REKLAMA

Forum samochodów hybrydowych, elektrycznych i konwencjonalnych
Nigdy się nie zagłębiałem w funkcję tego zaworu w związku z tematem odpowietrzania zbiornika paliwa .No cóż . Po dostępnej mi lekturze można domniemywać że owy zawór N80 nie jest jedynym zaworem w tym układzie . Trzeba poznać cały układ i jego zasadę działania . Przeanalizować . W czeluściach moich plików znalazłem instrukcję serwisową dla...... Lupo . Gdzie krok po kroku jest opisane jak sprawdzić układ odprowadzania par/odpowietrzania zbiornika .W którymś tam kroku wspomniano po pewnych pomiarach podciśnienia o konieczności wymiany korka wlewu paliwa . Idąc dalej okazało się że w filtrze z węglem aktywnym jest otwór napowietrzenia oraz zawór podciśnieniowy odcinający połączenie ze zbiornikiem paliwa.Działa to tak że gdy zostanie otwarty zawór N80 opary ze zbiornika węgla aktywnego zostają zasysane do silnika . Zawór podciśnieniowy się zamyka a filtr jest oczyszczany z oparów przez napływ świeżego powietrza przez otwór napowietrzania . To trochę skomplikowaneRokiko napisał(a):To będzie zawór N80