w mieście. Cel wydania dowodu to zrobienie przeglądu. Czy to prawda?
Z góry dzięki za odpowiedz
fit00
Nowicjusz

Miejscowość: o-c
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Unikalny system składania tylnych siedzeń – 1999 rok
    W jaki sposób w samochodzie typu minivan szybko uzyskać płaską podłogę? Przez lata odpowiedź brzmiała zwykle – wymontować tylne siedzenia. Toyota była prekursorem licznych i popularnych dziś rozwiązań typu „smart ...