Zapowietrzony zbiornik paliwa w Audi A3 8P 1.6 MPI

30 Sie 2023, 20:43

Witajcie,
ostatnio moją A3 (8P 2004 rok) zaczęły trapić problemy z odpowietrzeniem zbiornika paliwa. Bezpośrednio po jeździe z tylu samochodu słychać odgłosy przypominajace stukanie, pukanie i bulgotanie. Po odkręceniu korka przez kilka sekund słychać syk uchodzącego powietrza i wszystkie niepokojace dźwięki ustępują. Szukałem w internecie sposobu na poradzenie sobie z tym problemem, ale nie znalazłem nic konkretnego. Dodam, że silnik to benzynowe 1.6 MPI, a obecnie zbiornik wypełniony jest w połowie. Co można zrobić by niepokojące dźwięki ustąpiły? Ma ktoś jakieś rady?
Astec
Początkujący

Prawo jazdy: 20 07 2010
Przebieg/rok: 2tys. km
Auto: Nie mam
  • 31 Sie 2023, 08:02

Uszkodzony/zapchany układ odpowietrzenia zbiornika. Najczęściej siada zawór odpowietrzający.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000

31 Sie 2023, 10:49

Tak myślałem, tylko pytanie gdzie on się znajduje i w ogóle jak wygląda :?
    Astec
    Początkujący

31 Sie 2023, 14:32

To będzie zawór N80 jak dobrze pamiętam będziesz go miał z przodu pod maską .
    Rokiko
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

01 Wrz 2023, 10:50

Dokładnie. W pobliżu podszybia.
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

01 Wrz 2023, 20:41

Rokiko napisał(a):To będzie zawór N80
    Nigdy się nie zagłębiałem w funkcję tego zaworu w związku z tematem odpowietrzania zbiornika paliwa .No cóż . Po dostępnej mi lekturze można domniemywać że owy zawór N80 nie jest jedynym zaworem w tym układzie . Trzeba poznać cały układ i jego zasadę działania . Przeanalizować . W czeluściach moich plików znalazłem instrukcję serwisową dla...... Lupo . Gdzie krok po kroku jest opisane jak sprawdzić układ odprowadzania par/odpowietrzania zbiornika .W którymś tam kroku wspomniano po pewnych pomiarach podciśnienia o konieczności wymiany korka wlewu paliwa . Idąc dalej okazało się że w filtrze z węglem aktywnym jest otwór napowietrzenia oraz zawór podciśnieniowy odcinający połączenie ze zbiornikiem paliwa.Działa to tak że gdy zostanie otwarty zawór N80 opary ze zbiornika węgla aktywnego zostają zasysane do silnika . Zawór podciśnieniowy się zamyka a filtr jest oczyszczany z oparów przez napływ świeżego powietrza przez otwór napowietrzania . To trochę skomplikowane :D Przyznam się że za bardzo sam się w tym nie łapię . Jest jeszcze po drodze- zawór N80 - zbiornik/filtr węglowy- zawór bezpieczeństwa . Otwarty gdy auto stoi na równym a zamknięty przy przechyleniu powyżej 45 stopni. :shock: Po co to i na co :idea: A jeszcze jest jeden zawór ... ale to innym razem . Wprawdzie to na podstawie Lupo ale w innych wieświagenach jest identyczny układ.
    Nie odpowiadam na problemy na PW
    bonifacy
    Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
    Prawo jazdy: 01 01 1981
    Auto: Fabia II , Fabia II
    Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
    Typ: Kombi
    Skrzynia biegów: Manualna
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi RS Q3 - pierwszy RS linii modelowej Q
      Na Międzynarodowym Salonie Samochodowym w Genewie, marka z Ingolstadt zaprezentuje Audi RS Q3, pierwszy model RS w cieszącej się ogromnym zainteresowaniem rodzinie Q. Ten wyjątkowy samochód łączy w sobie przemyślaną ...
      Czy Toyota planuje następcę MR2?
      Toyota od dawna zapowiada, że jej gama sportowych samochodów będzie składała się z trzech modeli. Obecnie na rynku jest oferowana Toyota GT86, a jeszcze w tym roku do pierwszych odbiorców trafi nowa Supra. Na ...

02 Wrz 2023, 19:31

Sprawdziłem zawór N80, który jest w okolicach podszybia i zdaje się, że działa poprawnie. Gdy odłączyłem wężyk zawór zaczął klikać, a w momencie odłączenia zasilania nie wyczuwałem na palcu żadnego podciśnienia. Dlatego ta diagnoza okazała się nie trafiona. Muszę więc szukać dalej. Pocieszające jest to, że po występowaniu kilka razy z rzędu dziwne odgłosy z okolic zbiornika ustały. Myślicie, że powinienem jeszcze coś sprawdzić?
    Astec
    Początkujący

04 Wrz 2023, 09:01

Odgłosy ustały przed czy po sprawdzeniu N80?
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

04 Wrz 2023, 18:20

Odgłosy ustały przed sprawdzeniem zaworu N80.
    Astec
    Początkujący

05 Wrz 2023, 13:23

bonifacy napisał(a):Po co to i na co
    Też się zastanawiam... ? Chyba ekologia bo nic innego nie przychodzi mi do głowy ale żeby aż tak komplikować odpowietrzenie zbiornika... :shock:
    Rokiko
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

05 Wrz 2023, 14:12

Oczywiście, że ekologia. Nic innego. Pytanie, czy jakby założyć zwykły wężyk wyprowadzony np. z węża którym wlewa się paliwo do baku to pojawiły by się jakieś błędy w związku z tym, że w zbiorniku nie byłoby żadnego ciśnienia...Pamiętam, że zrobiłem kiedyś tak w Polonezie Caro, ale tam był tylko węzyk do obudowy z filtrem z węglem aktywnym. I działało.
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika